Start |  Nätetikett  |  Abuse!  |  Skydd!  |  Anmäla?  |  Kvinnor på nätet  |  Kontakt!  |  Länkar

 

Abuse

Abuse=brott mot svensk lagstiftning och nätetiketten.
Det är ju tämligen självklart att man som privatperson inte skickar hotbrev, trakasserar andra eller skickar porrbilder via vanlig post. Skulle någon drista sig att göra det blir det ofta föremål för en polisanmälan. Varför skulle detta då vara tillåtet på internet? Varför ska någon kunna göra detsamma i ex. news utan att någon reagerar och ingriper? Även om någon reagerar och kontaktar respektive ISP så är det inte alltid anmälan tas på allvar.

Det finns alltid en människa bakom tangentbordet! Tänk på det! Skriv inget/gör inget du inte skulle stå för i verkliga livet. Tänk på att allt du gör på nätet sparas ofta elektroniskt (mail, hemsidor, newsinlägg osv.) och kan komma till ytan vid fel tidpunkt en annan gång. Om två år kanske du inte står för det du gjorde/skrev igår.

Yttrandefrihet på Internet
Givetvis ska man inte på Internet tro att man kan säga vad som helst. Yttrandefriheten är lika begränsad/fri :) (valfri tolkning) på Internet som i verkliga livet (IRL). Exempelvis är det straffbart med förtal, hets mot folkgrupp, barnpornografi, olaga våldsskildring, förolämpning och uppvigling. Pul-lagen innebär oxå att du inte får namnge andra personer på din hemsida om man ska följa den slaviskt. Du får inte länka till Kalle Petterssons hemsida utan att ha mailat densamma och fråga om lov :). Dock så går man mot rött ljus ibland och det kan man gott göra i detta fall oxå. Men....ett stort men - var försiktig om du namnger någon i negativa ordalag samt du får givetvis inte ha olika namnregister med persondata på hemsidan.

Personangrepp i news
Ett av de grövsta fallen av abuse förekom i olika svenska news-grupper. Den som blev värst åtgången var en kvinnlig journalist. Det gällde förtal, grov ärekränkning, urkundsförfalskning och olaga hot. Det var en man med alias NetWeasel som sedemera blev polisanmäld för sina tilltag.

Troll
Jag fick ett mail från en kille som bad mig lägga in information om en företeelse som är vanlig. På engelska kallas dessa människor för "troll", det funkar nog med en direkt översättning :). Det är sådana som på mailinglistor, formum och i news har till livsuppgift att bussa andra människor på varandra. Ett exempel är att om en hundhatare går med på gruppen "Hundar" i news och hela tiden gör inlägg som får de andra hundälskarna att gå i taket. Strunta i dem bara. De vill inte debattera. De vill bara skapa kaos.

Vett och etikett via mail, anslagstavlor och gästboksinlägg.
Att *spamma* folk med oönskade mail tillhör inte vett och etikett, se denna sida hur du kan undvika detta. Smaken är ju som baken och tur är väl det :). Ofta när jag surfar hamnar jag på rent urusla sidor både innehållsmässigt och rent utseendemässigt. Men det finns ju en back-knapp. Inte dristar jag mig till att lägga in ovettiga inlägg i dennes gästbok eller skicka oförskämda mail. Visst ska man ge ris och ros, men det finns måtta! Vill du se några exempel som jag precis fått mig tillskickat. Jag har strukit mottagarens namn och ev. riktiga alias.

Tänk på vad och hur du uttrycker dig. Det finns en människa på andra änden av *tråden*. Tänk på det.

Sprida virus via nätet, ex NetBus
Nya leksaker florerar på nätet, så om du får en fil som du inte efterfrågat som bilaga (attached) i din e-post eller via diskett så undvik att klicka på den. Den kan vara infekterad av allehanda virus om det vill sig illa, exempelvis kan den vara infekterad med NetBus. Netbus kan de sedan aktivera via nätet, ta reda på ditt IP-nummer när du är uppkopplad ex. via ICQ och sedan busa rejält med dig. Märker du också att din dator tycks ha fått ett eget liv utom din kontroll kan du misstänka att din dator invaderats av NetBus, se avsnittet Skydd! Finns även andra busprogram, kolla in informationen om Back Orifice på samma sida.

Hänga ut sina ex. på nätet!
En kille fick några ilskna mail av mig då han hängde ut sitt ex. på nätet med nakenbilder och dumma kommentarer. Han hade IQ-fiskmås minst sagt för han förstod inte abuse-synpunkten på det förfarandet men efter att jag hotat med att polisanmäla honom personligen tog han bort bilderna, dock efter ett försök att länka till dem på en annan server. Fattar inte folk vad illa de kan göra med en sådan sak? Hänger du upp nakenkort på anslagstavlan nere i Konsum oxå?

Cyber sex via ICQ? Nej tack!
En kompis till mig fick via icq förfrågan om hon ville chatta, rubriken var Wanna Cyber? Då hon svarade What? så kom svaret : Cyber-sex. Samma kille kom med ytterligare en förfrågan innan hon kom på hur hon skulle blockera hans förfrågningar. Lite privatliv vill man ju ha även om man skaffar icq ;-). Jag undrar om killar får chat-request av kvinnor i samma ärende?

