« HD-domen i Tumbamålet | Startsidan | Ofrivillig tystnad »

4 maj 2004

Ökande maskstorlek

Rösta då inte borgerligt i nästa val. Inte om du tjänar dåligt, är sjuklig eller gammal. Visserligen lovar de i sin skuggbudget att inkomstskatterna ska sänkas rejält, men vilka som tjänar på det är inte de ovanstående. Sänker man skatterna, måste det alltså sparas in på något annat. Enkel ekvation.

Visst ska utgifterna hållas nere, men det kan ske på andra sätt än att sänka ersättningsnivåerna för A-kassa och sjukersättning.. Bättre kontroll, samkörning av olika register för att hitta fuskare är en annan väg att gå. Vad lever alla nolltaxerare på? Man ska inte kunna missbruka vab (vård av barn) eller gå på A-kassa och jobba svart.

Hur många gifta skiljer sig och skaffar dubbla boenden, allt för att kvinnan ska få bostadsbidrag som ensamstående mamma med tre barn. Men maken bor kvar som vanligt, skilsmässan är bara en pappersprodukt. Hur många små ettor finns det inte som enligt mantalsskrivningen skulle ge vid handen att där bor alldeles för många för att ens få en ståplats.

Saxat ur Försäkringskassan kommenterar:
Skenseparationer är ett stort problem. Vi har exempel från Malmö där sju män folkbokförde sig i samma enrummare på 20 kvadratmeter. Samtliga mäns före detta fruar fick både underhållsstöd och bostadsbidrag.

Jag själv börjar komma till åren. Benskörhet är något som kvinnor kan drabbas av i klimakteriet och därefter. Tänk om jag faller illa så att lårbenet bryts och en lång period av sjukskrivning blir av nöden. Då hoppas jag inte moderaterna har fått som de vill, se nedan. Eller tänk om jag inte hittar något jobb? Då ligger jag även där risigt till om moderaterna får som de vill.

Jag kan lova att det finns nog inte många som kan leva på en ersättning, vare sig från sjukförsäkringen eller från arbetslöshetsförsäkringen, som motsvarar 65 procent av den inkomst man hade innan man drabbades av sjukdom eller blev utan jobb. Till syvende och sist blir det då andra system som måste träda in, exempelvis socialen, som det så vackert heter. Eller ska vi ha ett samhälle där allt fler slås ut och blir hemlösa, rotlösa och avmaskade. Med avmaskade menar jag människor som ramlar igenom samhällets nätverk av resurser som ska träda i kraft för att fånga upp dem. Men det nätet är stundtals väldigt glest och kan bli än glesare om borgarna får som de vill.

Det är inte höginkomsttagare som kommer att drabbas. Det har redan kommit olika extraförsäkringar som den som har råd kan teckna. Fler sådana lär komma. För den som har råd finns privata kliniker som gör att de slipper långa köer inom den allmänna vårdapparaten och kan därmed korta sin sjukdomstid.

Nej, det är faster Agda eller morbror Kurt som kommer att drabbas, som bägge redan nu lever inom små omständigheter, trots att bägge jobbar heltid. Ett vårdbiträde eller diskare har små möjligheter, för att inte säga inga, att teckna diverse extraförsäkringar för eventuella framtida sjukdomar eller arbetslöshet – än mindre att köpa sig före i sjukvårdskön via privata alternativ.

Centern vill sänka ersättningsnivåerna för alla sjuka och arbetslösa till 70 procent. De som har barn ska dock få höjt till 80 procent. Kristdemokraterna vill ha bägge nivåerna på 80 procent. Folkpartiet vill sänka A-kassan till 70 procent efter 300 dagar. Moderaterna vill sänka sjukförsäkringen till 75 procent och efter tre, alternativt sex, månader ska ersättningen sänkas till 65 procent. Moderaternas förslag gällande A-kassan är att de första 100 dagarna ska ge 80 procent i ersättning, sedan trappas det ned till 75 procent de därpå följande 100 dagarna och sedan 65 procent.

Splittringen är stor, bara i dessa två frågor. Hur de skulle kunna regera ihop och sy ihop hela Sverige är för mig en gåta. Många pratar nedvärderande om den grönröda röran (s, v och mp). Bättre det än en brunblågrön dito.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 4, 2004 11:36 FM