« Spam, spim och phishing | Startsidan | Svårt att enas »

18 juni 2004

Inget Internet under 16 år

Kina stänger fler och fler Internetcafeér. Det finns drygt en miljon Internetcafeér i Kina och nu ska de alla hårdgranskas. Inga under 16 år får lov att surfa. På vissa ställen hänger polisen upp övervakningskameror för att kontrollera att det efterlevs.

En gigantisk censurapparat styr landets Internetanvändare så att de inte ska kunna surfa på hemsidor som har med sex, Taiwan, Tibet, mänskliga rättigheter, politik, hälsa och religion att göra. Finns det hemsidor kvar att surfa på efter denna filtrering månne tro?

Myndigheterna har stängt flera bloggar och diskussionsforum. Denna allt hårdare attityd mot Internetanvändningen motiveras med att tjugo procent av Kinas 367 miljoner minderåriga lider av "moraliska brister" (som exempel nämns alkoholdrickande, tonårsgraviditet och tankar på självmord). Och detta, menar man, har en direkt koppling till ett alltmer utbrett Internetanvändande.

Ingen tanke finns tydligen på att analysera om det kan vara andra orsaker i det kinesiska samhället i stort som kan vara orsaken till detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 18, 2004 5:29 FM