« Sassers skapare haffad | Startsidan | Polisen slog till för sent »

9 maj 2004

Krigsfångars behandling

När fem amerikaner togs till fånga
i Irak-krigets början yttrade Bush:
– I expect them to be treated, the POWs, I expect to be treated humanely, just like we're treating the prisoners that we have captured humanely. If not, the people who mistreat the prisoners will be treated as war criminals.

Allt sedan man inrättade den internationella brottsdomstolen (International Criminal Court, ICC) 2002 har USA valt att ställa sig utanför och inte ratificerat "Romstadgan". De brottstyper som domstolen har mandat att döma för är folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser – war criminals.

Varför motarbetar USA detta? Det som går att utläsa på UD:s sida är att de är oroliga för att domstolen ska ställa amerikaner inför rätta i politiska syften. Svaret kanske har framkommit nu när vi sett hur jänkarna behandlat de irakiska fångarna.

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld borde avgå. Vad jag kan förstå är dessa övergrepp av de irakiska fångarna sedan länge känt av honom och delar av administrationen. Varför har de inte agerat tidigare?

Jag citerar ur artikeln ovan:
– Det finns fler foton som visar incidenter med fysiskt våld mot fångar, handlingar som bara kan beskrivas som uppenbart sadistiska, grymma och omänskliga.
Under förhören nämndes att det finns "hundratals" fler bilder och dessutom "några" videofilmer. Dessa är dock inlåsta hos USA:s centralkommando i Florida och kommer inte att bli offentliga, enligt Rumsfeld.

USAs trovärdighet som ett självpåtaget världsamvete och ett land som står i spetsen inom terroristbekämpning är finito.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 9, 2004 7:03 FM