« Energibrist | Startsidan | November »

5 november 2003

Offentlighetsprincipen

Jag är lite orolig över utvecklingen och vad nätet används till.

Det jag diskuterade häromdagen när jag skrev anteckningen om våldtäkten var i allmänna ordalag. Jag skulle aldrig drömma om att hänga ut domen på min hemsida eller ens länka till domen i pdf-form. Då hänger man inte bara ut offret utan även killarna. Även om de nu varit riktiga skithögar hela bunten skulle i alla fall jag dra mig för att medverka till att deras namn publicerades, samt givetvis då offrets.

Ja, och? Kanske en del säger. Men det är skillnad om några personer sitter runt ett fikabord och läser domen. Men när den läggs ut på nätet är det tusentals och åter många tusentals som får tillgång till domen, med alla namnuppgifter och hela köret. Ja, vi har yttrandefrihet i Sverige. Vi har öppenhet när det gäller offentliga dokument. Det är bra. Men vart ska vi dra gränsen? När övergår yttrandefrihet till att bli ett övergrepp på den personliga integriteten? Hur långt ska offentlighetsprincipen dras på nätet?

Det finns sidor som exponerar namn och personnummer på folk som blivit dömda för rattfylla eller kvinnomisshandel. Är det rimligt? Visst går allt att gräva fram ur register. Men till vilken nytta? Att använda maskerade och avidentiferade rättegångsprotokoll för att påvisa ett sammanhang, en tanke eller av andra skäl är en sak. Men då är det bara brottet i sig man fokuserar på. I dombesluten hängs både offer och gärningsmän ut. Till vilken nytta?

// Annica Tiger

Annica Tiger november 5, 2003 6:48 EM