« Roliga kundsamtal | Startsidan | Särbehandla inte barn »

15 juli 2004

Jobba tills du dör

Bosse Ringholm vill dra in avdragsrätten för privat pensionssparande. Han tycker att den åtgärden skulle bli ett incitament att inte gå i pension i förtid. Eller är det ett förtäckt sätt att få oss att sluta pensionspara och konsumera upp pengarna direkt? Det talas så mycket om att vi måste jobba längre än till dagens pensionsålder 65 år. Hur många skulle orka att jobba till 72 års ålder? Hur många öppnar sina orangeröda kuvert utan att sucka uppgivet av oro och undra hur sjutton de ska kunna klara sig på sin pension, när det blir dags att kvittera ut den vid 65 års ålder?

Har man ett manschettjobb kanske det går bra. Det ser man ju på alla näringslivsrepresentanter i styrelserna. Det är oftast gamla gubbar, gamla kärringar lyser dock med sin frånvaro. Men merparten av den svenska befolkningen lever under helt andra betingelser. Tunga jobb. Enformiga jobb. Arbeten som sliter och tär på hälsan. Allt större press att producera allt mer.

Jag tycker att den socialdemokratiska regeringen fjärmar sig mer och mer från sina väljare. Jag läste en artikelserie i Expressen om hur Göran Persson numera förlustar sig i och med överklassen. Hans vanor liknar mer en miljonärs än en vanlig svensk. Han ska snart tituleras godsherre dessutom :). Lång klassresa, lätt att glömma rötterna. Erlander och Ingvar. Kom tillbaka! Partiet behöver er.

Min pappa gick i pension vid 65 efter ett långt arbetsliv. Hans jobb var tungt och skitigt, troligen har alla gifter i tryckfärgerna han indandats orsakat hans blodcancer. Jag kan lova att han inte hade orkat jobba till 72 års ålder. Min mor gick vid 61, efter ett långt arbetsliv bland annat inom sjukvården. Som "bestraffning" får hon en mycket, mycket lägre pension än vad hon skulle ha fått om hon orkat jobba till 65 år. Pappa är en gammal gråsosse. Jag tror inte han känner igen sig i dagens socialdemokratiska parti.

Jag läser i Aftonbladet:
Statsråd har ingen åldersgräns för sin pension, men vanliga svenskar bör enligt finansminister Ringholm jobba längre. Därför vill han göra det mindre lönsamt att pensionsspara.

Varför har inte statsråden någon åldersgräns för sin pension? De kan alltså gå i pension när som helst och få en rejäl pension, utan att ens behöva gnida och gneta för att kunna spara i en privat pensionsförsäkring, enda kravet är att de jobbat x antal år inom politiken. Som exempel gavs att Ulrica Messing, 37, kan gå i pension i morgon och få 44 293 kronor i månaden - utan att ha sparat en krona i någon privat pensionsförsäkring. Hon lär inte heller behöva sucka uppgivet av oro när hennes orangeröda kuvert dimper ned i hennes brevlåda.

Hur rimmar det med det budskapet Bosse Ringholm tycks vilja förmedla till det svenska folket? Du behöver inte pensionsspara. Jobba tills du dör, så slipper samhället kostnader för pensioner och åldringsvård - krasst uttryckt.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 15, 2004 4:54 FM