« Våldtäkterna ökar | Startsidan | Väckarklockan »

6 november 2003

Protestmail

Många sänder just nu detta mail till registrator@justice.ministry.se.

------------------------------------------------------

Bäste Thomas Bodström, det är inte första gången jag är upprörd över det sätt våra dömande instanser bedömer i våldtäktsmål, inte heller är det första gången jag blir upprörd över hur offret behandlas i dessa mål. Därför skickar jag detta mail till mina vänner i hopp om att de också ska visa sitt missnöje med detta oskick.

Efter den senaste domen i hovrätten då flera män frikänns efter att ha våldtagit/sexuellt utnyttjat en kvinna då de verkligen borde ha vetat att hennes deltagande "sexlekarna" inte var frivilligt.

Lagen har skärpts, vilket är en bra signal från både Riksdag och regering, men fortfarande har inte domare eller dömande instanser skärpt sin bedömning i sådana mål.

Om dömande instanser friar våldtäktsmän, säger man i praktiken att det är OK att våldta en kvinna som:

- är berusad
- har urringat eller kort kjol
- är ensam ute på lokal, på väg hem eller i sitt eget hem
- hon är medvetslös så länge förövaren kan säga: "Jag visste inte att hon inte ville."

Man säger också att svenska män inte kan behärska sig om ovan omständigheter föreligger, vilket får mig att undra huruvida de personer som gör dessa "bedömningar" skulle göra samma sak, givet att förhållandena var desamma? Det här oskicket måste stoppas nu och jag hoppas att jag slipper se en enda sådan dom till innan Du i ditt ämbete som justitieminister tar tag i detta.

Annica Tiger november 6, 2003 8:38 EM