« Telias nya logga | Startsidan | Bagle.B »

18 februari 2004

Utsatta för våld

Ett 70-tal unga män i Västmanlands län har blivit utsatta för våld eller hot om våld om de inte lyder sina mödrar och systrar.

Killarna blir hotade av de kvinnliga släktingarna när de vill klä sig snyggt, ha en flickvän, gå på fest eller på annat sätt leva så som mödrarna uppfattar som skamligt.

I Göteborg lever över 200 unga män i den svåra situationen att de är hotade eller misshandlade av sina familjer på grund av samma orsaker som ovan.

Mer än 200 killar i Östergötland har de tre senaste åren sökt hjälp sedan de utsatts för hedersrelaterat våld.

Är det inte fördjävligt, rent ut sagt. Ja, det hade tagit hus i helvete om det nu varit unga män det handlade om. Men jag bara vände på kuttingen. Det roar mig ibland. Man ser problematiken med andra ögon då.

Korrekt text tagen ur en artikel om hedersrelaterat våld i Aftonbladet.

<citat>
Ett 70-tal kvinnor i Västmanlands län har blivit utsatta för våld eller hot om våld om de inte lyder sina fäder och bröder.

Flickorna blir hotade av de manliga släktingarna när de vill klä sig i kort kjol, ha pojkvän, gå på fest eller på annat sätt leva så som fäderna uppfattar som skamligt.

I Göteborg lever över 200 unga flickor i den svåra situationen att de är hotade eller misshandlade av sina familjer.

Mer än 200 flickor i Östergötland har de tre senaste åren sökt hjälp sedan de utsatts för hedersrelaterat våld.
<slut citat>

Det värsta är, trots Mona Sahlins löften om förändringar, att om unga tjejer vänder sig till socialen kontaktar socialen med automatik föräldrarna. Det är de skyldiga att göra. Var det inte detta som Mona Sahlin skulle ändra på? Minns jag så fel?

När debatten tystnar verkar även politikernas handlingskraft tyna bort. Det kan inte och ska inte vara så att det är media som ska styra politikerna. Det är väl för sjutton inga nickedockor som styr Sverige? Eller är det så illa?

Ett hett ämne tas upp i media. Politikerna intervjuas och lovar guld och gröna skogar. Då! Men vad händer sedan? När media tystnar. När debatten tystnar. Oftast ingenting.

Jag KRÄVER (även om nu ingen bryr sig om vad jag tycker och tänker) att regering och riksdag får tummen ur ett visst hål i akterpartiet och verkligen tar tag i detta. En gång för alla. Innan fler hedersmord sker.

Dessutom har vi förutom det hedersrelaterade våldet ett stort problem med annan kvinnomisshandel, som inte heller verkar vara så intressant längre då debatten tillfälligt tystnat. Men jag kan lova att våldet mot kvinnor inte tar semester, bara för att det inte fokuseras på det i media.

Var 10:e/16:e (beroende på vilken statistik man kikar på) dag i snitt dödas en kvinna i Sverige av sin partner och/eller sin ex.partner. De flesta kvinnomisshandelstillfällen sker inom hemmets väggar. I Sverige polisanmäls c.a 20.000 fall av kvinnomisshandel, varav c.a 2.000 leder till fällande domar.

Att så pass få fall går till domstol beror snarare på att polisens resurser inte räcker till än att som en del s.k mansgrupper påstår att det är falska anmälningar.

Mörkertalet är enormt stort. Kriminologen Leif G W Persson har uppskattat att det förekommer c.a 300.000 kvinnomisshandel per år i Sverige. Räkna ut det själv 300.000 dividerat med 353.

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 18, 2004 6:01 FM