« Saxat från en mailinglista | Startsidan | Vatten och musik »

6 juli 2004

Ödet eller slumpen?

På tal om tillfällighet. Jag tror inte på ödet, i den måtto som ordet ödet oftast tolkas; bakomliggande makt som på ett opåverkbart sätt styr alla händelseförlopp i världen uppfattad antingen som personlig eller mekanisk, men aldrig som beräkningsbar för människan; mest betraktad som nyckfull och hänsynslös.

Ödets nycker. Du ska inte utmana ödet. Lägg ditt liv i ödets händer. Vadå öde? Jag köper inte tanken att det finns en bakomliggande makt bakom varje människas liv. Vad eller vem skulle det vara då? Gud? Nej, att tro på ödet känns så opåverkningsbart.

Jag tror mer på slumpen, resultat eller yttring av omständigheter som inte kunnat förutses eller kontrolleras. Jag tror att det är slumpen som ofta styr. Det som händer, det sker. Slumpen kan påvisas rent statistiskt. Det ligger mer rimlighet bakom slumpen. Gå rakt ut i gatan och undvik att se dig omkring. Det går säkert att räkna ut rent statistiskt hur många gånger du kan göra det innan du till slut blir överkörd.

Om jag missar tåget, som sedan kolliderar med ett annat tåg och alla ombord dödas eller skadas, är det i mina ögon inte ödet som gjorde att jag missade tåget utan slumpen. De som kom med tåget i tid hade otur. Jag som missade tåget hade tur.

Om jag köper en trisslott och vinner 50.000 kronor är det enbart slumpen som gjorde att ingen före mig hann köpa lotten som gav vinst. Hade jag haft otur hade mannen före mig i kön helt plötsligt fått för sig att han också skulle köpa en trisslott och då hade han förmodligen fått trisslotten, såvida han inte valde att begära att inte få den lott som låg överst i lotthögen – utan ville välja själv och drog en annan lott som var en nitlott.

Tur – ogynnsam händelse(utveckling) som enbart beror på slumpen.
Otur – gynnsamma omständigheter som enbart beror på slumpen.

Slumpen kan man påverka. Jag tror på intuition och att man bör följa sina inre vibrationer, bejaka sina känslor, lyssna på sina ingivelser och framförallt inte förneka den medfödda instinkten.

Ta en våldtäktsman. Ofta sker hans urval av offer rent slumpmässigt. Du kan motverka att du blir våldtagen genom att undvika att gå genom mörka parker eller ta en taxi hem ända till porten. Sitter du på bussen och får dåliga vibbar av någon, som dessutom kliver av vid samma hållplats som dig? Stanna där det är ljust och ring någon och berätta att du är orolig. Be sedan den personen komma och möta dig eller ringa efter en taxi.

Du själv kan påverka i vilken riktning ditt liv ska gå. Visst kan du gå och göra högskoleprovet och chansa på att du har tur och grejar det rakt av. Men förbereder du dig innan har dina chanser ökat rejält att klara det.

En kvinna kan ha samlag utan preventivmedel och hoppas på att hon inte blir gravid. Blir hon gravid är det en kalkylerad slump/risk. Men risken att bli gravid minskar om kvinnan gör något aktivt för att detta inte ska ske, exempelvis käkar p-piller eller ber killen använda kondom.

Röriga tankar.
Bara för att jag spann igång på ordet tillfällighet som är en synonym till slump.

Citat:
"Så snart en kvinna tänker någorlunda
snabbt så kallas det intuition."
BARBRO ALVING

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 6, 2004 6:22 EM