« Olovliga publiceringar | Startsidan | Virusmask för mobiler »

15 juni 2004

Rävar och strutsar

Surt sa räven om rönnbären. Slopa direktvalet till EU-parlamentet och låt riksdagen utse de 19 ledamöterna föreslår Vänsterpartiet och de flesta andra partier verkar inte heller främmande inför den tanken. Men är det rätt väg att gå? Att göra inskränkningar i demokratin? Ska vi som röstade straffas ut bara för att valdeltagandet var dåligt?

Det var lågt valdeltagande i många länder, inte bara i Sverige. Vad det egentligen handlar om är att det är signaler till politikerna. Varför röstade inte folk? Varför röstade de inte enligt gamla partipolitiska normer? Varför fick Juni-listan en sådan framgång? Varför röstades EMU ned? Varför vill många ha en folkomröstning om EU:s nya grundlag. Politikerna borde suga på den karamellen ett tag och inte blunda för fakta. Politker ska företräda medborgarna, inte sig själva.

Jag skrattade lite när jag läste detta längst ned i artikeln.
Den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Göran Färm har dock ett konkret (ett stort ? för ordvalet "konkret" - min kommentar) förslag:
– Jag undrar om vi inte skulle ta och tillsätta en rejäl statlig utredning, för att fundera igenom alla aspekter av det här.

Strutsmetoden. En till utredning, klar kanske våren 2006. Det verkar numera vara standard att tillsätta utredningar titt som tätt när man stöter på patrull, när man vill "begrava" en het potatis eller så fort det blåser minsta fläkt av en opinionsvind. Hur många utredningar leder till ett konkret resultat, som i sin tur leder till en verklig förändring? Väldigt få skulle jag tro. Det kanske behövs en utredning av utredandet?

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 15, 2004 5:18 EM