« Stöld :) | Startsidan | Liten hund »

12 februari 2004

Hundslagsmål

Jag läste en artikel i Expressen i går, men fann den tyvärr inte på nätet – så jag kan inte länka till den. Men den handlade om hundslagsmål och vadslagning.

Det är något som förekommer även i Sverige, men här var det Ryssland som var på tapeten. Hundägare från Ryssland, Ukraina, Kazakstan och Moldavien kommer till Krasnoja Sloboda för att låta sina hundar slåss.

Officiellt hålls kamperna för att testa vilka hundar som är lämpliga för avel. Vadslagningen är mer inofficiellt. Stort frågetecken? När blev aggressivitet och kamplusta ett måttstock för en bra avkomma?

Efter slagsmålen är hundarna svårt sargade, djupa sår som lär bli illa infekterade och åsamka hunden stort lidande. Jag misstänker att inte speciellt stora summor läggs på veterinärkostnader där inte.

Bilderna i anslutning till artikeln visade att det inte var någon överdrift att skriva så. Jag mådde fysiskt illa av att se dem. Jag blev dessutom förbannad rent ut sagt.

Detta är vidrigt. Omänskligt. Barbariskt. Sjukt. Hundarna lider både fysiskt och psykiskt. Matte och husse ska vara hundens ledare och därmed – vilket ledaren i en flock ska göra – skydda dem från sådant här. Inte medvetet utsätta dem för dylikt.

Vad skapar det för monster till hundar? Den aggressivaste hunden vinner och får dyrast avkomma, det vill säga blir avelsdjur. Det är absurt. Djurens rätt har reagerat på detta.

– Vi tycker det är fullständigt vidrigt, säger Per-Anders Svärd, förbundsordförande i Djurens rätt.

Se nu till att agera så att något händer, annars blir det som vanligt – mycket snack och lite verkstad.

Själv tycker jag att hugade intressenter kan maila till ryska ambassaden och be dem sätta stopp för detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 12, 2004 7:12 FM