« Syndabockar har utsetts | Startsidan | Sharafs hjältar »

augusti 10, 2004

Manhunt

Det finns ett dataspel som heter Manhunt. Det har en åldersgräns på 18 år beroende på att det är ett mycket våldsamt spel. Jag personligen har aldrig förstått nyttan av dessa spel. Men de är populära. En del forskare menar på att barn och ungdomar inte påverkas negativt av våldet i dessa spel.

Våldsamma spel avtrubbar användaren. Våldsamma spel är inte nyttiga för barn- och ungdomar, om ens för vuxna. Våldsamma spel kan framkalla farliga impulser hos användaren.

Saxat ur Aftonbladet:
Flera brittiska återförsäljare har stoppat dataspelet Manhunt efter ett brutalt mord på en 14-årig pojke. Mördaren är bara 17 år. Enligt offrets föräldrar var 17-åringen besatt av spelet, som har 18-årsgräns även i Sverige.

Det vi gör, det vi ser och det vi hör påverkar oss – oavsett om vi vill eller inte. Hela livet ut, men barn- och ungdomar är mer mottagliga.

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger augusti 10, 2004 05:28 FM

Kommentarer

Censur är inte kanske inte svaret. Men vissa avarter ska bort, det tycker jag och det kommer jag att tycka i fortsättningen :).

Men kanske information?
Kanske samtal?

För ett par år sedan var det en läkare på något av våra akutsjukhus i Stockholm som tog tag i det eskalerande våldet. I filmer så sparkas och hoppas det på folk, de får snytingar och slag i huvudet - men de reser på sig till synes oskadade och fajten fortsätter. Så den här läkaren tog in grupper av olika gäng som brukade slåss sinsemellan och även andra som kom i deras väg.
Han visade med klar tydlighet hur knivar kan skada med bilder som var tagna på lik. Han visade hur ett huvud ser ut som någon har hoppat på ett flertal gånger osv.osv. Kontentan var att han ville informera om att i verkligheten brukar inte offret resa på sig utan skadorna innebär fara för liv och lem.

Jag har inte hört eller sett någon utvärdering hur det gick, men det jag såg på TV var att många killar fick en aha-upplevelse. En förståelse för hur våldet ser ut på offren när de kommer till sjukhus, levande eller döda.

Annica

Postat av: Annica Tiger augusti 10, 2004 02:39 EM

Varför pratas det fortfarande, 20 år efter Studio S videovålds-"debatt", om att Motorsågsmassakern (från 1974) är en splatterfilm? Är det något den inte är är det ju just det.

Finns knappt ett blodstänk i den. Om ni sett den borde ni veta det.

Den usla nyfilmatiseringen däremot vältrar sig i smaklösa effekter i brist på spänning. Men det är samma sak där, jag agerar smakpolis.

Vi ska ju komma ihåg att folk velat förbjuda jazz, rock, pop, serier, böcker och mycket annat i det "godas" namn.

Att jämföra mord och droger med tv-spelande är ju löjeväckande.

Censur är inte svaret.

Postat av: daniel augusti 10, 2004 02:07 EM

Motorsågsmassakern har till och med jag sett. Den var så overklig så den verkade mer som en parodi än något annat. Jag brukar annars undvika att se vålds- och skräckfilmer.

Som sagt det är en svår fråga det här. Vi kanske har facit om femtio år. De värsta avarterna till spel kanske försvinner av sig själva förhoppningsvis.

Men påverkas gör vi, mer eller mindre. Att en del slår över kommer nog alltid att ske.

Men hade jag barn nu skulle de inte spela våldsamma datorspel. Jag skulle nog ta ett allvarligt snack med dem.

Annica

Postat av: Annica Tiger augusti 10, 2004 12:53 EM

Visst är jag uppvuxen i ett stabilt och tryggt hem. Alltid minst en förälder hemma. Men det är just det som gör att man inte kan generalisera.
Man kan inte alltid skyffla över allt ansvar från föräldrarna till nån ond videospels-/film/musiktillverkare. Nya förbud och liknande skapar bara ännu mer spänning att utforska det förbjudna. Som sagt, den stora majoriteten ska väl inte behöva drabbas av det som en ytterst liten klick människor utför.

