« Virus i lampan? | Startsidan | Robinsonfacit »

10 januari 2004

Porrterror?

Anna Book hängs ut på nätet i en fiktiv sexnovell. Hur det upptäcktes? Hennes man sökte på hennes namn på nätet. Det gör han tydligen ofta som rutinkoll för att se vad som skrivs om Anna Book rent generellt. Det var på så sätt denna fiktiva sexnovell upptäcktes. Jag måste säga att det var nog ganska bra grävt för att hitta novellen. Jag fick göra en mycket specificerad sökning för att hitta den. Inget som var man kanske gör per default? Dock nämdes inte Anna Books namn i själva novellen, utan namnet fanns bara i en rubrik i anslutning till den. Men hur som helst. Jag förstår deras upprördhet.

Jag välkomnar rättegången, säger Anna Book. Men jag tvivlar på att polisen kommer att lägga ned några större resurser på detta. Tyvärr. Kanske det underlättar om man är kändis? Vad vet jag. Detta är nackdelen med nätets spridningsförmåga. Det är inte bara guldkorn som kan vaskas fram. Dock ett tips som funkar och säkert skulle funka i detta speciella fall – gör en formell abuseanmälan till hemsidesserverägaren.

I faktarutan knuten till artikeln finns lite goda råd. Goda och goda, det kan kanske diskuteras. Ett är att man ska söka efter sitt eget namn på nätet med jämna mellanrum. Det är kanske inte så lätt om man heter Lars Larsson eller Eva Eriksson? En annan sak är att allt indexeras inte. Med andra ord det som skrivs på många forum syns inte via sådana här sökningar. Men å andra sidan, det man inte vet om – mår man inte dåligt av? Det du kan göra är att alerta den person vars namn används i kränkande syfte, eller göra en formell abuseanmälan.

Jag vet några Internetprofiler som konstruerat automatiska script som söker av nätet på jakt efter deras namn. Jag kanske ska förmedla kontakt?

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 10, 2004 11:47 FM