« Hora | Startsidan | Chattar »

24 september 2003

WIFE-BEATERS

De slog sina fruar. Nu hängs de ut i den engelska tidningen the Sun. Med bilder och namn. Tidigare har samma tidning publicerat bilder på dömda pedofiler. Minns jag fel om jag tänker på att det var en helt oskyldig kille som råkade illa ut bara för att han liknade en av de pedofiler som hängdes ut? Nå, det är i alla fall en uppenbarlig risk att sådant kan hända.

– "En gång hade de här männen tillräckligt med charm för att vinna en kvinnas hjärta. Men de förvandlades till odjur kapabla till ett sjukt brott. De är alla hustrumisshandlare och i dag avslöjar vi dem".

Jag hoppas inte att detta fenomen kommer till Sverige. Visst kan man tycka att det borde finnas något sätt att förhindra att fler kvinnor hamnar i deras väg. Kanske hade detta hemska drama kunnat undvikas? Men så fungerar det nog inte. Vi lever inte i den bästa av alla världar. Men folk ska inte hängas ut på skampåle. Vem skulle avgöra vilka som ska hängas ut? Vem skulle avgöra vilket nästa brott som skulle rendera i en uthängning, med namn, bild och bostadsort?

Däremot tycker jag att ansvarsfyllda arbeten mer skulle kräva en registerkontroll av de anställdas tidigare förehavande. Jag tänker på avslöjandet att så många i officerskåren har varit lagförda för brott. Drygt var femte svensk officer har lagförts för brott. Enligt BRÅ:s kommentar är det inte en rättvis jämförelse eftersom det finns kvinnliga officerare. En motsvarande referensgrupp med bara män skulle ge vid handen att 37 procent av alla Sverigefödda män har lagförts för brott. (Lagföring innebär att en person bedömts som skyldig till brott och att ett beslut har fattats av åklagare eller domstol. Registret omfattar fällande domar, strafförelägganden, åtalsunderlåtelser och ordningsbot.) Eftersom majoriteten av befälen och kadetterna är män hade det varit bättre att jämföra med den manliga gruppen. Hur som haver. Otroliga siffror. Jag blir mörkrädd. Vad är det för samhälle vi lever i?

// Annica Tiger

Annica Tiger september 24, 2003 7:08 FM