« Bloggarna dör | Startsidan | Vart tog vägen vägen? »

januari 08, 2005

Sexuellt bistånd

Enligt den New York-baserade organisationen International Rescue Committee dör omkring 1.000 människor i Kongo-Kinshasa varje dag av av hunger och brist på läkarvård.

Det finns närmare 11.000 FN-soldater stationerade i Kongo-Kinshasa. En intern utredning inom världsorganisationen påvisar att FN-soldater har utnyttjat situationen och köpt sex av de flickor och kvinnor som de har haft i uppdrag att skydda. Betalningen har skett i form av några ägg, lite mjölk och småpengar, allt enligt dagens DN.

Bistånd av ett litet annorlunda slag? Sexuellt bistånd som definitivt inte är meningen att FN ska syssla med. Det handlar enbart om att utnyttja människor i en utsatt situation. Många av de som utnyttjas har redan i kriget farit illa, utsatts för våldtäkter eller andra övergrepp. När de söker skydd hos FN ska de få skydd och inte åter igen utnyttjas.

FN-soldater har, som alla andra, basala sexuella behov. Men kan de inte få en kurs i "runka av sig själv i fält" eller liknande? För de kan väl inte tro att de gör en god gärning? Ett knull mot lite käk?

Med tanke på alla uppsamlingsläger som har och kommer att upprättas i samband med katastrofen i Asien hoppas jag att de människorna inte kommer att utnyttjas. Tyvärr har det redan sipprat fram nyheter om att risken finns och till och med att det redan har skett.

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger januari 8, 2005 08:16 FM

Kommentarer

...och FN-insatser behöver förstås inte heller vara dåliga, det har du rätt i, men de kan kanske i många fall kanaliseras genom ideella organisationer och endast skötas av FN i de fall det faller sig mera naturligt, t ex initialt under militära insatser i något land. Som det är nu verkar FN:s hjälporganisation vara korrupt, med mut- och sexskandalen som FN trots kännedom inte gått till botten med! Deras organisation är kanske onödigt stor mtp att få hjälpinsatser verkligen måste skötas av FN.

Postat av: Magnus Andersson januari 9, 2005 07:01 EM

Fast detta verkar ju rätt utbrett i många länder, och så har vi ju korruptionen i olja mot mat-programmet, med en mycket omfattande mutskandal. Så jag tror inte att FN:s problem är så marginella.

Vidare är ju Sida-projekt ofta långt ineffektivare än ideella organisationers. Det finns det ju väldigt många exempel på, där projekten ofta planeras och sköts sämre eller att pengar går till annat än den avsedda hjälpen (några Sidaarbetare var ju för några år sen valarbetare för socialisterna i ett latinamerikanskt land).

Därmed inte sagt att Sida är helt dåligt, men ett mindre Sida samt större idella insatser är jag övertygad om vore bra.

Postat av: Magnus Andersson januari 9, 2005 06:55 EM

FN:s arbete generellt var mitt inlägg ingen kritik gentemot. Men just detta fenomen, som har förekommit förr, där FN:s soldater utnyttjar lokalbefolkningen är ett otyg som man måste stävjas av organisationen.

Annica

Postat av: Annica Tiger januari 9, 2005 05:16 FM

Ja det skulle ju kunna bli så illa att kvinnliga FN-soldater blev våldtagna de också... Om man lyckades avväpna dem alltså. Och varför de skulle vara lättare att än avväpna män vet jag inte.

EN kvinna i en typiskt manlig miljö som beter sig illa är nog mer undantag, men det är inte första gången man hör om FN-soldater som utnyttjar den kvinnliga lokalbefolkningen sexuellt. Det är systemfel och ett attitydproblem nånstans...

Postat av: Monica januari 9, 2005 01:23 FM

För oss som inte litar på FN finns det ett alternativ som jag använt för att hjälpa dom tsunamidrabbade:
https://www.redcross.org/donate/donation-form.asp

Postat av: Roland Pettersson januari 8, 2005 07:15 EM

Denna är länken till Expressens översiktliga light-info om biståndsorganisationer:

http://expressen.se/index.jsp?a=222773

Postat av: Magnus Andersson januari 8, 2005 05:35 EM

Kan man inte se även detta som ett tecken på att hjälp genom privata frivilligorganisationer är bättre än stöd genom staten (via exempelvis FN)? (Och från Sverige kommer ju till katastrofhjälpen i Sydostasien lika mycket, eller mer, via insamlingar än från staten.)

Nu får väl iofs Röda korset en del av statliga iståndet (eller?) och RK samarbetar ju vidare med FN.

Man ska nog vara noga med vilken organisation man stödjer.
Expressen hade en bra sammanfattande sida om man vill ge privat och spåna på hjälporganisation:

(F--n vad det blåser i Göteborg nu! Lät som ett träd blåste in i väggen...? :-/ Bistånd skickas på ... ;-)

Postat av: Magnus Andersson januari 8, 2005 05:32 EM

Kvinnliga FN-soldater är nog inte lösningen. De finns redan, men alla situationer är nog inte alltid lämpade. Vi pratar om ofta laglösa regioner - och Lynndie England i Abu Ghraib är väl ett bra exempel på att det inte är så enkelt...

Postat av: Patrick januari 8, 2005 03:53 EM

Jag har varit inne på samma tankar som Bengt...

Postat av: Monica januari 8, 2005 11:26 FM

FN-soldater som sysslar med sådant borde avskedas - direkt. Det är skillnad på soldater och soldater, och FN-soldater anser jag står över alla "vanliga" soldater, de är ett slags föredömen och ordningsmän för klassen. Jag anser att vi kan kräva mycket mer av dem än av vanliga grönrockar. Vad jag förstått är ingen tvingad att göra FN-tjänst, och tror man inte att man klarar sig utan sex i ett år så ska man för bövelen inte söka! Nu blev jag riktigt irriterad. Som sagt, de är ju till för att skydda...

Postat av: Carina D januari 8, 2005 09:29 FM

Om man hade kvinnliga FN-soldater tror jag faktiskt inte detta skulle ske...
Kanske är en tanke att ta upp i de manliga maktstrukturerna...

Postat av: Bengt januari 8, 2005 08:32 FM

Är det sant så skandaliseras FNs agerande grundligt. SvD hade samma story idag och har tidningarna kollat källan så är det tragiskt.

Postat av: Jinge januari 8, 2005 08:21 FM