Start |  Nätetikett  |  Abuse!  |  Skydd!  |  Anmäla?  |  Kvinnor på nätet  |  Kontakt!  |  Länkar

 

Skydda sig!

Oönskade mail
Får du ett hotfullt mail, mailbombas eller får pornografiska bilder via e-mail så tryck inte på Delete-knappen i ren förtvivlan. Dels behöver du ev. bevismaterial samt mailets huvud där all viktig information står. Vill du se ett exempel (gäller även news) på vad man ska leta efter och vart? Många skickar mail via remailers eller hotmail. Men det går med lite envishet att göra efterforskningar och spåra avsändaren.

Du bör få fram ett ip-nummer ur headern, hur du gör för att kolla upp dessa ip-nummer kan du läsa om under rubriken Anmäl. Är det någon från exempelivs allatar.net som sänt ett abusemail så skicka ett mail till postmaster@allatar.net, root@allatar.net samt abuse@allatar.net så bör något mail komma fram med dina klagomål. Om det inte händer något är en annan femma, men du har i alla fall markerat. Är det något allvarligt ska du givetvis kontakta din internetleverantör så får dess abuseavdelning hjälpa dig. Om inte behöver din internetleverantör dessa uppgifter från headern plus mailet för att kunna hjälpa dig. Spara ett mail, har du sedan en e-mail klient som har ett "killfilter" aktivera det så behöver du inte bli besvärad i forsättningen. Läs mer om spam på SpamCop.

Undvik ICQ.
I mina ögon är ICQ en enda stor säkerhetsmiss. Klarar du dig utan detta program är det bra, annars använd det med förnuft. När du registrerar dig ge så lite information om dig som möjligt, bara ett smeknam (nick), gärna könlöst samt en e-postadress på ex. hotmail för att unvika att exponera din vanliga e-postadress. Gå till Security/Privacy och kolla att *My authorization is required* är ibockad, då kan inte vem som helst lägga upp dig på sin lista. Se till att IP-hiding är ibockad, kolla runt lite för det finns fler inställningar du kan göra för att skydda dig, kika även in här.

Skydda gästboken/anslagstavlan.
Har du en gästbok? Mycket viktigt är att om du har den liggande på din egen server att du avaktiverar möjligheten att lägga in HTML-kod samt ser till att gästboken har en loggfil som loggar dem som gör inlägg. Gärna synligt så att datum, tid och IP-nummer exponeras för det kan få *objudna gäster* att avstå. Samma sak gäller egna anslagstavlor. Hur du gör för att kolla upp dessa ip-nummer kan du läsa om under rubriken Anmäl. Har du gästbok på annan server ex. Lpage så kontakta dem om du får objudna besök. Här bjuds inte på Löfbergs Lila säg :). Undvik gästböcker/anslagstavlor på din hemsida om de inte ger dig möjlighet att logga inläggen.

Det finns oftast möjlighet även på dessa gratis gästböcker att stänga av möjligheten att göra inlägg med HTML-taggar så slipper du inlänkade porrbilder m.m. Men du får räkna med att i och med att du så att säga bjuder in folk i din hemsidas *vardagsrum* så riskerar du att få oönskade inlägg, du får överväga dessa risker - kanske det inte alls är av nöden att ha en gästbok/anslagstavla på sidan?

Gör dig inte sårbar!
Detta råd fick jag av en erfaren dam och jag tog det ad notam. Tidigare hade jag både adress och telefonnummer i min signatur-fil. När hon såg det skickade hon ett apropå och varnade mig för att ha det där. Tråkigt, men säkert så har hon rätt. Det finns mycket knäppskallar där ute som kan missbruka sådan information. Lämna bara ut den information som behövs vid just det tillfället. Använd gärna en neutral adress, typ hotmail som skydd när du inte vill exponera din vanliga e-post adress som ofta ger vägledning för knäppisar att ta reda på vart du bor och ditt telefonnummer. Att ha en mailadress som är typ förnamn.efternamn@vart.du.bor.telia.com är inget kul i vissa lägen :-).

Välj rätt sällskap
Internet är som city - där går du inte på mörka gator nattetid antar jag - gör detsamma på nätet. Ogillar du barnporr - så anmäl de sajter du *ramlar* över, men agera inte privatdeckare själv, för det finns det folk med rätta kunskaper som kan göra istället. Håll dig till de välkända etablerade sajterna och folks privata hemsidor, undvik att surfa runt på obskyra sajter - håll dig till den ljusa och positiva sidan av nätet. Jag brukar säga att Internet i sig bara är en spegel av samhället i stort, med dess positiva och negativa sidor. Men IRL ( i verkliga livet) kanske inte avigsidorna blir så påtagliga som de kan bli på nätet.

