« Svart ängel | Startsidan | Inte på topplistan »

11 juni 2004

Naturen är grym

Fick inte leva

Naturen är grym.
Väldigt grym ibland.
Kycklingen ovan är välskapt.
Men död, så död den kan bli.

Vi har haft en höna som ruvat sex ägg. Fyra av dem kläcktes i går, en till var på gång och det kunde jag se genom att man såg att kycklingen pickat hål på ägget inifrån och näbbspetsen syntes.

Men under natten måste någon kyckling förvirrat sig ned från hönsbåset och hönan har förmodligen följt efter och tagit med sig de andra tre som redan kläckts. Det ägg som låg kvar och var på gång att kläckas blev därmed dödsdömt i samma takt som ägget kallnade. Ingen värme. Inget liv.

Hade jag bara kommit i tid hade jag kunna gjort ett försök att lägga in ägget i bh:n för att hålla en jämn värme, tills kycklingen orkat ta sig ut av egen kraft eller så hade jag hjälpt till mot slutet. Det kan man göra om man är lätt på handen. Men jag upptäckte ägget försent. Jag var ovanligt sent inne i hönshuset i går morse, för en gångs skull. Ägget var då redan kallt och kycklingen död. Hade den levt hade jag hört det. De små liven piper inne i äggen som bara den strax innan kläckningen. Bara några timmars skillnad mellan död och liv. Jag tog försiktigt hål på ägget och tog ut kycklingen, jag närde ett hopp om att kanske, kanske den levde ändå – trots avsaknaden av värme. Men så var icke fallet.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 11, 2004 6:55 FM