« Avstår från att rubriksätta detta inlägg | Startsidan | Bloggtreklöver 32 »

februari 05, 2005

Dua

Jag såg reprisen när Jihde intervjuade kungabarnen i TV. Han envisades med att dua dem, vilket jag personligen tycker är helt okey. Victoria ska enligt den formella etiketten tilltalas Ers kungliga höghet, samma titel som kungen har. Nu verkar Victoria själv vilja bli titulerad Kronprinsessan. Varför duger inte Victoria och du lika bra? För övrigt framstod Carl Philip som lite diffus och Madeleine var täppt i näsan. Kanske det var därför hon gasade rakt in i taxin häromdagen :). Victoria däremot undvek mycket skickligt vissa frågor.

Jag tycker monarkin ska avskaffas.
Det börjar bara bli pinsamt.
Hovet gillade inte duandet.

Från det ena till det andra.

Unga arga män i pyjamas. Såklart Timbro vill upprätthålla bilden av att bloggarna är unga högerkillar och att vänstern inte hänger med i utvecklingen. Förutom Timbro-bloggarens kommentar var det ett ganska bra inslag om bloggar.

BTW - en stor *kram* till J.

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger februari 5, 2005 02:46 EM

Trackbacks

TrackBack URL:
http://www.tiger.se/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/1453

Kommentarer

Monarkin skall avskaffas då denna institution inte hör hemma i ett modernt demokratiskt samhälle. Det spelar föga roll om man "du:ar", "ni:ar" eller "er kungliga majestät:ar" ovan nämnda personer.

Postat av: Henrik, den andre februari 10, 2005 03:34 EM

Huvaligen, min mors favorituttryck. Jomenvisst brukar jag svara :).

I mina kommentarer spelar det ingen roll om någon stavar fel eller så, jag är ingen petimäter.

Jag själv tyckte du-reformen var befriande. Jag Ni-ar inte folk.

Jag skulle inte ens säga Ni eller Ers kungliga höghet till kungen eller hans familj. Fast den frågan är aldrig bli föremål för prövning. Vi umgås inte i samma kretsar :).

Annica

Postat av: Annica Tiger februari 9, 2005 02:28 EM

Därimot är jag inte så bra på att korrläsa i små rutor. Hoppas att det gick att läsa trots at det fattas ett "går" och finns ett "som" för mycket, samt att "ni" råkade få en stor bokstav, huvaligen.

Postat av: Åsk februari 9, 2005 02:11 EM

Josse, du versus ni handlar inte bara om pigan och direktören. Min mormor niade sin egna mor - det var ren hyfs att nia människor som var äldre än en själv, eller som man inte presenterats för. Någon gång på sjuttotalet föddes myten om att Ni hade med klass att göra och det tydligen inte att få slut på. Det går alldeles utmärkt att säga "Ursäkta, vet ni vad klockan är?" till en vilt främmande människa av samma sociala rang och ålder som på stan. Det gör jag. Men så är jag ju ganska väluppfostrad. ;)

Postat av: Åsk februari 9, 2005 02:09 EM

*skrattar*
Josse - tack för ett uppfriskande inlägg. Spiken på huvudet.

Annica

Postat av: Annica Tiger februari 6, 2005 01:45 EM

Att inte få dua någon annan människa får mig att tänka på gamla filmer från 30-talet där pigan (den fattiga, lägst i rang) inte fick säga du till direktören (rik, högst i rang). Men där direktören fick säga du till pigan. Det var skillnad på folk och folk. Och för vissa är det tydligen fortfarande det.

Victoria säger att det känns mest naturligt att andra säger Kronprinsessan till henne. Och att hon inte säger Göran till statsministern (hög i rang). Tilltalar hon alla andra också med titel istället för namn eller du? Jag menar, kassörskan, hårfrisören, journalisten, skådespelaren, rörmokaren? I så fall är hon ju i alla fall konsekvent. Men jag tvivlar på att det är så.

