« Nigeriabrev i ny tappning | Startsidan | Skylla på spriten är fel »

22 maj 2004

Information saknas

För att spåna vidare
om Nigeriamail och liknande.

I USA verkar de ta spam på allvar. FBI jobbar med frågan och har redan gjort framsteg, för en månad sedan kom första åtalet.

Konsumentverket har fått in över 8.000 anmälningar sedan den nya lagen trädde i kraft första april. Men vad gör de? Inte mycket verkar det som, speciellt inte om det är spam från andra länder; vilket huvuddelen av allt spam kommer ifrån. Det minsta man kunde begära var att de lade ut lite information på sin hemsida, likt den info som finns på engelska hos www.fraud.org.

Jag är övertygad om att många är så pass naiva fortfarande att de går på de olika varianterna av Nigeriamail, "Du har vunnit"-mail och annat som cirkulerar runt på nätet via mail. Dessa bedrägeriförsök skulle självdö om ingen nappade på dem, men det gör de inte utan verkar tvärtom eskalera, alltså finns det folk som går på det. Fortfarande.

En gång i tiden fanns det en liten skrift – "Om kriget kommer" som delades ut till alla hushåll i Sverige. Råd och rön gavs om hur man skulle göra om kriget kom. Det stod mycket om hur man skulle skydda sig mot radiaktiv strålning minns jag. Dags för en ny variant? "Hur du skyddar dig på Internet".

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 22, 2004 3:14 EM