Detta inlägg är skrivet av Katinka Löfquist.
Vad vore mer lämpligt än att låta den första kvinnliga kanaloperatören skriva en kort artikel om hur det är på mIRC samt ge lite goda råd och tips.

Abuse på nätet. (IRC)

Jag har blivit ombedd att skriva en liten artikel om hur det kan vara för tjejer att vistas i chatt-kanaler såsom ex. IRC. Detta är mina reflektioner från just IRC = Internet Relay Chat. Det innebär att det inte behöver vara rätt, och att det som kan gälla för en kanal inte gäller alla.

>Det blir en liten snabb genomgång av vad som kan ske, och vad du som tjej kan göra själv för att slippa sånt. När det gäller klagomål som skall lämnas vidare till din ISP, så tar jag inte upp detta här.

Mina erfarenheter och återspeglingar kommer från #sverige, dels för att jag tillbringar mest tid där, men är även en s.k kanaloperatör. Kort förklarat, så har den (och många andra ) en "ägare", dvs, en person som registrerat kanalen i sitt namn, och är därmed skyldig att upprätthålla ordning. Ordningen i sin tur sköts av dom olika "delarna", dvs :

 1. Undernet, största org.
 2. Dalnet
 3. Efnet

Osv....

Ägaren av kanalen utser ett antal admins, 4-5 st, dom är underställda ägaren, och högre än operatörerna. Sen kommer vi vanliga operatörer, vi är skyldiga att hålla ordning i kanalen, hjälpa folk, svara på frågor osv. För oss finns en diger regelbok som talar om hur vi ska agera. Detta är en av anledningarna till att #sverige är så stor, systemet fungerar ganska bra.

I första hand bör man vända sig till operatören som är inne för hjälp, går ej det, ingen kanske finns, så går det bra att i efterhand maila till någon.

In i Kanalen :

Nu kommer ni in i kanalen, med ett tjejnick "nick"=smeknamn, påhittat namn, att föredra, spec. om ni heter något ovanligt. Med all sannolikhet kommer det att poppa upp små ikoner längst ner i rutan, med namn på, ingen fara på taket, än ;)) Öppna och se vad som står, verkar det ok, så visst, prata på.

Men !!!!!
Många gånger tyvärr så kommer dessa msg = messagges, med innehåll som gör en fly förbannad. Vissa killar tror benhårt att man kan släppa all vett & etikett inne i cybervärlden, tyvärr. Det finns ett antal sätt här.

 1. Nonchalera, ger man inget svar, så tröttnar många och skriver inget mer.
 2. som 1., men, ta reda på vem det är, dvs ip-nummer och andra ev uppgifter. Det gör du enkelt genom att markera vederbörandes nick i namnlistan, högerklicka en gång, så kommer en WHOIS ikon upp, tryck bara ner den, och vips finns personens uppgifter i status-rutan. Ta och gör en ctrl+c och ctrl+v, dvs, kopiera av uppgifterna och klistra in dom i personens msg. På så sätt så visar du att du inte accepterar det, och är medveten om hur kan göra.
 3. Skulle han fortsätta ändå, en del gör så, se till att du sparar loggen msg kallas även för loggar. Tala om att du kommer kontata en operatör, och be om hjälp. ELLER !! du kan själv "avstänga" inkommande msg från personer du inte vill prata med. Skriv bara i samma rad där du skriver all text in i kanalen följande /ignore kalle (t.ex) Du kan då inte få mer meddelanden från Kalle här. Även om Kalle byter namn, så är han med på IGNORE listan med ip-nummer. Detta är en bra och mycket användbar funktion.
 4. Nu har du gjort allt detta, men Kalle kanske fortsätter i kanalen och är oförskämd, spydig..... Då brukar det inte vara några större problem, för allt som sägs i kanalen, och som bryter mot reglerna, dessa personer "kickas" och/eller "bannas" ut av op. För oss op. Är det ganska svårt att kicka någon pga vad som sagts privat, inte omöjligt, men svårare än om det sker i kanalen.
 5. Är du osäker, känner dig obehaglig till mods, trots dina egna ansträngningar, tala med oss op.
 6. Det är vår plikt att hjälpa i den mån vi kan, och gör vi inte det, och ni inte får en bra förklaring, ja då skall ni klaga på oss. Det är en rättighet och bör utnyttjas.
 7. Annars kan vi aldrig bli av med op. Som struntar i detta problem t.ex.

Detta som skrivs nu gäller naturligtvis inte bara sex-trakasserier, tan även rasism, person-angrepp osv. m.a.o, kanalen skall vara "rums-ren". Det är den inte alltd, långtifrån, men vi gör vad vi kan.

