* *

Målgrupp
Vilken målgrupp vänder du dig till? Ska du göra en personlig hemsida? Eller ska du hjälpa en förening eller ett företag med dess hemsida? Det finns mycket att tänka på. En personlig hemsida är ju som sagt personlig. Du ska visa upp dig, lite show-off och samtidigt ha lite kul. Då kan du ta ut svängarna lite.

Åldersgrupp
Vilken/vilka åldersgrupper förväntas besöka din sida. Anpassa den efter det i så fall. Ska du göra en sida om popgruppen den och den som bara tonåringar har hört talas om kan du kanske räkna med att de kör med de senaste versionerna av NS och MSIE, därav kanske du kan lägga på lite extra finesser. Men en sida som handlar om t.ex Beethoven bör väl i rimlighetens namn vara någorlunda sansad. Jag tillhör själv den äldre generationen och är måttligt road av onödiga finesser, speciellt om de kraschar min läsare, vilket händer titt som tätt p.g.a slarvig kodning.

Olika alternativ
Vill du göra en sida som bygger enbart på javascript, shockwawe eller image-maps så är det upp till dig. Eller använda dig av tekniker som kräver en kasse med plug-in för din besökare, valet är fritt. Bara du är medveten om det. Informera gärna om detta på index-sidan. Ses bäst med Netscape 4.0 eller liknande. Denna site bygger på javascript. Om du vill kan du ha ett enkelt alternativ till de läsare som inte klarar av frames, java, javascript och inte har möjlighet att se dina VRML-världar eller vad du kan tänkas lägga på din sida.

Koda rent
Men ska du göra en sida åt någon annan, speciellt för ett företag så bör du besinna dig. Alla har inte de senaste web-läsarna och kan då inte till fullo ta del av hemsidan. Håll dig till HTML 3.2, använd MSIE och NS-taggar med urskiljning. Håll dig till en enkel och snygg layout. Undvik animerade bilder. Grafiktunga sajter gör ingen glad, speciellt inte om man bara är ute efter information. Se senaste browserstatistiken här. Det finns fler äldre browsers/textbaserade browsers ute och surfar än vad man tror.

Undvik fasta mått
Tänk på att vara försiktig med fasta mått (pixels) i frames, tabeller och använd inte för stora bilder. Undvik nobr, ej radbrytning och nowrap, detsamma i tabeller. Kolla in sidan i olika upplösningar och är du noggran kolla på sidan i 256 (8-bits) färger om du själv jobbar i ex.16-bits färger. Vill du se ett exempel på hur illa det kan se ut. Du som har 800 x 600 eller högre, dra ned till 640 x 480 så förstår du vad jag menar :)

Browser-fönstret
Det skiljer även på hur browsern i sig är konstruerad. NS har generellt sett mindre yta än MSIE, även om alla knappar och onödiga menyer valts bort. Jag kör alltid med minimerat antal menyer och bara text-knappar för att kunna se så mycket av sidorna som möjligt. Men alla vet inte hur man gör eller ens att det går att ändra. De flesta surfar i 800 x 640. Många vet inte ens om att man kan ställa om upplösningen eller antal färger, eller hur man gör. Alla har inte snabba modem, det finns fortfarande äldre modem som används. Varför slänga något som fungerar :) Många företag har inte råd eller lust att uppgradera hela tiden till senaste modellen av läsare. Många företag stänger av java/javascript, active x och cookies i säkerhetssyfte. De skaffar inte de senaste plug-ins som finns. Tänk på det när du gör din sida.

*