« Bloggar i kubik | Startsidan | Datasäkerhet »

14 november 2003

Allemansrätt

Allemansrätten ska vi vara rädd om. Det är något unikt som måste förvaltas väl. Tänk att kunna promenera vart du vill ute i naturen. Helt oberoende av vem som äger marken har du rätt att vistas där, givetvis under förutsättning att du följer de regler som är förknippade till allemansrätten. Du kan inte knata in på någons tomt, sätta dig i ägarens utemöbler och hävda att du praktiserar allemansrätt. Du får inte heller hugga din egen gran eller gräva upp växter osv. Självklara regler för flertalet.

I andra länder är det inte lika fritt. Där finns speciella reserverat/områden där det är fritt att ströva omkring. Väljer du andra marker finns risken att markägaren kommer med gevär i hand och motar bort dig med förevänding att du gör intrång på hans marker. Han har rätt att så göra, enligt gällande lagstiftning förvisso. Men så vill vi väl inte ha det här i Svedala? Jag vill inte ha det så.

Jag var ute en sväng i skogen. I dag också. Jag gick en slinga på c.a en och en halvtimmes lagom promenadtakt. En runda jag ofta gick med Buster. Jag log bitterljuvt när jag såg de vattenpölar han med dödsförakt slängde sig i. Jag såg kärret där han älskade att rumstera i. Vatten var hans rätta element. Det var säkerligen labradoren i honom som tog ut sin rätt. Scäfern gav honom hans vaksamhet och skärpa. Jag såg mycket annat. Jisses, vad de har börjat avverka skog. Lite i smyg kan tyckas, för man ser det först när man går in en bit i skogen. Rena rama kalhyggena. Det ser inte trevligt ut alls.

Jag tycker om att vistas ute i naturen. Skogen, tystnaden, grönskan och fågelsången ger mig frid, harmoni och är rena rama dundermedicinen mot en stressad själ. Jag borde gå ut och ströva lite oftare än vad jag gör nu för tiden.

Men det är något som saknas. En hund. En följeslagare. Någon att hålla i handen.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 14, 2003 12:39 EM