Back
*

Bakgrunder
Vart kommer alla snygga bakgrunder ifrån? Du vet väl att du kan göra sådana själv i Photoshop eller Paint Shop Pro. Ta dessa snygga bakgrunder som bygger på en snygg dekoration/färg till vänster c.a 5 cm bred. Öppna New/Nytt, ta 1 till 2 pixels hög och 1200 bred. Ja, du läste rätt. Varför, jo så mönstret på vänster sida inte ska upprepa sig oavsiktligt i högre upplösningar. En del rekommenderar t.o.m att ha 1600 pixels bredd.

Sedan markerar du det område du vill färga eller göra mönster på. Ska du ha mönster kanske du får göra den lite högre. Men tänk på att bildfilen ökar då och inladdningen av bakgrunden tar längre tid. Snygga skuggor vid gränsen mot det vita fixar du med hjälp av några/något av filtren i respektive program. Du ser en sådan bakgrund på denna sida. Den har jag gjort själv. (2kB) Om den är snygg? :) Smaken är som baken, jag gillar den.

En annan sorts bakgrund är en liten bild som laddas in och sedan upprepas tills hela skärmen fyllts. Den behöver inte heller vara speciellt stor. Lite beror det på typen av mönster. Här nere har jag lagt in tre olika bakgrundsbilder så du kan få begrepp om storleken. Klickar du på dem hamnar du på en sida där den laddats in som bakgrund. Det som kan vara till synes snyggt på en liten bild kan se anskrämligt ut som bakgrund ;)

Struktur Pussmun Rosa

Genomskinlig pixel-bild
Ett bra hjälpmedel vid din layout är att använda en genomskinlig, transparent pixel-bild. Du kanske kommer ihåg från Grafik att jag bestämt avråder från att manipulera med bilders naturliga mått, höjd och bredd. Detta är undantaget som bekräftar regeln. En dot, som de kallas också, är perfekt att lägga i en tabell-cell för att fastställa tabellens bredd utan att ange <td width=100> och försöka få det llika i både NS och MSIE.

Dotten är 1 pixel bred och hög. Du kan manipulera ex. bredden till 200 pixel. Eller använda hspace eller vspace för att styra till önskad effekt. En dot kan du också färga och använda som avgränsare, få till färgade kanter i en tabell osv. Här har jag zippat några dottar om du vill testa.

Tabeller
Med tabeller kan du göra mycket. Tänk bara på att vissa läsare inte visar sidan förrän den helt laddats in. Du kanske har tänkt på det när du surfat. Vissa sajter tar lång tid att ladda in, när de äntligen dyker upp så blir man förvånad. Kanske bara någon bild och resten text, fast den tog lång tid att ladda in. Dela hellre upp sidan då i flera mindre tabeller.

Thumbnails
Du kanske har några stora bilder du bara vill att andra ska se. Istället för att slänga in dem på sidan så kan du göra några thumbnails på dem. Små minibilder som man klickar på och då laddas ett annat dokument in med den riktiga bilden. Du kan göra dem i Paint Shop Pro, Photoshop eller i något för det ändamålet avsett program, kolla in där sharewares finns. Öppna bilden, förminska den och spara ned den under annat namn så du inte skriver över orginalfilen. Thumbnailen kan då ligga på c.a 2-6 kB medan orginalet är betydligt större och med bättre kvalitet. Observera!!! Använd INTE manipulativa ändringar i bildens height och width i ren slöhet. Varför? Jo, läsaren måste i regel ändock först ladda in HELA bilden och sedan bearbeta den för det av dig i koden nya falska måttet. Du tjänar inget, tvärtom i inladdningstid.

Klicka och se orginalen
Nalle Tiger

Grafik
Tänk på att för varje bild du slänger upp på sidan så ökas inladdningstiden. Se hur du kan leka med färg och små grafikbilder. Bygg inte upp hela sidan med grafik. Det finns folk som surfar i rena text-läsare samt de som stänger av bildinladdningen i sin läsare helt sonika för att kunna surfa snabbare på nätet. Image-maps fyller sin funktion men glöm ej bort att tillhandahålla text-baserade länkar. Se mer under rubriken Overall.

Bakgrundsmusik
Bakgrundsmusik hör inte hemma på en kommersiell sajt enligt min åsikt. Om du läst under Diverse / Ljud och bild så har du listat ut att jag INTE tycker om bakgrundsljud som autostartas och ej går att stänga av. Speciellt inte halv sex på morgonen :) då man tycker det hörs i hela huset. Där beskriver jag hur du gör för att få fram consolen så man kan stänga av, både stora och snikvarianten. Försök istället att snickra till det så den passar in på sidan istället. Här har du ett förslag.

Overall
Bygg upp en snygg overall för din sida. Låter lite fånigt på svenska, men det jag menar är att du kan utnyttja dig av likartade bilder, menyer och likartad struktur över hela din sajt. Gör en mall du arbetar med så tjänar du tid. Grafik som redan laddats in i besökarens cache kan "återanvändas" och ger snabbare inladdning. Bra och funktionella menyer som underlättar navigeringen är ett måste på en stor sajt. Du behöver inte använda blaffiga bilder till det. Kollar du i min huvudguide ser du at jag har gjort en text-baserad meny som visas högst upp och längst ned på sidan.

Back