Start |  Nätetikett  |  Abuse!  |  Skydd!  |  Anmäla?  |  Kvinnor på nätet  |  Kontakt!  |  Länkar

 

Kvinnor på nätet

Vi blir fler och fler
Vi kvinnor blir fler och fler på nätet, vi har snart passerat männen när det gäller uppkopplad tid på nätet. Allt fler upptäcker nyttan och nöjet med Internet, News och Mail. Nuförtiden har ju datorn reducerats till ett nyttoföremål. Datanördarnas mystik och dominans har skingrats :) och dimman lättat, kvinnor upptäcker mer och mer att datorn inte är så svår att *domptera* som många trott. Även om man som kvinna inte är det minsta intresserad av datorn i sig själv kan man lära sig att använda den praktiskt.

Datorn - ett bruksföremål
Vem sjutton ifrågasätter våra tekniska kunskaper när det gäller att använda mikrovågsugnen, som ju allt mer liknar en avancerad *mackapär*. Går den sönder så lämnar man in den, samma förhållande kan man faktiskt ha när det gäller datorer. Bruksföremål som bruksföremål... Själv tycker jag iofs att det är kul att konfigurera och *mecka* med min dator men jag förstår att alla inte upplever det så. Något positivt har Bill Gates tillfört *datorvärlden* :-D, tillgängligheten och enkelheten med Windows -95.

Gör dig hörd och sedd som kvinna
Jag är så pass gammal att jag minns kvinnorörelsens slogans från 70-talet. Vi vill, vi kan och vi törs. Vi måste höja våra röster för att höras osv. Det är dags att upprepa dem kanske? Vi måste ta för oss, göra oss synliga och hörda på Internet. Sprida lite värme och ljus i cyperrymden, balansera den negativa biten som finns och inte skall förnekas på Internet. Det är ett stort mörkertal när det t.ex gäller abuse på nätet mot bl.a kvinnor. Ser man de svar som kommit in angående min enkät till svenska internetleverantörer (ISP) så tycks det råda frid och fröjd i cyberrymden. Jag vet att det är annorlunda och antagligen så även du :). Tolerera inget på nätet som du inte skulle ta emot i verkliga livet (IRL).

News, ICQ och IRC
Delta med liv och lust i debatterna i News. Var inte rädd för att säga vad du tycker eller tänker. Alla andra gör ju det ;). Tolerera inte att diskussionerna går över i personliga angrepp eller tenderar att utmynna i ofruktbara dialoger. Sätt stopp! Varför acceptera att bli kallad för fitta i News när man aldrig skulle tolerera det IRL. Samma sak via ICQ eller IRC. Vem vill ha sexuella inviter vart 30:e sekund i IRC?

Gör hemsidor om sådant som intresserar dig
Att göra en egen hemsida är inte svårt bara man kommer över tröskeln. Bäst är att göra en hemsida om just det man själv känner varmast för, då brukar det andra flyta på av bara farten. Jämför inte din sida med andras med risk för alltför stor självkritik och dåligt självförtroende. Det finns så mycket *skräp* på Internet producerat av män, killar så låt dig inte hindras av det. När din sida är klar och du är nöjd, registrera den. Lägg till en beskrivning och sökord så andra kan hitta den. Lägg till URL:en i din signaturfil och gör lite *reklam* för den.

Exempel på snedfördelningen
Jag gjorde en snabb koll på svenska Alta Vista (bra ställe att registrera din sida) och sökte på några ord/fraser. Resultatet var ganska givet, tyvärr...dock med reservation att det kan ha ändrat sig sedan dess med någon siffra hit och dit. Men totalbilden är nog tyvärr fortfarande likadan.

Sminktips 2
Barnskötsel 4
Kvinnlig sexualitet 6
Stickbeskrivningar 7
Receptsamling 96
Sex 4 821 342
Bröst 1456
Pamela Anderson 6 750
Bilar 7 938
Motorcykel 897

 
Nya klyftor
Numera är vi in princip ganska jämställda när det gäller könsfördelningen på nätet. Den nya klyftan är istället den mellan gamla och unga. Försök att uppmuntra dina äldre släktingar att lära sig använda en dator samt utnyttja nätet.

Kvinnosajter
Många satsningar på specifika s.k kvinnosajter har misslyckats. Det bevisar bara att vi kvinnor inte är en homogen massa. Vi har olika intressen som inte är särskilt specifika mot männens dito. Jag tycker det är en bra tendens att dessa satsningar går i stöpet. Vem vill ha dem? De bara cementerar gamla könsfördomar.

Spegel av samhället
Däremot är jag övertygad om att ju fler kvinnor vi blir på nätet, desto bättre stämning blir det. Därmed inte sagt att jag tror att Internet blir *fluffigare* och mer rosa, men det blir mer en korrekt spegel av samhället i stort. Vi måste erövra Internet från de mörka krafter som tycks vilja överta nätet.