« Polisen slog till för sent | Startsidan | Närminne »

9 maj 2004

Missbildade manskultur

Jag läste en artikel i Expressen, Jag hoppas bilden av den döende Marie plågar honom länge. Journalisten berättar om vittnenas berättelser om hur mannen som dödat Marie kontrollerade och misshandlade henne och han jämför med beskrivningar av så kallade hedersmord. Slutsatsen han drar är att det kontrollbehov mannen hade över Marie är ett symptom på samma sorts missbildade manskultur och han menar på att misshandel av kvinnor alltid syftar till att de ska foga sig, inte prata med andra män, inte göra någonting som mannen inte kan styra.

Det var en läsvard artikel. Jag är glad över att det är en man som kommit fram till denna slutsats ovan. Jag har lite svårt att tänka mig att han kommer att att bli utsatt för spott och spe. Jag har lite svårt att tänka mig att någon man kommer att kasta glåpord och påstå att den manliga journalisten är en rabiat feminist eller manshatare, vilket hade varit mer regel än undantag om det varit en kvinnlig journalist som skrivit samma sak. Så funkar det oftast män emellan. Jag hoppas att fler män följer efter och öppet fördomer andra mäns misshandel av kvinnor. Små droppar urholkar stenen.

För när vi kvinnor som skriver om exakt samma sak kallas vi ofta för rabiata feminister, manshatare och gud vet vilka benämningar som åkallas, i syfte att misskreditera och förringa oss.

Det är egentligen fördjävligt att det en kvinna skriver/säger inte väger lika tungt som vad en man skriver/säger – bara för att hon är en kvinna.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 9, 2004 7:23 EM