Internet är som en guldgruva att ösa information ur, ett enormt kontaktnät med möjlighet till kontakter med likasinnade vänliga *friendly* människor och för många en hobby som ger dem ofantligt mycket. Men lagom är alltid bäst - det är du som ska styra och inte nätet som ska *styra* dig. Du ska välja! Du bestämmer! Du tackar ja respektive nej! Så har du hamnat i en newsgrupp som inte passar, hoppa över den och sök dig till någon bättre, trevligare. Acceptera inte skit och låt dig inte bli trakasserad på IRC - byt kanal ungefär som på TV :-) om det är något dåligt program. Uppträd mot andra såsom du vill bli bemött själv är en bra tumregel.

Klicka ej på okända filer i mail
Klicka ej på filer bifogade din e-post om du inte väntar på just den filen. Ja, är du en försiktig general laddar du inte heller ned filer från nätet som kan tänkas innehålla virus. Skaffa ett bra virusskydd.

Kolla om din dator är säker ute på webben

Netbus är ett program som likt ett virus aktiveras när du klickat på en fil någon sänt till dig/eller du laddat ned. Sedan kan någon ute på nätet sitta och kontrollera din dator, se vad du gör, avläsa dina lösenord och e-post och helt ta över kontrollen. Det finns flera andra virus du bör se upp med. Happy99.exe är en fil du inte heller bör klicka på, se happy99.exe - visserligen tämligen orfarligt men irriterande. Melissa är ett annat som följer med Worddokument bifogade e-posten. Ja, jag skulle kunna ägna en hel sida om virus - men slutar med uppmaningen att ladda ej ned okända filer, klicka ej på bifogade filer i mailen eller öppna främmande Word- och Excel-filer som skickats via e-mail till dig av okända personer eller folk du inte litar på.

Använd ignore user och mail-filter
Blir du utsatt för obehagliga inlägg i news? Ignorera den personen fullständigt i så fall. Det är igen ide att ge sig in i ofruktbara diskussioner som inte leder någon vart förutom att du själv blir utsatt och påhoppad. Räkna inte alltid med att övriga deltagare rycker in. Chattar du via IRC finns ju möjlighet att stänga ute personer som man tycker uppför sig illa. Utnyttja den möjligheten, detsamma via ICQ. Tala med en kanal-operatör om dina bekymmer. Lyssnar de inte? Byt kanal då helt enkelt. Här kan du läsa om Katinkas erfarenheter som kanaloperatör. Skaffa en e-mail klient som har *killfilter* dvs möjlighet att filtrera bort oönskade personers mail. Här kan du läsa om hur du gör. Observera att killfilter inget har att göra med att man filtrerar bort just killar :), utan baserar sig på engelska ordet kill (döda).

Spam
Principen är samma här - sätt konsekvent mailfilter på allt spam, reklam och skit som kommer in i din mailbox om du får det till din privata mail. Det är ingen idé att svara på dem - då ser de att du finns. De plockar mailadresser från olika ställen på nätet så du *finns* inte men när du svarar så kvitterar du att de nått sitt mål. Använd som jag nämnt tidgare exempelvis en hotmailadress eller likande när du lämnar ut din mailadress till obekanta och på sajter du inte litar på samt i News. Blir det för mycket spam så byt bara adress :). Se till att du aldrig använder din vanliga adress ute på nätet, måste du fylla i en mailadress så använd något skräpkonto du registrerat för detta ändamål.

 
Brandvägg
Skaffa dig en bra brandvägg. Jag rekommenderar Norton Internet Security, med brandvägg och virusskydd. Det programmet kostar en liten slant, men är mycket bra. Du installerar det och sedan är det bara att *tuta och köra*, i princip. Du slipper alla falskalarm som förekommer i de billiga gratis-brandväggarna, som mer oroar än skapar säkerhet för användaren. Det tar ett bra tag innan man lärt sig hur det fungerar och frågan är om det är mödan värt.

Var försiktig!
Var inte alltför godtrogen ute på nätet. Det finns lika många skojare, knäppgökar och kriminella där som det finns i verkliga livet. Men givetvis finns det lika många trevliga, underbara människor. Lita inte blint på främmande människor. Lär känna dem först innan du lämnar ut uppgifter om dig själv. Skynda långsamt! Använd ditt sunda förnuft!