Olika läsare
En personlig sida kan du göra i princip vad du vill med. Gillar du MSIE så skriver du med MSIE-taggar och ger sjutton i om andra inte kan se dina vedermödor, eller? Men en sida för en förening eller ett företag är det en annan femma med. Då måste man ta hänsyn till att folk har olika läsare och koda därefter. Inte speciellt smart att försöka göra affärer på nätet och begränsa kundurvalet till exempelvis bara dem som har MSIE. Även om sidan i sig är tjusig så genererar den ju inte det antalet träffar man vill ha.

Två varianter
Ett sätt är att göra två varianter av sidan, rekommenderas även när man använder frames. En text-baserad, enkel design och med huvudsakligen Html 3.2-taggar så att den är tillgänglig för alla. Sedan en mer avancerad variant med vad du nu vill ha, frames, style sheets, javascript och java. Samt att du på index-sidan ger möjlighet att välja. Även om min läsare klarar av de senaste påhitten så föredrar jag en enkel och snabb-inladdad sida när jag är ute och surfar efter information.

Home Site
Jaja, säger du. Ska man ha femtioelva läsare på hårddisken för att klara biffen. Nej, det räcker med NS och MSIE plus HTML-editorn HomeSite, en kraftfull och billig shareware editor. Den har en inbyggd läsare som på ett bra sätt visar hur det ser ut i en äldre läsare då den inte stödjer de senaste taggarna. Sedan kan man ha både NS och MSIE som intern och extern läsare i editorn. Det finns även en bra inbyggd HTML-help med register över taggarna osv. Visst funkar NotePad bra att skriva in sina taggar i men när sidan växer behövs ett proffsigt verktyg.

Validator
Skaffa även en bra validator, det finns en som är inbyggd in i HomeSite. Det är bra att köra sina dokument i en validator under jobbets gång. Dels hittar man då rent felaktig kodning som kan göra att sidan inte visas som man tänkt samt man lär sig mer om HTML då denna validator även reagerar på nästlade taggar och andra felaktigheter som inte W3.org klagar på. Personligen blir jag mer imponerad av en välkodad och strukturerad sida än massa blaffig grafik, javascripts och andra s.k finesser.

Vilka bilder?
Välj ut vilka bilder du ska ha. Kolla så de inte är för stora rent filmässigt eller i måtten, speciellt width. Du vet väl att i Paint Shop Pro finns en s.k browser där du kan kolla in alla bilder i en mapp samtidigt som små thumbnails. Finns även en liknande funktion i Home Site. Bra om man har sparat på sig många bilder på HD:n och inte riktigt har koll på vad man egentligen har. Ska du ha grafik för att använda till en kommersiell sida var NOGA med copyright, dvs använd bara bilder du har har gjort själv, har tillstånd att använda eller köpt från en bildbyrå. Copyright reglerna gäller ute på Internet.

Snåla ej med länkar
Länkar! Länkar! Var inte "snål" med länkar. All information får inte plats på din sida med all säkerhet. Se då till att du länkar till andra sidor med relevant information. Kolla att alla interna, externa länkar funkar då och då. Det finns en funktion i Home Site 2.5 som kan kolla alla länkar i dina dokument om du ligger on-line.