Lauri Larsson - 02:22pm May 28, 2000 DST (1.)

Det är ju så självklart att även fäder ska ses som goda föräldrar. Begriper inte hur utredare och politiker tänker egentligen, när de stiftar som lagar som är strid med grundlagen och mänskliga rättigheter. Ska bli intressant att se om statsministern har några synpunkter på dagens debattinlägg.

Börje - 02:22pm May 28, 2000 DST (2.)

Självklart !! skall det vara gemensam vårdnad !!

Upprörd läsare - 02:24pm May 28, 2000 DST (3.)

Föreningen FRIS kritiserades på Fågel Fenix i en krönika på http://www.fagelfenix.net/Debatt/Igge/index.shtml som sedemera väckte stor uppståndelse på Fågel Fenixs anslagstavla på http://www.fagelfenix.net/wwwboard/wwwboard.shtml. På det sätten en del uppträdde i föreningens FRIS namn gör att jag verkligen ifrågasätter föreningens seriositet. Är det verkligen barnens bästa de tänker på eller sitt eget bästa? Krönikan på Fågel Fenix blev sedemera anmäld till datainspektionen för lögn och förtal. Men den artikeln som citeras har legat ute på webben och därför gäller citaträtten. Men varför göra så mycket väsen för ingenting om man inget har att dölja?

Lennart Westman - 03:17pm May 28, 2000 DST (4.)

Varför törs du inte ståta med ditt namn du "upprörde läsare"? Svar: därför att du helt enkelt inte har rent mjöl i din påse. Kom inte och snacka om citaträtt på den s.k. artikeln du referar till på Fågel Fenix hemsida. Fenix gjorde ett synnerligen fult påhopp på FRIS, som inte heller är en förening, utan en renodlad nätgrupp. Det var svartmålning av oss av ett gäng argbiggor, och ett slag under bältet när någon först mailade mig och ställde vissa frågor som jag vänligen besvarade. Och vad hände sedan? Jo, jag får efter någon dag ännu ett brev från denna person som då säger att jag figurerar i en debatt på hennes hemsida. Utan min vetskap har hon lagt in mitt e-postsvar till henne i en s.k. debatt på hennes sajt, OCH samtidigt passat på att hoppa på oss å det grövsta (flera medlemmar i FRIS). Där hade man mage att påstå att FRIS försvarar våld och ifrågasätta om vi strider för barnens bästa och deras rättigheter. Uselt och inte vad jag kallar acceptabelt "debattklimat", som ju kännetecknas av att debattaktörerna åtminstone vet om att de debatterar.

"Men varför göra så mycket väsen för ingenting om man inget har att dölja?", skriver du "upprörde läsare". Om du någonsin besökt vår hemsida, men det har du INTE, så kan du knappast missa att FRIS motto är "öppna kort".

 [F] / Debatt /

Ska båda föräldrarna erkännas som vårdnadshavare?


Earliest MessagesPrevious MessagesAll MessagesOutline (3 previous messages)
n   Mats - 03:17pm May 28, 2000 DST (4.) Reply

Självklart ska båda föräldrarna vara vårdnadshavare,och barnen måste få ha sina adresser skrivna hos både Mamman och Pappan,för att undvika konflikter(specielt vid växelvis boende) Barnen har det nog jobbigt som det är. Hoppas våra politiker inser det,annars får vi en grupp barn som får en dålig start i livet. Ska bli intressant att se om statsministern har några synpunkter.


n   Johan - 04:18pm May 28, 2000 DST (5.) Reply

Jag tycker inte att alla föräldrar ska klassas helt lika. jag är (tyvärr) son till en "pappa" som har misshandlat bla. han har definitivt visat att han INTE är någån lämplig förälder. jag är nu 15 och bor med min mamma(som har ensam vårdnad). Det är definitivt det bästa för mig ock jag tycker synd om alla barn som kan komma att drabbas väldigt negativt av den nya lagen..

