« Rebellwebbläsare | Startsidan | Tjurrusningen i Pamplona »

13 juli 2004

Slöja ingen valfrihet?

I går hölls en konferans i London där ett handlingsprogram ska ha diskuteras fram med syfte att informera allmänheten om Islams syn på slöjan och om muslimska kvinnors vilja att få bära den kan man läsa hos muslimer.org. Vilja att bära den?

En insändare på samma hemsida skriver att vi svenskar är onyanserade i debatten om slöjans vara eller icke vara.

Saxat ur insändaren:
Tyvärr tycker jag mig ibland i dagens onyanserade debatt istället skymta fröet till någonting som vi skulle kunna kalla en västerländsk sekularistisk eller ateistisk fanatism där sekularismen har blivit en bärande totalitär ideologi.

Och?

Jag ställer samma fråga som Chadie gör. Vad säger alla de som tycker att det är kvinnans eget fria val att använda slöja? Det verkar ju inte som om alla kvinnor vill bära slöja i Iran. Vore det så behövdes det väl inga razzior för att jaga rätt på de som inte klär sig på ett "korrekt islamiskt" vis. Eller hur?

Man kan ju nästan tro att talibanerna är på inmarsch i Iran. Vilket de säkert är, mer eller mindre. Kanske inte i egen person, men i valet i februari bojkottades många reformvänliga kandidater och de reaktionära krafterna tog makten i det iranska parlamentet. Jag misstänker att det stundar bistrare tider för kvinnor, barn och ungdomar i Iran.

Men jag när ett hopp att "svartturbanerna" inte ska lyckas. Jag unnar gärna de unga kvinnorna i Iran att få leva ett litet friare liv. Jag vill inte tro att de mörka makterna ska kunna frånta dem den friheten, nu när de börjat förstå att den finns. För vad alla "slöjfanatiker" än säger, jag tror inte att det finns en kvinna som är född till att leva ett inrutat och inskränkt liv bakom en slöja eller burka, om de får kunskap om att det finns ett annat friare sätt att leva. En religion ska inte ha den makten att bestämma över människors frihet. Den guden eller Allah:en är det inte mycket med i så fall. Jag tror mer på att det är männen som vill kontrollera kvinnorna genom att hänvisa till religionen, inget annat.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 13, 2004 7:30 EM