Tiger
Tiger

<- <- Tillbaka!

Du kan se två bilder på sidan, med MSIE är bägge positionerade men i NS är bara en av dem det. Du som har MSIE ser att bilderna ligger lixom på varandra (det gör de ej i NS) och det hade givetvis blivit snyggare om de var transparenta. Men nu ville jag att det skulle synas ordentligt att den ena bilden har via positioneringen hamnat ovanpå den andra.

Så när du ska positionera element och vill det ska fungera i både NS och MSIE lägg det som ska positioneras inom en div-tagg och lägg positioneringsanvisningarna (de som är rödmärkta i exemplet) i div-taggen istället för direkt i det element som ska positioneras. Här i exemplet är det en bild men givetvis hade det kunnat vara vilket element som helst. Testa att lägg en rubrik med samma positionering så får du se vad jag menar :). Tänk på att det kan bli oavsiktliga radbrytningar i exempelkoden nedan.

Första bilden är kodad så här och positioneringen fungerar ej i NS:
<img src="bild.jpg" width=100 height=100 alt="Tiger" style="position: absolute; top: 50px; left: 50px">
och koden för div-taggen blir så här och detta fungerar i både NS och MSIE:
<div id="pos" style="position: absolute; top: 100px; left: 100px">
<img src="bild.jpg" width=100 height=100 alt="Tiger">
</div>

För att få ned texten så att bilderna inte ska lägga sig över den och göra det svårt för dig att läsa texten så har jag använt pre-taggen för att få ned texten (lagt in tomma radbrytningar), läs mer om hur det fungerar i avsnittet TEXT och Formatering.

<- <- Tillbaka!