Jag undrar hur i h*****e dessa FRIS gubbarna kan tillåtas vara remissinstans i mål som gäller barn som kan fara illa.

Nästan alla medlemmar är ju straffade för misshandel av hustru/flickvän/BARN eller nåt lika alvarligt..

/ska dom vara remissinstans så ska jag också!!!


n   Annica Tiger - 04:19pm May 28, 2000 DST (6.) Reply

Ajajaj Westman - tänk på vad du skriver när du kallar Fenixs medlemmar för ett gäng argbiggor. Ska debatten här förvandlas till exakt samma nivå som några av era medlemmar lyckades förvandla debatten till på http://www.fagelfenix.net/wwwboard/wwwboard.shtml.

Annica Tiger


n   Katinka Löfquist - 04:20pm May 28, 2000 DST (7.) Reply

Lennart Westman behöver uppenbarligen friska upp minnet.

Notera att ALLT finns kvar på Fenix anslagstavla där FRIS medlemmar, med få undantag, visade vad dom gick för. Citat : "Jag ångrar dock nu i efterhand att jag inte drämde till allt vad jag orkade.Det hade känts bättre idag.Jag är stolt över de tre örfilarna, och vem som helst som gör om den behandlingen mot mig, kan kallt räkna med en ny örfil. Men då skall jag klämma till allt vad jag orkar."

Mer finns att skåda.....

Du vet mycket själv vad det är för artikel vi citerade, och du vet likaväl att det finns skärmdumpar kvar. Eftersom det i klantighetens namn glömdes bort en kopia av artikeln, på personens egen server (?) så hann även handläggaren på Datainspektionen se den artikel ni så väl försökte ljuga er fri från.

Så du kanske skall se över FRIS motto : "öppna kort" ? I eran väg att förmörkningar och lögner ter sig den tämligen skrattretande.

Men det är glädjande att se att du själv utnyttjar rätten att här, namnge personer.

Hur kan det komma sig tror du att även en del av FRIS egna medlemmar tog illa vid sig av erat agerande på Fenix ?

Frågan är inte om pappor skall ha rättigheter, för det är självklart att dom skall ha. Jag vill fortfarande veta vad FRIS anser vara _olämpliga_ pappor. Är man en lämplaig förälder om man te.x är dömd för misshandel ? Är du en lämplig förälder om du lovordar våld ?

// Katinka


n   ensamstående 4-barnsmamma - 04:21pm May 28, 2000 DST (8.) Reply

Självklart skall båda föräldarna vara vårnadshavare med samma rättigheter och skyldigheter. Är själv frånskild, med gemensam vårdnad vilket var självklart för oss båda. men min bror hamnade i vårdnadstvist där till slut domstolen turligt nog dömde dem till gemensam vårdnad med ett barn var skriven hos sig för att hon inte skulle kunna j...as mer och nu fungerar det tack och lov men det är bedrövligt att det skall behöva gå så långt att barnen blir lidande


n   Westman - 05:12pm May 28, 2000 DST (9.) Reply

Och jag tänker inte heller besöka den hemsida du så ivrigt gör reklam för. Dess innehåll av förtal utreds av datainspektionen. Ni är ute efter att skada oss föräldrar. Punkt slut.


