« Köpa aktier i Google? | Startsidan | Mydoom.O / W32.Mydoom.M »

27 juli 2004

Spriten är en laglig drog

Jag misstänker att denna kvinna fortfarande har Ågren på besök. En kvinnlig socialsekreterare, eller kanske f.d numera, som drog ned sina byxor och trosor till fotknölarna och blottade sitt kön för flera personer och ville ha sex med en sjuttonåring, som förövrigt var en klient till henne. Polisen kom dock och stoppade det hela, så något samlag hann inte genomföras – utan hon hamnade i en tillnyktringscell.

Expressen har förgäves sökt socialsekreteraren för en kommentar stod det i artikeln. Jag tror inte Expressen kommer att få någon kommentar av kvinnan. Jag misstänker att allt hon vill är att gå under jorden, för all framtid. Men tyvärr funkar det inte så. Det folk har gjort på fyllan brukar obarmhärtigt uppenbaras dagen efter och först då när de är nyktra förstår de konsekvenserna och får ta dem, vad de än månde vara.

Osökt kommer jag in på det media har rapporterat om de senaste dagarna. Svenskarna köper ut allt mindre från Systembolaget, som redan har tappat hundratals miljoner i skatteinkomster. Men kostnaderna för alkoholskador kommer med all sannolikhet att öka, statistiken för våld, misshandel och andra brott lär ränna i höjden, samt fler och fler kommer att omhändertas och få tillbringa tillnyktringen i en fyllecell.

Hur den ekvationen går ihop? Jo, de som åker till Finland, Danmark och till de nya EU-länderna i öst för att handla sprit hamstrar rejält numera då införselkvoterna har ökats. Den som spar, han har – heter det. Men när det gäller sprit verkar det vara mer att den som har, han intar.

Danmark vill sänka sin skatt på sprit, allt för att förhindra danskarna att åka till Tyskland för att hamstra. I Finland sänktes spritskatten på deras motsvarighet till statliga systembolaget. Vilket innebär att numera dricker folk mer och i statistiken syns redan en rejäl uppgång när det gäller våld, misshandel och andra brott. Fler än någonsin hamnar i fylleceller. Läkare har börjat flagga för ökade alkoholskador. Ändå åker finnarna till de nya EU-länderna i öst för att hamstra billigare sprit, även fast spritskatten har sänkts.

Nu vill de sänka spritskatterna i Sverige. Kommer folk att sluta åka på inköpsresor till andra EU-länder? Det tvivlar jag på. I slutändan kommer det bara att bli kostnader. Än mindre skatteintäkter från Systemet. Ökade sjukvårdskostnader. Fler alkoholister. Ökade kostnader för rättsväsendet, polis och sociala myndigheter. Sprit är en laglig drog. Vete sjutton om inte det vore bättre om folk började röka en joint istället :). Många blir så elaka och våldsamma när de dricker sprit. Många gör sådana dumheter, som kvinnan ovan. Allt fler yngre dricker allt mer, allrahelst som närbutikerna söderut verkar ha blivit olagliga filialer till Systembolaget.

Det påstås att vi svenskar inte kan hantera spriten. Men problem finns uppenbarligen i Finland också. Vad jag har hört finns det likartade problem i öststaterna. Det sägs att folk söderut inte super och att vi svenskar ska lära oss att dricka kontinentalt. Men frågan är om inte även länder söder om Danmark har problem med alkoholskador och liknande? Jag tror att det inte statistikförs eller så kniper man om det.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 27, 2004 4:57 FM