« Filmen om halshuggningen | Startsidan | Skådebröd för folket »

14 maj 2004

Tabubelagd sexualitet

CP-magasinet handlade i går om funktionshindrades sexualitet. De var på vift över sundet och kollade in hur det funkar i Danmark. I Danmark är prostitution lagligt, att köpa sex är inte brottsligt.

Vi har en annan situation i Sverige där vi har kriminaliserat sexköp. Lagen gör ingen skillnad på om man är funktionshindrad, blyg, svårt att hitta partner eller köper sex vid sidan om äktenskapet. Jag tycker inte att prostitution är något som ska uppmuntras. Världens äldsta yrke, som det kallas, är i mina ögon inget yrke utan ett sätt att exploatera människor, oftast då barn och kvinnor.

Det vi däremot skulle kunna bli bättre på är sexualundervisning och för funktionshindrade specialutbildade sexologer som kan informera och hjälpa till. Att vara funktionshindrad medför speciella problem. Det ska det inte stickas under stol med. Men att som i Danmark förmedla kontakt med prostituerade kvinnor som tar saftigt betalt (1500/tim) är inget som jag som feministhumanist kan tycka är en bra lösning, för någon av parterna.

En annan sak som jag reagerade på var att i programmet låg fokus på den manliga sexualiteten. Jo, två påklädda kvinnor som satt i rullstol klipptes in lite softat (men väldigt sekundkorta scener) där de fick ömma ögonkast och kyssar av en icke-rullstolsbunden man. Men det var det enda. Kvinnlig sexualitet verkar även vara tabu för CP-magasinet och inte bara för icke-funktionshindrade?

Kvinnor kanske bara trånar efter att bli kysst av en groda, som kanske senare visar sig vara en prins? En riktig karl runkar och knullar med prostituerade?

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 14, 2004 3:02 EM