Postat av: Patrick Strang augusti 10, 2004 10:02 FM

Patrik: Du fick mycket kärlek av dina föräldrar och hade ett stabilt hem?

Våld föder våld...Det är inte överdramatisering...

Om jag slår dig på käften så tror jag nog du vill slå tillbaka...och hårdare...

Anledningen till varför jag gillar Jesus budskap om att vända andra kinden till även om jag är Taoist...är just den att kärlek föder kärlek...på samma sätt...

Postat av: Bengt augusti 10, 2004 09:44 FM

Annica här måste jag nog korrigera dig. När det gäller videovåldskildringar på 70-80talet som inte var så vackra....

Det handlade om Motorsågsmassakern med flera som skapade en genre Splatterfilmer.

Våld har funnits i alla tider och vi har nog alltid ondgjort oss på huruvida det är farligt för psyket eller inte....

Egentligen tycker jag man borde förbjuda föräldrar att ignorera sina barn snarare än att förbjuda våldspel.

Att föräldrar inte tar sig tid med sina barn är betydligt farligare än alla våldskildringar oavsett i vilken form.

Förresten tycker jag inte de ska visa operationsscener. Nånsin....avskyr när de skär i folk på det där sättet...elller djur förresten..

Det konstiga är att jag kan titta när de skär i mig själv...

Postat av: Bengt augusti 10, 2004 09:38 FM

I 99 fall av 100 så tror jag att om man tar bort en utlösande faktor till att man får en "knäpp" så kommer det finnas en annan istället.
Folk kan bli galna för att kön går långsamt, för att det är varmt och fuktigt, för att man fick sparken från jobbet...det går aldrig att försäkra sig.

Iom att jag är uppvuxen i ghettot, har konsumerat en hel del våldsskildrande litteratur och film samt spelat en hel del våldsspel, så borde jag ju hamnat snett någonstans...men så har som sagt inte skett.

Visst är det inte bra att 14-15-åringar utsätts för vissa skeenden i alltför stor utsträckning om de inte förstår innebörden i det. Men att påstå att det är en universell sanning att våld föder våld är att försöka överdramatisera det hela.

Postat av: Patrick Strang augusti 10, 2004 09:34 FM

Våld och våldsamt våld, meningslös våld påverkar. När debatten om videovåld rasade var filmerna änglalika gentemot hur det ser ut i dag misstänker jag.

Krig, indianer och vita lekte jag också som barn. Man pekade med ett finger, sa pang-pang du är död. Jag misstänker att det är lite skillnad i de moderna dataspelen numera. Lite mer blodiga effekter och annat smått och gott.

Alla påverkas inte negativt, men risken finns att de som har en latent störning eller liknande triggas att släppa spärrarna.

Med tanke på hur många illdåd där folk hört röster och fått psyk.vård som straff kan man ju undra om dessa har ökat i omfång. En liten avstickare :).

Den som läser för mycket ur Biblen och fastnar där påverkas och ibland då negativt, se Knutby.

Barn som växer upp i hem där våld förekommer blir benägna att själva bruka våld som vuxna eller hamna i likartade negativa förhållanden.

Missbruksbarn tenderar att själva hamna i missbruk.

Barn som växer upp i getton och förorter där våld är vardag riskerar att hamna snett.

Sociala arvet som det hette så populärt förut.

Så visst påverkas vi, i mer eller mindre omfattning av det vi ser, här och bevittnar och här gör när det gäller att spela våldsamma dataspel.

Dataspel är så pass nytt så ingen kan nog riktigt bevisa med underbyggd statistik att det inte är skadligt eller att det är skadligt.

Annica

Postat av: Annica Tiger augusti 10, 2004 09:21 FM

Minns någon videovåldsdebatten för tjugo år sedan? I princip hela befolkningen borde vara massmördare vid det här laget.

Själv älskar jag krigsskildringar i alla dess slag, jag älskar meningslös action på film och jag har sedan Castle Wolfensteins dagar spelat i princip alla av de mest kända våldsspelen. Trots detta har jag _aldrig_ hamnat i fysiskt handgemäng med någon. Hur förklaras det? Är jag ett unikum som borde studeras?