Egna inställningar :

Du kan styra ganska bra själv som sagt hur du vill ha det.

 1. GENERAL OPTIONS, så kan du på fliken LOGGING avgöra om du vill spara allt som sägs. Mitt råd, gör det, bättre att gardera sig, och kunna ha ev. bevis redo, och man sen när man vill kan slänga bort det man inte vill ha kvar.
 2. CONTROL, där ser du vilka du har uppsatta på IGNORE, ibland vill man kanske städa bort lite....

Detta är dom 2 som jag anser vara viktigast att känna till.

ORDFÖRKLARINGAR :

Msg
privat chat med person, det är bara ni två som pratar, inga andra kan se det. (bör sparas)
dcc
privat chatt även här, men nu är det dator mot dator, dvs ingen mellanhand. Dcc kan aldrig ske mot din vilja, det kommer alltid upp en skylt, där du ska godkänna det, gör du det inte, får vederbörande vackert avstå. Som msg, men kan fortare. (bör också sparas)
Dcc send
se upp här, många killar finner det oerhört roligt att skicka "intima" bilder till tjejer, men som med chatt, kommer inget til din dator utan ditt godkännande, se till att bara ta emot sånt som du är säker på, eller från personer du känner till. Annars ett bra sätt att överföra filer bilder osv. Kommer det pornografisk bild, spara den, ta en whois, så du ser vem som skickat den, och anmäl det vidare.
Ping
Ibland ser du i status rutan att det med rött står PING, det innebär att någon vill se hur lång tid det är mellan dig och vederbörande. Ett ping är ok, är det fler, se upp !!! Även här kan omogna varelser tycka det är roligt att "pinga" ut folk, spec. då nybörjare, eller tjejer som vägrar acceptera bilder eller dyl. Resultatet kan bli att du åker ut, och måste koppla upp dig igen (inte kul) !! Ser du detta, säg genast till en op. Här kommer vi sen till en annan sak....
FLOOD
Om man i kanalem upprepar sig onödigt mycket, eller vräker in text, i syfte att ställa till problem på servrarna, så kallas det för att flooda, vilket man även kan göra med det s.k pinget. Gör därför ALLTID till en vana när du kommer in i en kanal att skriva, i kanalen, /flood on Då är du ganska så skyddad mot detta.

Summa summarum 1

Det finns och kommer tyvärr, nog alltid att finnas abuse tendenser i IRC-världen, det tror jag aldrig man kommer ifrån. Många tror så innerligt att dom är anonyma i datorvärlden, att dom helt enkelt inte vet att man skall upppföra sig även där.

Bästa botemedlet, slå tillbaka, ta reda på vad du kan göra själv, vilket är en hel del ;) Anmäl vederbörande till en operatör (alla med @före namnet). Känner du att du inte får nån hjälp, eller blir nonchalerad av en op., anmäl den i sin tur till kanalägaren. Det är hans skyldighet, och han har gjort så hittills, att ta itu med dessa anmälningar.

Hans namn är i kanalen #sverige BigSwede. Han har visat stor förståelse på detta, och det är ett antal ;)) "kids" som nu åker ur kanalen, skönt nog. Han VILL att vanliga användare anmäler dels såna som missköter sig, men även om op. missköter sig.

Summa summarum 2.

Jag tycker mig överhuvudtaget märka en viss attityd skillnad. Tyvärr finns problemet och kommer nog så att förbli, men personligen anser jag att det bästa att göra , är helt enkelt att slå tillbaka, antingen via anmälningar op, ägare, ISP.......beroende på grad och vart det sker. Det viktiga är att vi tjejer under inga som helst omständigheter skall finna oss i detta. Våran rätt till integritet är lika stor på Internet som i verkligheten. Många gånger så har jag faktiskt frågat en del killar varför dom beter sig på detta sätt, och en del blir perplexa, och svarar sanningsenligt, att dom inte tänkt på att man faktiskt ska uppföra sig även i cybervärlden. Detta gäller en del, långtifrån alla ;))

Ett annat råd från mig är, bli inte rädda, bli förbannade....... Om nån skulle fråga dig i en kassakö t.ex om ni ska ha sex, så förhoppningsvis får han en liter fil över sig. Agera likadant på IRC, bli förbannad och visa det. Gå ut i kanalen och tala om vilka puckon det är, dom flesta killar som är inne, avskyr sånt här, och vill snabbt trycka ner dom.

Så, ni är inte ensamma.......

Skriv ut!