« IT och demokrati | Startsidan | Solen tittar fram »

mars 17, 2004

Feta är farliga?

Jag läste om 24-åringen som högg ihjäl två kvinnor häromdagen. En psykiatriker som är en av Sveriges ledande experter på gärningsmannaprofiler anser att motivet i ett grovt våldsbrott ofta är komplicerat.

Jadu...det hade även jag kunnat säga, om nu någon frågat mig. Det är ju självklart att motiven för att döda någon sällan är helt solklara. Det är faktiskt få som går omkring och mördar andra medmänniskor på ett planerat och utstuderat sätt.

Men sedan citeras han och enligt god journalistisk sed är det då ett rakt citat av vad han sagt.

– Hos tjocka människor finns mycket under ytan, säger Åsgård.

Ska jag bli rädd för feta människor nu? Ska jag byta trottoar om någon överviktig kommer gående emot mig? Självklart inte.

Ja, nu överdriver jag lite – men det är bara för att förtydliga det jag vill ha sagt. Jag fattar inte hur han kan påstå detta. Jag tycker att uttalandet andas diskriminering.

Det finns mycket under ytan hos ALLA människor. Tjocka människor har varken mer eller mindre av den varan.

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger mars 17, 2004 06:46 EM

Kommentarer

"Men sedan citeras han och enligt god journalistisk sed är det då ett rakt citat av vad han sagt.

– Hos tjocka människor finns mycket under ytan, säger Åsgård."

Så du blev felciterad? Det är något du ska ta upp med journalisten. Ett allvarligt fel gjort av den i så fall, speciellt när – tecknet användes som ska vara ett citat rakt av vad som sagts.

Det du skriver nu låter mer rimligt.

Annica

Postat av: Annica Tiger augusti 11, 2004 05:08 FM

Påståendet att jag skulle ha sagt att det just hos tjocka människor finns mycket under ytan är grundfalskt. Det döljer sig förstås lika mycket under ytan hos de som är smala! Själv är jag ganska tjock!
Med hälsning till alla som tror så mycket på vad som säga ha sagts.
Ulf Åsgård

Postat av: Ulf Åsgård augusti 10, 2004 10:11 EM

Ja, pinnsmala personer har väl precis samma problem fast av en annan (motsatt) orsak, nämligen deras väldigt smala figur...

Postat av: Nils Pärlemo juli 7, 2004 07:57 EM

Så kan inte jag tolka det. Ilska och hat gror öven hos pinnsmala personer.

Annica

Postat av: Annica Tiger juli 5, 2004 06:00 EM

Som vissa här säger är tjocka människor, tyvärr, en utsatt grupp i vårat samhälle. De utsätts, tror jag, varje dag för påfrestningar många av oss aldrig behöver bry oss om. Jag gissar att de nästan alltid känner sig iaktagna för sitt utseende. Varje morgon när de kliver upp måste de förbereda sig på detta och försöka intala sig själva att många inte alls ser ned på dem, endast vissa (idioter) gör det. Detta
borde väl på längre sikt leda till att starka känslor uppstår inombords. Ilska och hat över detta uppstår. Kan det inte vara detta Åsgård syftar till. Så tolkar jag iaf uttalandet.

Postat av: Nils Pärlemo juli 5, 2004 05:11 EM

Man kan vá tjock i huvet också
Åsgård borde betala mer på flyget av det skälet.

Postat av: krille mars 30, 2004 11:25 FM

Alla magra är inte heller glada, inte ens alla normalviktiga. :(

Annica

Postat av: Annica Tiger mars 18, 2004 03:15 EM

Kanske inte alla tjocka människor är glada, trots allt.

Postat av: Azzman mars 18, 2004 02:40 EM

Nu lär jag väl få på pälsen... men när det gäller flygstolarna tycker jag det är RÄTT att ta mer betalt om man är så stor att man inte får plats i normalstor plats. Det finns viktgränser för baggage - detsamma borde gälla för mycket överviktiga personer. Planet kostar X antal kronor att köra, det får ta max X antal kilo - är det rätt att övriga passagerare måste betala dyrare för att vissa är överviktiga? Var i ligger rättivsan i att jag får betala dyrt för mitt baggage, fast jag och totala baggaget väger f-n så mycket mindre än vissa passagerare?

När det gäller gärningsmannaprofilen osv är det klart ett diskriminerande uttalande.

Postat av: AnnicaB mars 18, 2004 02:27 EM

Ja, vad säger man? Det är fördjävligt.

Annica

Postat av: Annica Tiger mars 18, 2004 06:45 FM

Gud! Är jag samhällsfarlig?

Nu införs större flygstolar för överviktiga och därmed dubbla priset. Nästa steg är väl att vi stämplas som terrorister och inte får flyga alls. Dessutom är vi ju så otroligt dumma, lata och viljelösa.

Postat av: Jontas mars 17, 2004 07:27 EM