« Sveriges nationaldag | Startsidan | Amcs international »

6 juni 2004

Kvinnomisshandlare

När människor missköter sina djur kan myndigheterna gå in och efter upprepade förseelser belägga dem med förbud att överhuvudtaget ha djur. Kan man inte applicera detta på notoriska kvinnomisshandlare?

Jag läste om Tomas, 41 år, som har dömts nio gånger för misshandel sedan 1986. Tyvärr kan jag inte länka till artikeln då jag inte hittade den ute på Expressens webb. Tomas har slagit, sparkat, knivskurit och hotat sina kvinnor till livet. Nu sitter han häktad i väntan på tionde rättegången. Vid varje rättegång skyller han på att han inte minns eftersom han druckit.

Den senaste misshandeln var grov. Han höll kvinnan inlåst i tre dygn. Det finns 41 dokumenterade skador på hennes kropp. Hur många det finns inombords vet bara hon själv.

9/9-86
Fängelse tre månader misshandel och olaga hot.

8/11-90
Skyddstillsyn efter en misshandel.

22/2-91
Fängelse ett år och tre månader för misshandel och olaga hot.

12/11-92
Två månaders fängelse för misshandel.

1/9-994
Åtta månaders fängelse för misshandel.

13/7-95
Ett år och åtta månaders fängelse för grov misshandel och skadegörelse.

22/1-97
Fängelse två månader för misshandel.

7/10-97
Fängelse i sju månader för misshandel och olaga hot.

30/8-00
Skyddstillsyn för misshandel och olaga hot.

(Skyddstillsynen som han ådömts två gånger har haft särskilda behandlingsplaner för misshandel. Det verkar ju ha funkat bra. NOT!!)

Och så nu väntar en ny rättegång. Borde man inte ta hänsyn till föregående domar? Ju fler tidigare likartade domar, desto strängare straff? Den här mannen verkar inte vara kapabel att ha förhållanden med kvinnor utan att banka skiten ur dem. Det är inte samma kvinna han misshandlat, i artikeln berättar fyra av dem vad som hände. Det lär finnas fler kvinnor som råkat komma i vägen för denna man, eftersom alla inte anmäler en misshandel. Det är bara cirka vart tionde misshandel som polisanmäls.

Jag vet att många hävdar att flertalet män som misshandlar kvinnor är från andra länder och kulturer. Det är helt fel. Enligt Amnestys siffror är det 80% av våldet i samborelationer eller äktenskap som de svenska männen står för.

Amnesty skriver i sin rapport att 46% av alla kvinnor har utsatts för våld av en man någon gång efter sin 15-årsdag. Det betyder varannan kvinna. Bara ett misshandelsfall av tio anmälda leder till fällande dom. Profilen på gärningsmannen är en vanlig svensk man mellan 25 och 45 år. Oftast sker misshandeln i samband med att mannen druckit.

Män som återfaller och misshandlar sina kvinnor gång på gång under fyllan borde tvångsbehandlas med Antabus, för all evinnerlig tid. Dessutom borde straffen skärpas för varje ny misshandel. När mannen samlat på sig fler än tre misshandelsdomar ska han åläggas att gå i kloster och förbjudas att ha närkontakt med det andra könet – eller något ditåt. Ja, jag vet hur orimligt det låter. Men det är lika orimligt att dessa män får fortsätta och fortsätta och fortsätta – utan att något radikalt göres för att förhindra dem att fortsätta. En annan radikal lösning vore att göra en kryssmarkering i folkbokföringsregistret och alerta den kvinna som folkbokför sig på samma adress som mannen.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 6, 2004 8:03 EM