n   Per Trollvik - 05:13pm May 28, 2000 DST (10.) Reply

Vi bestämde oss för fyra barn, giftermål var inte viktigt vi var ju sambor med "samma" rättigheter som gifta och när vi skulle fylla 40 skulle vi ställa till med jättefest och samtidigt gifta oss. Barnen skulle vara med på bröllopet, det var en kul grej. Så gjorde vi. I dag är vi skiljda och döm om min förvåning när staten anser att vi har haft delad vårdnad först sedan vi gifte oss. Gissa hur barnen kan tolka detta om illvilla människor vill ställa till det (och det finns det!). "Pappa varför ville du inte ha vårdnaden om oss när vi var små?" Som tur är gifte vi oss och har i alla fall nu gemensam vårdnad men som "boförälder" utnyttjas alla till boförälderns stående möjligheter som lagarna ger(det är flera myndigheter med olika bedömningsgrunder i "lagen") i att utnyttja det till egen vinning. Som umgängesförälder, vilket jag är, blir man betraktad som oseriös och suspekt av myndigheterna. Det är bra att staten har givit barnen ett skyddsnät när ekonomin inte fungerar men det är skapat med baktanken att skydda barn där den ena föräldern struntar i sina barn. Då kan jag förstå att det ska kännas, men för oss alla andra som vill ha del i barnens uppväxt och kunna ge dom samma möjligheter vad gäller boende, samvaro och ekonomi som "boföräldern" blir det omöjligt om man inte har en hög inkomst. Pengar är inte allt, men att inte ha pengar, gör allt i det närmaste omöjligt. Jag har inte följt debatten, det har varit för smärtsamt, men kunde inte låta bli att göra ett inlägg när denna sida hamnade framför mig. /Per


n   Westman - 05:13pm May 28, 2000 DST (11.) Reply

Det pågår en polisutredning för närvarande mot en av argbiggorna som skriver inlägg här. Varför? Därför att en av våra medlemmar har haft allvarliga intrång på sin dator samt även trakasserats på sitt jobb av intrång i datasystemet.


n   Westman - 05:14pm May 28, 2000 DST (12.) Reply

Det är bara att sända in dina synpunkter innan den 2 juni.

hälsningar en medlem i FRIS som inte är straffad för misshandel. Så det så. Hur är det själv då med den saken?


n   Lasse - 05:14pm May 28, 2000 DST (13.) Reply

Jämställt samhälle? Nej inte så länge pappor behandlas som andra klassens medborgare!!


n   Wilma-72 - 07:14pm May 28, 2000 DST (14.) Reply

Jag vill hylla Westman för att han för fram en sådan naturlig sak som att barnen är båda föräldrarnas ansvar och omsorg. Ingen förälder ska kunna neka barn att få dela vardagen med båda, alltså borde det vara en självklarhet att föräldrarna har gemensam vårdnad samt att barn får bo lika mycket hos både mamma som pappa, för att växa upp med en fin och trygg relation till båda!


n   Wilma-72 - 07:15pm May 28, 2000 DST (15.) Reply

Jag har följt debatten och även skrivit själv på din hemsida och jag blir inte ens förvånad över dig längre, men jag undrar över dina motiv? Om man är så väldigt anti mot män, som du, så måste man blivit väldigt illa behandlad eller haft en traumatisk uppväxt på något vis.. Jag, min sambo samt en av mina bästa väninnor är med i FRIS. Det är inte bara män med, och ingen förespråkar våld, inte ens den person som du refererar till, och det vet du. Personen i fråga blev hårt provocerad, och ni var aggressiva, varför? Det enda ni blev kritiserad över var att ni verkar dra alla män över en kam, kvinnomisshandlare är undantag, man kan inte utgå från att alla män misshandlar kvinnor.. Kvinnor är lika farliga, men vi handlar inte med våld utan list, och det är om möjligt farligare. Ett exempel är som du beter dig nu..


n   Annica Tiger - 07:16pm May 28, 2000 DST (16.) Reply

För att återgå till debatten.

Föreningen FRIS glömmer bort eller försöker mörka att det faktiskt fungerar i de allra flesta fallen med delad vårdnad vid skilsmässor eftersom föräldrarna kommer överens gemensamt hur de ska lösa situationen med tanke på barnets bästa. De situationer ni fokuserar på är ju ofta då ena parten på något sätt har uppträtt felaktigt. Då är det väl ganska naturligt att det blir en vårdnadsutredning eller att det dras i rätten?

Själv anser jag att bara för att man avlat ett barn är man inte med automatik en lämplig förälder, detta gäller givetvis både kvinnor och män. En automatisk vårdnad är inte bra anser jag för barn kommer att bli lidande av det också och i vissa fall är det bättre att låta myndigheterna reda ut vart barnet kommer att må bäst av.

