« Skylla på spriten är fel | Startsidan | Viktoriansk dubbelmoral »

23 maj 2004

Bända upp käftarna

Mycket ska man höra, innan öronen trillar av. Kemikalieinspektionen förelår i en ny utredning att man borde dra ut tänderna på liken innan de kremeras, allt för att minska utsläppen av kvicksilver. Tanken är nog god. Men sättet att lösa problematiken på verkar minst sagt sinnessjukt.

Men hallå? Ska vi börja med likskändning? Att bända upp käkarna på de stela liken för att kolla om de har amalgam i munnen är oetiskt. Hur kul blir det för de som jobbar i krematorierna eller är det begravningsbyrån som ska ombesörja tandutdragningarna? Vi som inte har amalgam i tänderna och därmed gärna vill slippa bli skändad ända in i döden, ska vi be våra anhöriga klistra på en lapp i pannan, amalganfri.

Satsa på reningsfilter istället som renar röken. De flesta större krematorier har dessa reningsfilter. Kostnadsfråga? Tja, svenska kyrkan sägs ha gott om pengar. De kan väl bidra med lite? Begravningsbyråer kan väl även bidra med pengar till detta ändamål. Det är ju de som skor sig på oss som kolarvippar.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 23, 2004 5:05 FM