« Missbildade manskultur | Startsidan | Silversorg »

maj 10, 2004

Närminne

Portkoder hit och dit, pinkoder till mobilen och pinkoder/personliga koder till banken eller andra liknande tjänster på nätet, pinkoder till bankomatkortet och kreditkortet och för att inte tala om alla andra lösenord som man hanterar mer eller mindre dagligen.

Jag bara väntar på den dagen då det står still och dessa sifferkoder/lösenord börjar trilla av pin(n) inne i hjärnan. Inte bara tillfälligtvis utan på riktigt för att närminnet börjar svikta. Alla nollor och ettor bara studsar mot hjärnbarken och det råder total kortslutning i alla celler.

Tänk när jag står där en vacker dag i affären, drar kortet i kortläsaren och sedan vid uppmaningen att knappa in pin-koden inte kommer ihåg den? Kortslutning. Eller den dagen då jag förvägras ta ut pengar bara för att jag inte minns bankomatkortskoden? Totalt mörker.

Jag har faktiskt haft föraningar om den dagen, som komma skall – oavsett om jag vill eller inte. Vissa dagar när jag ska slå på mobilen och uppmanas slå in pinkoden får jag bara skylten "tillfälligt avbrott" framför ögonen. Jag minns inte pinkoden och det känns tomt i hela bollen, även fast det är den jag använder oftast av alla fyrsiffriga sifferkombinationer. Jag bara skrattar igenkännande och lägger ifrån mig telefonen och gör något annat i några minuter tills härdsmätan har upphört och siffrorna ramlar på plats igen.

Vad gör äldre människor med dåligt närminne i dagens digitala samhälle? Springer de omkring med alla sina sifferkombinationer skrivna i klartext på ett papper i plånboken? Eller är det de som kommer att drabbas av att Svensk kassa service (medveten särskrivning) tänker lägga ned? Manuell betjäning över disk är inte lönsamt. Ja, det kan väl vem som helst räkna ut. Är det inte en rättighet för de som behöver denna manuella betjäning att den finns och i statens regi? Jag tänker främst då på äldre människor som inte är datoriserade och digitaliserade. Det finns säkert fler grupper i samhället som behöver denna tjänst, utvecklingstörda och en del invandrare. Att ICA och andra privata aktörer ska ta över är ingen garant för att servicen kommer att fortsätta och vara anpassad till dem som behöver den.

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger maj 10, 2004 05:40 FM

Kommentarer

Ja, manuell kassaservice kommer alltid att behövas, i någon form.

Sådär en gång vart 5:e år dimper det ner ett oväntat utbetalningskort (när jag glömt att ange kontonr), och jag blir fullständigt handfallen: Var är postkontoret nuförtiden? Kostar det verkligen något att få sina pengar?

De som, av olika anledningar, betalar sina fakturor varje månad manuellt vet hur man gör! Det finns såklart undantag men då behöver de väl hjälp med fler saker.

Däremot har jag nästan helt slutat att gå till stadsbiblioteket eftersom de kräver pinkod numera, och jag har inte fyllt 40. Så visst, lösenorden begränsar

Postat av: Desirée maj 10, 2004 01:15 EM

Men de pensionärer som inte kör Internet och inte ens kan ratta en dator, vart ska de vända sig? Det finns säkert dito i andra grupper i samhället.

Annica

Postat av: Annica Tiger maj 10, 2004 11:20 FM

Man behöver inte vara pensionär för att ha dåligt närminne, det räcker med att vara sliten (eller utbränd).

Det går att hantera. Det behövs inte manuell kassaservice av den anledningen.

Postat av: Desirée maj 10, 2004 11:03 FM