« Minimo | Startsidan | Barnpornografi på nätet »

21 juni 2004

W32.Netsky.P@mm

I morse ramlade det in några mail som innehöll lite virus. Nu vet jag inte vem eller vilka avsändaren var eftersom antivirusprogrammet raderade originalmailen och försökte laga alternativt sätta virusen i karantän. Inte mindre än fyra alerter fick jag under nedladdningen av mailen. Två av virusen sattes i karantän och två fick raderas manuellt via virusprogrammet.

Virus i e-postbilagor går att hantera genom att inte klicka på bilagorna. Det trillar ofta igenom sådana, även om nu e-postservern sägs ha virusskydd aktiverat och ska sålla bort dem redan på servern.

Dessa två var bilagor som hamnad i karantän.

E-postbilagan document.txt .exe i websites03.zip i Unknown00000000.data är smittad med viruset W32.Netsky.P@mm.

E-postbilagan details.txt .pif i document09.zip i Unknown000006C7.data är smittad med viruset W32.Netsky.P@mm.

Men när virus lägger sig självt i olika mappar hur sjutton hanterar man det om man nu inte har ett virusskydd och får alert om vad som händer och kan ta bort det? Det var första gången någonsin jag varit med om att viruset kommit så långt ned i datorns innersta, trots virusskyddet. Det var dessa nedan som inte kunde sättas i karantän utan fick raderas manuellt via virusprogrammets gränssnitt. Jag har aldrig behövt göra något sådant förut.

Filen F:\Documents and Settings\Datorn\Lokala inställningar\Temp\CC117.tmp är smittad med viruset W32.Netsky.P@mm!enc.

Filen F:\Documents and Settings\Datorn\Lokala inställningar\Temp\nsmail.tmp är smittad med viruset W32.Netsky.S@mm

När virusprogrammet gjort sitt såg alla mail ut som på bilden nedan. Alla mail, även gamla arkiverade mail från 1997 såg ut som nedan. Jag bara suckade och var glad över att jag gjort en back-up på mailen i söndagsmorse. Så det enda som försvann i förskringringen var söndagens mail och de kan jag säkert leva utan. Jag körde back-uppen och mailen är numera helt läsliga :). Tack och lov.

Svårt att läsa

Jag misstänker att Mozilla 1.7 antingen är buggigt eller så är dess mailklient mer mottagligt mot virus än Netscape 7.0 och dess dito. Något liknande har aldrig hänt i Netscape under årens lopp. Men bara för att jag nu gett efter för grupptrycket (jag dissades rejält på en mailinglista bara för att jag envisas med min Netscape) och installerade Mozilla 1.7 i går så hände detta. Vilket inte gör mig så motiverad att fortsätta med Mozilla, men den får väl några dagar på sig att bevisa att detta var en engångshändelse.

Jag vet inte om Mozilla-gänget sneglat lite för mycket på Pyttemjuks program, för där kan sådant här hända misstänker jag. Där kan datorer infekteras (om man inte har virusskydd) bara mailet öppnas och utan att ens ha klickat på mailets bilagor. Därav min envishet att fortsätta med Netscapes mailklient. Visst finns det lite mer finesser i Mozilla 1.7, men det ser likt förbenat ut som en kopia av Netscape, varken mer eller mindre :). Nu blir jag väl halshuggen? Hatad? :-)

Nå, jag har inget virus. Jag tog bort Systemåterställningen, körde en helscanning av datorn som tog 2 timmar och 45 minuter då den harvade igenom nästan en miljon filer. Dessutom så tankade jag hem FxNetsky för säkerhets skull och körde den också, livrem och hängslen. Virus är inte något jag gillar direkt. Jag tycker att de som sysslar med hacking, cracking och virusskapande skulle lägga sin energi på något nyttigt istället. Jaga pedofilnätverk, infiltrera deras hemliga mötesplatser på chattar och irc och lägga energin på att stänga ned porrsidorna istället för att förstöra för vanligt folk.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 21, 2004 7:50 EM