« Hon provocerade mig | Startsidan | Människan ett underligt djur »

21 juli 2004

Fästlig fästingsommar

Det är inte bara myrorna som gynnas av vädret. Fästingarna lever loppan och trivs som fisken i vattnet i detta väder.

Fästingar är inte att leka med. De överför sjukdomar som TBE och Borrelia. En sjukdom som det tvistas om är Erlichia och numera anses det att Ehrlichiabakterier även kan ge upphov till sjukdom hos människor. Jag misstänker att de även överför fler för läkarvetenskapen ännu icke dokumenterade sjukdomar, som Babesia. Det var inte länge sedan Borrelia var en helt okänd sjukdom för en praktiserade allmänläkare. Det var inte helt lätt att få Borrelia diagnosticerad bara för så där tio år sedan. Det fick jag erfara. Först när likfläckarna kom, en blåröd hudförändring som kan uppkomma flera år efter en borreliainfektion, började de lägga ihop ett och ett och fick det till två :). Efter en lååååång penicillinkur blev jag åter människa igen. Nu ska jag inte skrämmas. Men nonchalera inte faran med fästingbett, både på djur och människa.

Bra läsning för dig som vill veta mer www.fasting.nu, www.sjukinfo.net eller Läkemedelsverket.

Har du hund eller katt kan du läsa min sida om fästingar. Ett tips, testa din hund varje vinter för att kolla om den har antikroppar mot fästingburna sjukdomar. Det kostar en liten slant, men kan vara värt det. Obehandlade fästingburna sjukdomar kan ge bestående men och orsaka onödigt lidande för hunden.

Jag har inte sett en enda fästing i år. Men det beror nog på att jag inte har hund. Jag kan ana hur det skulle ha sett ut om jag hade haft två njuffar i år. Jag minns hur det var. Ett evigt plockande i pälsen, letandes efter fästingar som bitit sig fast och börjat suga blod. Efter varje gosig hundkram hade jag väl fått små vandrande fästingar som bonus. Nej, fästingarna saknar jag inte. Fast egentligen tycker jag de är rätt söta. Men hundarna saknar jag....

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 21, 2004 9:08 FM