Det är rent löjligt att dra alla över en kam och generalisera - vi lever trots allt i 2000-talet. Vi vet bättre än så.
Annars kanske vi ska sälla oss till kören på Aftonbladet debatt: http://tinyurl.com/5pvml

Postat av: Patrick Strang augusti 10, 2004 09:07 FM

Daniel...jag tror att både du och jag vet att med den Fildelning som finns kommer ungdomar i 14-15 årsåldern med lätthet kommer åt både det ena och det andra...

En artonårsgräns är bara effektiv om den efterföljs.

Sedan är det nog så att man inte kan lämna ALLT fritt för den myndiga personen att avgöra om det känns rätt eller fel...Det är därför vi har lagar mot mord och droger till exempel...

Det vore nog bättre dock om moral om rätt och fel överfördes från den äldre generationen till den yngre...

Man har tyvärr separerat de olika generationerna åt idag, vilket är synd...

Postat av: Bengt augusti 10, 2004 08:44 FM

De där skolkillarna som sköt ner och dödade en massa skolkamrater och lärare i en amerikansk skola för några år sedan (som Michael Moore dokumenterar i Bowling Columbine) spelade ju bowling någon timme innan de gick och sköt ner alla. Bowling måste vara väldigt farligt och påverka barn våldsamt.

Postat av: Chadie augusti 10, 2004 08:16 FM

Bengt skriver:
"Att lära ungdomar att våld och omoraliskt beteende ger belöning är inte uppbyggligt."

Spelet har en 18-årsgräns. Är man 18 år är man myndig och förstår vad som är "uppbyggligt" och inte.

Det är så tydligt att det här är en smakdebatt.

Postat av: daniel augusti 10, 2004 07:36 FM

Till Daniel, givetvis påverkas vi att det vi läser - men jag tror att dataspel påverkar mer då fler sinnen är inblandade.

Till Bengt, ja - jag tror det finns en del spel som inte är bra för ungdomar. Utan att för den skull kallas moraltant.

Annica

Postat av: Annica Tiger augusti 10, 2004 07:16 FM

Aha...Nu ser jag vilka som ligger bakom det här spelet...

De har tidigare gjort Grand Theft Auto som jag starkt ogillade för både grafiskt våld och idiotisk spel idé. Att lära ungdomar att våld och omoraliskt beteende ger belöning är inte uppbyggligt.

http://www.gamespot.com/pc/action/manhunt/review.html

Längre ner på sidan finns en videoreview om ni är nyfikna på hur grafiskt det är.

Inte ett spel jag kan rekommendera för ungdomar. För den delen tror jag Doom III antagligen kommer dominera den här scenen.

Postat av: Bengt augusti 10, 2004 07:13 FM

Våldsamma böcker gör läsaren avtrubbad. Liza Marklund, Bret Easton Ellis med fleras böcker kan framkalla farliga impulser hos läsaren.

Det vi läser påverkar oss - oavsett om vi vill eller inte. Och betänk att böcker inte har åldersmärkning!

Postat av: daniel augusti 10, 2004 07:08 FM

Krigsspel och lekar har nog funnits hos barn så länge det har funnits krig. Det är deras sätt att klara av allt krig och hat som finns i verkligheten.

Kommer själv i håg hur jag lekte Finska vinterkriget med en hockeyklubba i meterdjup snö.

Återkopplar. Det handlar nog mer om att vuxna inte tar sig tid och pratar om dessa spel och lekar än själva lekarna och spelen i sig.

Var finner barn och ungdomar sin moral när de vuxna inte tar sig tid att dela med sig av sin?
De skapar en egen moral.

Om man nu ska titta på avtrubbande så kan man ju bara kika på nyheterna. Vilket trots allt är den verklighet vi lever i...

Jag spelar till och från Counterstrike som är ett av dessa krigsspel. Lockelsen att spela de handlar i alla fall när det gäller CS att utveckla en skicklighet att kunna klara allt svårare motståndare.

Postat av: Bengt augusti 10, 2004 06:59 FM