Start |  Nätetikett  |  Abuse!  |  Skydd!  |  Anmäla?  |  Kvinnor på nätet  |  Kontakt!  |  Länkar

 

Anmäla, när, hur och vart?

När ska man anmäla?
Det är inte enkelt att generellt säga när man ska anmäla det man upplever som abuse. Ta t.ex irc eller news. Innan man gör inlägg bör man sondera terrängen. Har man otur är gruppen oborstad och då finner i alla fall jag ingen mening med att ansluta sig till den. Men har du varit med en längre tid i en "städad" grupp och du plötsligt blir trakasserad, påhoppad och upplever det som obehagligt bör du stävja det. Lämpligt kanske att i första hand försöka via gruppen. Men får du inget stöd där och *abusen* fortsätter har du två saker att välja på. Att strunta i det och byta grupp eller att göra en anmälan till dennes ISP.

Följ dina känslor
Men följ dina känslor. Det är inte rimligt att nyttjandet av internet ska upplevas som obehagligt. Det är ett mycket trevligt forum om alla tar hänsyn till nätetiketten. Det är inte meningen att någonska tvingas avstå från internet bara för att denne upplever det jobbigt med sexuella anspelningar, blir förföljd, hemsidan hackad, råkar illa ut för övrigt, *ramlar* över barnporr på sidor och/eller upplever sig trakasserad. Varje ISP (internetleverantör) är tvungen att ta dina klagomål på allvar. Upplever du att den inte gör det så sluta inte och ge upp. Upprepa din abuse-anmälan tills du får ett resonabelt svar. Annars kontakta mig och berätta vad det gäller så kanske jag kan hjälpa till. Men det är i första hand din abuseavdelning som ska hjälpa till och svara på dina frågor.

Hur gör du en anmälan och vart?
Du måste samla på dig material för att kunna visa att du utsatts för abuse. Spara obehagliga mail/inlägg i news som bevismaterial. Porrbilder som läggs in i gästboken ska du givetvis spara, spara ned hela sidan och sänd den till abuseavdelningen eller lägg upp den separat på hemsidan och sänd urlen - du ska inte behöva ha en gästbok full med porrbilder tills de har tid att kika på den. Fast det är ingen idé at göra detta om du har en gästbok som _inte_ loggar ip-nummer, datum och tidpunkt, se mer om detta under Skydd!.

Försök att på egen hand att lista ut varifrån *abusören* kommer - så du kanske kan anmäla direkt till dennes abuseavdelning. Ett mail har mycken dold information i huvudet, se här vad du kan få fram. Är du det minsta osäker, kontakta din egen ISP för att få hjälp - ingen internetleverantör vill bli förknippad med abuse så de ska/bör hjälpa dig. En ISP ska ha en kontaktadress för abuseärenden likt detta mönster, abuse@algonet.se, abuse@tele2.se - abuse sedan @ och till sist domännamnet på din internetleverantör. Detta gäller globalt, till hotmail när skriver du abuse@hotmail.com osv. Annars kan du besöka respektives sidor på webben för att hitta kontaktinformation.

Kolla upp IP-nummer.
Vill du göra egna efterforskningar så är http://domaininfo.com/ en bra start om du bara har www-adressen. Skriv in den du vill söka på och tryck på Enter och du får förhoppningsvis fram ett ip-nummer du kan söka vidare på. Ett IP-nummer består av fyra grupper med siffror ex. 193.311.151.43. Du kan se det i mail via exempelvis X-Originating-IP: [193.22.122.3]. Har du redan ett ip-nummer testa Whois eller Network-Tools med ännu mer detaljerad information. Annars kan du testa http://www.leissner.se/whois/, en svensk tjänst. Ge inte upp, ibland får man trixa lite för att vaska fram användbar information.

Leder dig IP-numret till en server utomlands så adressera att mail till root@servernnamnet samt skicka ett till postmaster@servernamnet. Det ska alltid finnas möjlighet att få kontakt via root eller postmaster om det är en seriös *server*, dock ingen garanti att du får kontakt. Svarar ingen på din kontakt så be din abuse-avdelning om hjälp alternativt kontakta dem från början. Även om IP-numret leder till ex. tjänsten Anonymizer eller en remailer så är inte loppet kört. Vill du se deras svar på mina frågor? Ibland så kammar man noll, då får du kontakta din ISP, de har större resurser att få fram och spåra avsändaren.

Men det är inget krav att du ska behöva göra förarbetet själv, är du osäker överlämna allt till din abuseavdelning får de hjälpa dig! Antingen leder det till en svensk ISP, då kontaktar du deras abuse-avdelning via e-mail. Skicka med en kopia av ditt material. Leder det till en Anonymizer-service eller remailer så ge inte upp. Kontakta den som sköter tjänsten och lägg fram din historia i klartext. Flertalet har en stor respekt för internets oskrivna lag, nätetiketten. Gäller det en ISP utomlands eller någon från ett okänt annat nät kontakta din egen abuseavdelning för hjälp.

Några exempel
Får du ett mail där någon hotar att döda dig, någon sänder dig barnporr via mailen, rena rama olagliga hot/beteenden som IRL direkt skulle rendera dig att gå till polisen så gör detsamma även här. Polisanmäl! Tveka inte! Poliserna måste lära sig att hantera Internet och dess nackdelar. Vilket du får som utsatt lida för :(. Men stå på dig! Får du ett hotbrev/barnporr via vanliga posten kan de hantera det galant så varför inte via mailen. Sak samma i mina ögon. Efter att du polisanmält gör du en anmälan till din egen abuseavdelning. I det här fallet ska det räcka, en polisanmälan och en anmälan till _din_ internetleverantör - låt dem sköta resten. Se bara till att du får information under resans gång.

Har någon gjort ett inlägg på din gästbok om att din sida *suger* får du nog leva med det eller om du får ett likartat mail, strunta i att gå i svaromål utan ignorera personen, ta bort inlägget och/eller radera mailet. Men har de gjort ett inlägg/sänt ett mail som verkligen kan räknas som brott mot nätetiketten då ska du anmäla till dennes abuseavdelning (om du lyckas få fram detta) och du kan även då sända en kopia till din egen som CC - Carbon Copy. Annars anmäl till din abuseavdelning så får de hjälpa dig! Är det en gynnare som har flera anmälningar på sig kanske den personen får en varning eller blir avstängd. Du har i alla fall gjort en tydlig markering.

 
Säg ifrån!
Säg ifrån! Den som tiger samtycker. Utsätts du för abuse så anmäl. Om ingen gör det så sätter ingen stopp för det. Man får inte uppföra sig hur som helst på nätet. Men en ISP kan inget göra om inget klagomål inkommer.

Barnporr
Om du ramlat över sidor som verkar innehålla barnpornografi kan du anmäla dem direkt till Ecpat www.ecpathotline.se. Du får vara anonym.

Gästböcker
Ett tips angående objudna gäster i gästböcker och på anslagstavlor. Ha ingen gästbok eller anslagstavla som inte registrerar IP-numret på den som gör inlägg. Undvik att ha möjlighet för besökarna att använda HTML-taggar, då slipper du inlänkade porrbilder och dylikt.