« Uteliggarfilt | Startsidan | Realiserad arbetskraft »

16 juni 2004

Unga tjejer klär av sig

Jag noterar med förvåning att allt fler svenska tjejer tycks drömma om att vika ut sig, bli fotomodell eller att bli dokusåpakändis. De är så sugna på en karriär i den genren att de villigt pyntar upp till 4.000 för att bli plåtad för en portfölj, bilder som de sedan kan använda i sin jakt på att få vika ut sig i tidningar, få ett modelljobb eller bli dokusåpakändisar.

Är det bekräftelse de söker? Hur gör killarna när de söker bekräftelse? Är det detta som kallas modern jämlikhet och jämställdhet? Varför har inte killarna samma drömmar?

Har de unga tjejerna inte råd med en portfölj med bilder tagna av en proffsfotograf duger det lika bra för en del att exponera sig på nätet i hopp om att bli upptäckt. Men i bruset är det svårt att synas och höras. Möjligen lär en och annan porragent kanske hamna på hemsidan. Bilderna kan stjälas och läggas in på en porrsajt eller så kanske tjejen kontaktas och luras in i den branschen, via falska löften om modelljobb – som visar sig vara rena rama porrjobbet istället.

En ung tjej förklarar sina hemsidesbilder med:
– Jag har försökt komma i kontakt med modellagenturer på det här sättet. Jag hoppades att de skulle höra av sig till mig, men det är ju inte direkt dem som hör av sig, utan mest killar.

När bilderna lagts ut finns de där för alltid och det tror jag inte att dessa unga tjejer förstår. De kan dyka upp på en porrsajt. De kan hamna i grannens dator. De kan hamna på skolans anslagstavla. Ja, riskerna är stora att bilderna missbrukas. De kan dyka upp om några år när tjejen kanske till och med glömt bort dem och ställa till med problem för henne i arbetslivet eller hemmavid, i familjen eller om hon gifter sig.

Jag är kanske för gammal för att förstå? Jag kanske är hopplöst gammaldags? Är detta en backlash och en revolt mot feminismen? Men en sak vet jag. Jag är glad att min dotter är vuxen.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 16, 2004 6:26 EM