« Skämta måste man få göra | Startsidan | Röstat och klart väder »

juni 12, 2004

Kryonik

Innan vi stack i väg till B.s barns grillfest fastnade jag en stund framför TV:n. Det var ett program i ettan som handlade om medlemmarna i Alcor som efter döden fryser ned sina kroppar (kryonik kallas det) i förvissningen om att i framtiden kommer det teknik som gör det möjligt för dem att återupplivas. En del väljer att bara frysa ned huvud och hjärna, i övertygelse om att en dag kommer det gå att klona en kropp som går att koppla ihop med huvudet och hjärnan och på så sätt återupplivas.

Det är i stora plåtcylindrar, inte helt olikt stora termosar, kropparna förvaras flytande kväve i -196 °C. Kroppsvätskorna ersätts med glukol. Men härsknar inte cellerna ändå? Kommer man någonsin att kunna väcka dem som frusit ned sig i väntan på att få återupplivas? Vem vill vakna upp år 2204? Vem vill vakna upp 2404 med en ny kropp som kopplats ihop med huvudet?

Dyrt verkar det vara. Jag drar alltid öronen åt mig när det handlar om pengar i sådana här sammanhang. En bra affärsidé verkar det i alla fall vara. Fundersam var i alla fall förnamnet för min egen del efter att ha sett programmet. Jag har lite svårt att anamma sådant här. Jag personligen tror inte alls på kryonismens teorier. Men de som tror på det dör kanske lyckligare? De dör med förvissningen att åter en dag få återuppstå?

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger juni 12, 2004 09:35 EM

Kommentarer

Tjena jag ska åka till nordpolen och frysa in mig! det är mkt billigare! ha det bra, ni kan ju komma och hälsa på någon gång om ni vill! ses kanske om några ÅR HUNDRADEN!!!!! puss och kram Niklas

Postat av: Niklas Åhlund oktober 4, 2004 10:11 FM

Jag får önska dig lycka till då. Jag själv lär aldrig få veta om du kommer att återupplivas om några hundra år.

Annica

Postat av: Annica Tiger augusti 29, 2004 06:28 FM

http://www.danieljohansson.se/texter/kryonik.htm

Postat av: Daniel Johansson augusti 29, 2004 12:25 FM

Så här ser jag på det. Jag är en av tre i Sverige som kommer att frysas ned efter döden.

Postat av: Daniel Johansson augusti 29, 2004 12:24 FM

hmm kasnje det er en beder måte å ta sjølmord på ?
eller bllir rik om man har 30 000 på konto og lar seg bli i isen til 2210 eller komme seg unna dårlig famile
det er jo sansylig aty mange sjukdomer er kurert om 100 år genteknologi/nanoteknolig bare tenk på hav fold døde av for 100 år siden..

Postat av: hansrn juni 16, 2004 07:23 EM

Inbillsk fåfänga, kan man väl kalla det för?

Postat av: Jontas juni 12, 2004 10:15 EM