« Opec visavi G7 | Startsidan | Datorn styr allt numera »

25 maj 2004

Utvisas till en säker död?

Under det här året har minst fyra kvinnor dött genom hedersmord (jag tycker inte om det ordet men har inte kommmit på något bättre) i Jordanien, under 2003 dödades 17 kvinnor och under 2002 22 kvinnor i s.k hedersmord. En kvinna får inte begära skilsmässa i Jordanien, då anses hon vanära och dra skam över släkten, både kvinnans och mannens.

En kvinna lyckades fly från en mångårig psykisk misshandel. Hon trodde att i Sverige skulle hon och barnen få lugn och ro. De som hjälpte henne att fly gav henne fel råd och uppmanade henne att lämna fel uppgifter till svenska myndigheter. Men det är bara att tänka sig själv in i samma situation. Råd som ges i en sådan stressad situation, av någon man tror vet hur det funkar, skulle nog även jag följa – i tron att rådet var välmenat och vettigt.

Hennes man har spårat henne till Sverige och har kommit hit och trakasserat henne här i Sverige, samt gör det fortfarande hemifrån Jordanien, samt där helt lögnaktigt anmält henne till en religiös domstol i Amman - för religionsbyte. Det är samma sak som att utdöma ett dödsdom på henne.

Nu ska hon och barnen utvisas. Utlänningsnämnden är fullt på det klara med att hon riskerar att mördas när hon återvänder till Jordanien. Hur kan man då ta detta beslut? Så långt sträcker sig vår vilja när det gäller kvinnofrid och att förhindra hedersmord. Detta kanske bara gäller svenska medborgare och ska jag vara ärlig kan vi inte ens sköta det här hemma på hemmaplan på ett tillfredställande sätt. Men det är ingen ursäkt att utvisa denna kvinna till en säker död.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 25, 2004 5:27 FM