« Allt skulle bli billigare | Startsidan | Skämta måste man få göra »

12 juni 2004

Lång fredagsfyra

Kan du din Bibel?
Jag har aldrig läst den
och kommer så aldrig att göra.
Men vilket hästjobb att lägga
ut den på nätet?
Hela Bibeln i en 5 Mb stor html-fil.

När jag tänker på Bibeln tänker jag på sagoböcker. För det är vad jag tror Bibeln är. Sagor och skrönor som vandrat från mun till mun, från generation till generation och någonstans på vägen nedtecknats bit för bit när skrivandets konst upptäckts. Nedskrivet och kanske även där lite förskönat.

Har du lekt leken en fjäder blir en höna? Alla sätter sig i en ring. En person funderar ut en lagom lång ramsa på ett par meningar och viskar det i örat på den som sitter närmast. Personen gör detsamma och när dessa meningar gått ett varv och kommer tillbaks till ursprungsmannen/kvinnan är det oftast helt uppåt väggarna. Det får inte vara för få deltagare utan det ska vara kanske runt 15-20 eller något ditåt. Detta ger en bra bild av hur jag tror att Bibeln kom till.

Då kommer jag med automatik in på fredagsfyran.

Tema: religositet:

1. Tror du på Gud/ Jehova/ Allah/ Mammon/ Whatever?

Nej. Varför dör barn? Varför svälter barn? Varför får folk cancer? Varför begås det sexuella övergrepp på barn? Varför sker våldtäckter? Varför blir det massa katastrofer, jordbävningar och översvämningar? Varför finns det rasism? Varför finns det homofober? Hur kunde nazisterna få härja fritt och gasa ihjäl miljontals människor? Listan kan göras lång på frågor. Finns det en Gud, Jehova eller Allah sitter han/hon och sover någonstans eller skiter i hur det står till på planeten Jorden. Han/hon kanske har flyttat till ett annat universum?

2. Har du provat någon New Age-grej? (typ stenar, auror, etc)

Nej.

3. När var du på Gudstjänst senast?

Jag har aldrig varit med på någon renodlad gudstjänst. Däremot har jag varit med på begravningar, dop och bröllop i kyrkan, fast jag sitter alltid och skruvar på mig i bänken och mimar på sin höjd med i psalmsjungandet. En gång har jag själv gift mig i kyrkan, iklädd jeans och t-shirt, runt 1980 tror jag det var. Long story. Den kanske jag tar en annan gång.

4. Vilken är den bästa religionen?

Jag tror inte på religioner heller, inte som specat nedan enligt ordboken. Religioner är bara ett sätt att styra folk, förr hade man inte så många andra styrmedel än exempelvis 10 Guds budord och vad nu exempelvis Koranen har för motsvarande. Numera har vi lagar som reglerar vårt liv och religionen behövs inte som rättesnöre. Inte ens som moraliskt rättesnöre, se bara hur det det använts i Knutby. Var och en blir salig på sin tro. Bara de kan ge f*n i att försöka pracka på den på andra. Tyvärr är de olika religionerna orsak till nästan alla krig här på jorden sedan tidernas begynnelse och det gör mig än mer övertygad om religionernas icke-berättigande. Att döda i Guds namn eller i Allahs namn – hur kan man ens komma på tanken?

Norstedts stora svenska ordbok
religion [-lio'n el. äv. -ligio'n] subst. ~en ~er
trossystem som främst kännetecknas av tron på viss(a) gud(ar) el. person(er), övernaturliga företeelser etc., vilka man kan träda i kultisk förbindelse med; vanl. äv. med spec. ceremonier och levnadsregler

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 12, 2004 5:34 FM