« Ökad beredskap i USA | Startsidan | Säkerhetslucka i Mozilla »

3 augusti 2004

Allahs döttrar

"Allahs döttrar" är en bok skriven av Geraldine Brooks och handlar om de muslimska kvinnornas dolda värld. Den plus två andra till fick jag hem via brevlådan i dag. De två andra böckerna är "Det tystade skriket" skriven av Ana Tortajada och "Mitt förbjudna ansikte" skriven av Latifa. De två sistnämda böckerna handlar om hur det var att vara kvinna i Afghanistan under talibanstyret. Det har för övrigt inte ändrat sig så mycket på den fronten nu efter kriget vad jag har förstått.

Jag tror och hoppas att jag kan få en samlad bild av hur de muslimska kvinnorna har det under sin slöjor och sina heltäckande burkas. Kanske jag även kan få en förklaring på varför islam får alltmer ökande inflytande i många muslimska länder, framförallt när det gäller kvinnorna. Iran verkar gå bakåt i tiden, istället för att utvecklas till ett modernt samhälle.

Den bok jag läste för ett tag sedan, som handlade om hedersmord i Jordanien, har anklagats för att den kanske inte handlar om en självupplevd händelse. Nå, det skulle inte vara det första fallet i historien att en författare har angett att det skrivna litterära verket är en sann historia och självupplevt, fast det senare visat sig att verket är en fiktiv historia. Romen som helhet behöver inte dömas ut för det. Jag tänker nu läsa de tre andra romanerna och får sedan se om mitt första intryck av boken, som nu dras in i många länder, ändå står sig.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 3, 2004 2:20 EM