« Solen skiner över Pride | Startsidan | Skype chockhöjer priserna »

29 juli 2004

Demokrati för de rika

Norstedts stora svenska ordbok
demokrati subst. ~(e)n ~er
politiskt system i vilket regeringsmakten i princip företräder folkviljan, sådan den framkommer genom fria, allmänna och hemliga val och där vissa medborgerliga rättigheter, såsom yttrande- och församlingsfrihet, är garanterade.

Det är snart val i USA. Jag brukar fundera ibland på om det verkligen är bäste man som vinner dessa val i USA. Jag är övertygad om att det är den kandidat som fått mest bidrag, och därmed kan driva stora och kostsamma kampanjer för att värva röster, som sitter med tre ess på hand.

Varför ger företag kampanjbidrag? Jag tror inte på att det är av ren välvilja och att företagen vill värna om ett demokratiskt samhälle. De ser nog mer pengarna som en investering. Den kandidat som bäst kommer att företräda företagen och dess intressen får deras bidrag. Att det med automatik gynnar resten av USA stora befolkning tvivlar jag däremot på. Att det inte gynnar resten av världen är jag övertygad om.

På listan över de företag som ger mest bidrag till republikanernas kampanj för återval av Bush till president finns tre företag som handlar med olja. Är det en slump? Enron var president Bushs största bidragsgivare i förra presidentvalet och företagets chef var en personlig vän till Bush. I filmen Fahrenheit 9/11 sägs det att familjen Bush har ekonomiska kontakter med inflytelserika saudiska familjer. Oljebolaget Halliburtons har under en längre tid gynnats av Bush och hans administration, kan orsaken vara att Dick Cheney har fingrarna i den syltburken? Att USA inte ratificerat Kyotoprotokollet har säkert sina randiga och rutiga skäl.

Bush och hans stab har fingrarna i många syltburkar.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 29, 2004 5:09 EM