Hur motiverar hon att något som duger bra åt 99 % befolkningen (att bli tilltalad med DU) inte duger åt henne?

Det är för länge sen dags för dom där filurerna att hoppa ner från sina höga hästar. Förresten - hör inte kungar och prinsessor hemma i sagornas värld? Deras människosyn gör det i alla fall.

Postat av: Josse februari 6, 2005 11:55 FM

Det roligaste var telefonväkteriet imorse. TV4 hade Elisabeth Tarras-Wahlberg som skulle prata med "folket". Och någon snubbe började med att kritisera kungahuset som något som har andra lagar (trafiklagar) än vanligt folk och sedan tycker att Jihde borde ha Ni-at kungabarnen... Det är tyvärr läget i dagens opinion: folk är rojalister men tycker illa om överheten... konsekvent - no shit.

Postat av: N|. februari 5, 2005 10:14 EM

Jag undrar varför Uddén envisades med att kalla "den typiske bloggaren" för konservativ och inte liberal. Okej för att beteckningen "höger" skulle funka om man vill uttrycka sig lite slarvigt, men hon sa konservativ. Skrev ett inlägg om det på min blogg.

Postat av: Håkan februari 5, 2005 06:37 EM

Jag kände inte igen bloggosfären i programmet. HAN tjatade ju bara om Washington... och den där Norberg känns inte alls som nån "typisk" bloggare. Känner inte ens igen arga unga män i pyjamas.

Njä... det var i stort sett samma infallsvinkel som i alla andra reportage eller artiklar om bloggning tycker jag. Med undantag av att HON nämnde att alla bloggar inte är politiska och att hon gillar att läsa "kattbloggar". Vilket jag tycker mottogs med en viss skepsis... :-)

Postat av: Monica februari 5, 2005 03:53 EM

Jag tror Jihde kommer bli den som införde "duandet" av kungafamiljen. (Han har gjort det förut - jag tycker t.o.m. att han emfaserade duandet i vissa lägen...)

Rätt eller fel...? Jag tycker kungafamiljen får bestämma. Vill de inte bli duade så tycker jag att man kan visa den respekten att inte göra det. Jag trodde iofs att det måste ha varit OK eftersom Jihde tydliggjorde det så mycket... annars var det nog hans sista kungaintervju.

(BTW tycker jag att vi ska ha kungen kvar om än i mer budgetversion... tar vi bort honom, kommer han ändå att återuppstå inom 200 år och då blir det en himla DNA-strid om vem som äger rätten.. men som sagt... banta ner kostnaderna i kungahuset, men behåll tjommen -det är exotiskt för många utlänningar, och jag lägger gärna några ören på min skatt för detta).

Postat av: Micke februari 5, 2005 03:45 EM

Tack för att du lade ut P1-programmet om bloggar, vilket jag annars hade missat.

Unga arga män i pyjamas har då inte jag tänkt på men kanske läser jag fel bloggar. Tycker nog, kanske lite motvilligt, att de kvinlliga bloggarna är mer läsvärda än de flesta mäns.

Erik - datornnörd sedan 30 år, född 1944, ibland i pyjamas vid bloggläsning!

Postat av: Erik februari 5, 2005 03:37 EM

Tycker själv att det mest var en repetition av vad andra uttalat sig om blogg i media.

Det är en trend. Sedan att det bara är unga höger killar som bloggar. Det är ju urdumt att de alltid vänder sig till Timbrobloggarna. De börjar bli tjatiga i sina uttalanden.

Dessutom är ju bloggandet inte alltid politiskt. De populäraste bloggarna som till exempel Wonkette och Stationsvakt är ju definitivt inte politiska. Även om de ibland kan vara det...

Det bästa inslaget om bloggning är fortfarande det med Chadie och Malte. De är som bloggare som mest. Synd att de inte fick tid att berätta mer.

Postat av: Bengt februari 5, 2005 03:09 EM