« Zafi.B | Startsidan | Spelning på nätet »

23 juni 2004

Inget hedervärt beteende

Unga tjejer fruktar sommarlovet.
Sommarlovet är inte en tid som alla skolbarn ser fram emot. Hos kvinnojourerna får man så här års ta emot många samtal från unga invandrarkvinnor som är oroliga för att de ska bli bortgifta under sommaren. Framförallt gäller detta tjejer som går ut nian. De är rädda för att ingen ska sakna dem när höstterminen börjar, berättar Gunilla Westny från kvinnojouren i Norrköping för Sveriges Radios Ekoredaktion. (FL-Net)

Jag hoppas att alla som nu gick ur nian håller lite extra koll på sina vänner och klasskamrater efter sommarlovet. Kommer alla tillbaks efter sommarlovet? Barngifte är förbjudet i Sverige. Men om familjen sänder flickan till hemlandet och gifter bort henne där och hon tvingas stanna borde väl svenska myndigheter kunna agera om de får kännedom om detta, om flickebarnet är svensk medborgare. Eller är det så illa att om detta händer så är det oåterkalleligt? Hon raderas ut, fasas ut och försvinner i det blå? För om ingen saknar henne här i Sverige så?

Tankarna far vidare.
En ung kvinna som vittnat i ett hedersrelaterat mål har mördats skriver SvD i dag. Paret som besköts fick skydd, men inte vittnet – vars vittnesmål fällde förövarna. Ett annat vittne till ett hedersrelaterat dåd mördades häromdagen, efter att han åkt hem från polisförhöret. Han bad om beskydd men fick inget. Han fördes bort igen av samma förövare som tidigare och denna gång fick han plikta med sitt liv.

Jag tycker inte om orden hedersrelaterat eller hedersmord. Illdåden som utförs under denna beteckning har inte ett dugg med heder att göra. Men det är så pass vanligt numera även i Sverige att polisen bör ha hängt med i utvecklingen och därmed ta detta på allvar. Fast det finns väl inga resurser? Förutom då till att agera "barnvakter" åt diverse kändisar, politiker och kungligheter. Visst ska de ha skydd, om hotbild finnes. Men det bör väl alla ha rätt till om en verklig hotbild finns? Eller är det skillnad på folk och fä?

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 23, 2004 11:27 FM