« Långa urlar | Startsidan | Presideath of USA »

april 19, 2004

Åtalsfrihet

Kungen åtnjuter åtalsfrihet. Jag visste att diplomater kan göra vad de vill, utan att riskera något då de har åtalsfrihet. Men jag trodde i min enfald att kungen och hans familj inte hade åtalsfrihet. Jag har försökt googla fram info, men har inte funnit något som varken styrker eller förnekar att kungen har åtalsfrihet, förutom påståendet i artikeln jag länkar till nedan.

Jo, nu fann jag det, en liten bit ned på denna sida - http://www.riksdagen.se/SOK/index.asp?qry=konungen. Enligt 5 kap. 7 § regeringsformen kan konungen inte åtalas för sina gärningar. Däremot innebär den inte att konungen åtnjuter immunitet i civilrättsliga angelägenheter.

Ja, då förstår jag om han kan brassa på och köra för fort. Han riskerar inga efterverkningar. Inte heller de polismän som eskorterade honom och som, enligt vittnen, körde lika fort för att kunna hänga med.

Jag, som vanlig ofrälse, skulle garanterat bli av med körkortet och få dryga böter om jag hade gjort samma färd, under samma förhållanden.

Som sagt, det är skillnad på folk och fä.

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger april 19, 2004 09:11 FM

Kommentarer

30 och 50 är heliga hastighetsgränser. De som bryter mot dem ska ha höga böter. Vid skolor och dagis är det ju 30 och det är befogat och ska efterlevas. Där borde de ha täta kontroller om någonstans. I samhällen är det ofta 50 och det är en rimlig gräns tycker jag. Det vistas många ute på gatorna och inte ska man då blåsa förbi i 90.

Annica

Postat av: Annica Tiger april 19, 2004 02:02 EM

Det är klart att han inte ska köra för fort.

Men det är inte många som åker fast för fortkörning. Den allmänna inställningen till fortkörning är extremt skenhelig. Det är patetiskt att se hur Svensson brassar på överallt. Handen på hjärtat; kör du verkligen MAX 30, max 50 osv? Jag gör det och jag ser i backspegeln hur patetisk andra tycker att jag är.

Polisen har kapitulerat vad gäller trafikbrott. Visst genomförs lite kontroller då och då, men det tror jag mest är till för att hålla budgeten vid liv.

Postat av: Bob Arornone april 19, 2004 01:26 EM

Riktigt, riktigt irriterande. Någon polis med civilkurage borde ändå gripa honom för att få igång en ordentlig debatt. Tänk om man fick chansen att göra ett "envarsgripande" på Kungen...jag skulle göra det direkt.

Postat av: Johnny april 19, 2004 12:27 EM

Och är det nån som INTE skulle lida av att få körkortet indraget så är det väl han!?!? Han har ju chaufförer Gu'bevars.

Postat av: Monica april 19, 2004 10:13 FM