« Blogg-picknick | Startsidan | Rösta på söndag! »

9 juni 2004

Gömda

Har du inte läst Liza Marklunds bok "Gömda" så gör det. Jag sträckläste boken rakt av, jag kunde bara inte släppa den ifrån mig. Jag har inte läst uppföljaren "Asyl", men den står nu på min inköpslista.

Nu har kvinnan efter 14 år i flykt fått asyl i USA. Det lär bli svårt att hitta dem där. USA är lite större än Sverige och har inte samma kontrollsystem som vi har. Det är lättare att försvinna i mängden, men än i dag finns oron. I Sverige är det lätt att få tag på uppgifter om andra, även om de lever med skyddad identitet. Det är något alla vet, som befinner sig i den situationen och tvingas flytta gång på gång, trots att avsikten med skyddad identitet just är att man inte ska behöva göra det.

Kvinnovåld tas inte på allvar, läs gärna Liza Marklunds krönika om fallet Marie.

Min kommentar när hade jag läst boken:
15/7-00
På hemvägen från stan igår köpte jag Liza Marklunds bok Gömda - en sann historia. Rekommenderas varmt. Den ligger tydligen tvåa på bestseller-listan. Bra! Det skadar inte att så många som möjligt läser denna bok. Det enda jag oroar mig för är att gemene man kommer att försöka lösa den inre konflikt de lär få genom att läsa denna gripande bok med att för sig själv säga - det var ju en man från Libanon. Vårt land lider tyvärr av en hel del rasism och den risken är nog inte bara inbillad. Kvinnomisshandel är tyvärr inget fenomen som är bundet till från vilket land man kommer ifrån. Boken beskriver en ytterlighet - men fenomenet känns igen även i lindrigare form - behovet av att kontrollera sin kvinna, omotiverad svartsjuka, oförmågan att argumentera, oförmågan att lösa konflikter utan våld och/eller tendensen att blanda in barnet/skada/låta barnet drabbas av vuxenkonflikten.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 9, 2004 6:05 FM