Hackers
Att hacka sig in i diverse datasystem har blivit populärt. Det är olagligt men det är nog de flesta hackers medvetna om ;). När de hackar CIA eller Svenska riksdagen är det ju en utmaning att kunna knäcka deras säkerhet. Men steget till att hacka vanliga användares sidor tycker jag är långt. Jag fick ett mail från en dam som berättade att hennes sida blivit hackad plus några privata sidor till. Bara för att utmana ISP:en får man förmoda. Men det är synd om vi vanliga hemsidesnickrare ska behöva vara rädda för detta.

Barnporr
Som kvinna, mor och mormor tycker jag att detta är den värsta formen av abuse. Dessutom är det i de flesta länder olagligt. Stöd Rädda barnens kampanj mot barnporr http://www.rb.se

Sexuella trakasserier
Att i tid och otid skicka runt porrbilder till höger och vänster är vanligt. Även att i andras gästböcker lägga in sexuella anspelningar och porrbilder är ett otyg som jag inte förstår. En kvinna, driver en stor kvinno-sajt, fick sin gästbok hackad med tre blaffiga porrbilder och sexuella förolämpande kommentarer. De låg kvar hela helgen då hon inte kom åt servern och kunde ta bort dem.

Förföljelser
Det finns en och annan knäppgök där ute i cyberrymden - var beredd på det. Dock är inte risken så stor kanske att just du råkar illa ut, men de finns och det kan vara bra att veta. Jag har hört folk som berättat att de fått en obekant beundrare på halsen och inte blivit av med densamme hur de än gjort. Ett nej är lätt att ignorera på nätet via mail. Ett sätt att skydda sig mot sådant här är att vara försiktig med namnuppgifter/adressuppgifter på hemsidan, ha en personlig mailadress man inte exponerar öppet utan kanske ha en hotmail-adress på hemsidan och när man mailar okända. En gästbok på hemsidan är som att bjuda in vem som helst i vardagsrummet :), vill du undvika *objudna gäster* undvik att ha gästböcker och anslagstavlor på hemsidan.

Har du barn som surfar på nätet så är det upp till dig som vuxen att förklara att det finns en och annan knäppgök där ute och tala om för dina barn vad de inte ska och vad de inte bör göra ute på nätet. Jag fick mail från en 11-årig tjej som kände sig förföljd av en gubbe (som hade tagit reda på namn/adress och telefonnummer till henne) och vågade inte tala om det för sina föräldrar - trots att det var så illa att lilltjejen såg sig om när hon var ute på stan i rädsla för att gubben var i närheten.

Personliga erfarenheter
Jag brukar säga att sticker man ut hakan får man tåla lite smällar. Men givetvis finns det gränser. Jag tvekar aldrig att anmäla om jag anser att andra har passerat gränsen och bryter mot nätetiketten. Det finns saker jag aldrig skulle acceptera i verkliga livet och varför ska man låta det passera obemärkt på Internet?

En del roade sig att skriva inlägg i mitt namn i HTML-konferansen på Passagen. Jag skulle aldrig offentligt kalla någon för bög osv. De flesta förstod ju att det inte var mina inlägg, men en och annan kanske tänke, vad har det tagit åt kärringen nu då? Sedan fick jag en del inlägg riktade emot mig personligen som kallade mig för djävla f*tta och bl*gdläpp :) samt någon som passade på att i ett inlägg som Young lover länka till en porrbild och påstå att den föreställde mig och honom. Aldrig någonsin har jag sett lika intensiva hat-inlägg mot en kille i denna konferans.

Jag har blivit utsatt för diverse mailbombningar, fått emotta *lamer*-mess, mail typ - du ska dö!, blivit listad till hundratals mailinglistor och även fått emotta busringningar hem. I/på mina gästböcker, anslagstavlor och även tidigare klotterplanket på denna sida har ett och annat inlägg gjorts som kanske avsändaren borde ha underlåtit att göra. Många har försökt skicka NetBus filer till mig dock utan positivt resultat :). Jag har blivit uthängd på hemsidor med de mest horribla anklagelser, bara för att hemsidesägaren trott sig kunna hämnas på så sätt, oftast för rena rama inbillade oförätterna. Visst är nätet underbart ;). Men det positiva övervinner det negativa i mina ögon. Ju mer jag ser av abuse, personligt och från alla mail som skickas in desto mer övertygad blir jag att denna sida behövs!

 
Ordet abuse
Det engelska ordet abuse betyder missbruk på svenska. De svenska leverantörerna av Internet har valt att behålla ordet abuse, vilket speglar sig i deras abuseavdelningar och adresserna till dem, abuse@leverantören.se. Abuse har inte något riktigt bra svensk motsvarighet, så termen får vi leva med. Men vårt svenska språk har berikats med så många andra engelska uttryck, så varför inte.

Förbered barnen!
Det är igen idé att linda in barnen i bomull. Tala om för dem om farorna som ändå finns. De flesta barn vet säkert att man inte ska prata med främmande *gubbar* på stan och denna regel är överförbar på nätet. Gör dem uppmärksamma på att i en chatt kan det dölja sig vem som helst bakom ett nickname. Erik, 10 år kan i själva verket vara en 50-årig pedofil. Lär dem att ALDRIG lämna ut personliga uppgifter på nätet om de inte är hundra på vem de kommunicerar med.