« Ta fram nya skällsord | Startsidan | KNUTBY-Zion-Zoo-sect »

29 maj 2004

Spionprogram -Spyware

Jag har alltid ansett ICQ som en säkerhetsrisk. Det har jag fått en hel del gliringar om under årens lopp. Men det kanske inte har varit helt obefogat från min sida att tycka så? Antalet virus och maskar skrivna för chattprogram har ökat med hela 400 procent under de två senaste åren.

Men än värre är alla spionprogram som lusar ned datorn, ofta utan att användaren ens märker det. Dessa spionprogram är inget som detekteras av några antivirusprogram. Än, men det lär komma. För detta är något som kommer att bli en farsot, om inget görs.

Undvik att installera diverse gratisprogram. Många av dem innehåller dessa spionprogram. Installera Ad-aware som är ett program som avlusar datorn, framtaget av Lavasoft. Jag själv har även ett annat program installerat, SpywareBlaster. Även här, som med antivirusprogram, gäller att se till att man gör uppdateringar med jämna mellanrum. Det är sällan jag hittar något obehörigt på min dator nuförtiden, tack vare dessa två program.

Sist, men inte minst - var försiktig med att klicka på länkar och bilder du inte riktigt vet vart de leder till, vare sig de kommer i mail, via chattprogram eller om de finns på "skumma" hemsidor. Allt klickbart behöver inte klickas på.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 29, 2004 4:42 EM