Ta denna artikel som exempel, /nyheter/0005/26/naz.html och jag frågar är han en av de som föreningen FRIS kategoriserar som olämplig eftersom han nu dödat sitt barns mor?

Är denna man olämplig på http://www.torget.se/users/g/gxpro/pmiss.htm som tycker att: - Det kan också vara så att kvinnan provocerar fram en situation där du helt enkelt får nog. Till slut orkar man inte längre utan ger igen med händerna. Då har de vunnit igen, och det vet de.

Är det en lämplig förebild för ett barn? Att lära sig att konflikter löses med våld?

Här finns en skärmdump av Bertil Sandbers artikel http://www.atiger.pp.se/dagbok/bilder/bertil_sandbergs_artikel.jpg och jag undrar är han en av de du kallar olämpliga föräldrar eftersom han försöker bortförklara anledningar till att folk misshandlar sina partners. Brist på kommunikation? Man löser väl inte det via våld?

Hur upplever ett barn det när föräldrar bråkar? Har du tänkt på det? Ett barn far alltid illa av att föräldrarna bråkar, speciellt när det gäller utövande av fysiskt våld. Varför utsätter vissa sina barn för detta ändå?

Eller dessa inlägg är de gjorda av män som är olämpliga eller lämpliga med tanke på deras syn på hur konflikter ska lösas med våld, hot om polis och rättegång?

http://www.fagelfenix.net/wwwboard/messages/555.html Högljudda furirer som med äggstockar och livmödrar.

http://www.fagelfenix.net/wwwboard/messages/543.html Hot om rättegång.

http://www.fagelfenix.net/wwwboard/messages/422.html Kvinnor är sjuka, sjuka, sjuka svin

http://www.fagelfenix.net/wwwboard/messages/421.html Jag ångrar att jag inte drämde till allt vad jag orkade.

http://www.fagelfenix.net/wwwboard/messages/540.html Van att vara i rätten.

http://www.fagelfenix.net/wwwboard/messages/482.html En samling hämndlystna datanördar (Reloaders).

http://www.fagelfenix.net/wwwboard/messages/405.html Små hönor ska inte lägga för stora ägg.

http://www.fagelfenix.net/wwwboard/messages/536.html Fittstimskackel.

Visst finns det kvinnor som uppträder helt åt skogen och som inte ska ha vårdnaden om sina barn men jag har faktiskt fullt förtroende för vårt rättsväsende och sociala myndigheter.

På tal om dina andra inlägg om intrång i datorer och liknande så hör väl inte det till debatten. Men det är väl bra om ni har polisanmält det och att det kan redas ut. Att anklaga någon från Fågel Fenix för detta utan bevis här på anslagstavlan är väl kanske inte heller ett uppträdande som är okey? Det är allvarliga saker du säger och jag hoppas verkligen du/ni har belägg för era allvarliga anklagelser annars kommer det bara att slå tillbaks mot er och föreningen FRIS.

Annica


n   Wilma-72 - 07:18pm May 28, 2000 DST (17.) Reply

Jasså, man är kriminell nu också.. jag & min sambo har aldrig någonsin blivit så förolämpade.. Vaddå, mig veterligt är ingen medlem i FRIS dömd för misshandel.. anklagad är inte omöjligt, om man tänker på vilka lögner ex kan spy ur sig i ren frustration, utan tanke på följderna. Sedan kan jag beklaga att din far var en dålig far.. men jag kan upplysa dig om att det inte berodde på att han hade ett manligt könsorgan, utan det var hans hjärna som var felande. Jag själv hade en olämplig mamma.. men inte räknar jag med att alla morsor är olämpliga för det? Öppna ögonen och var realistiska! Naturligtvis ska man utgå från att alla mammor & pappor är lika goda föräldrar och barn behöver bevisligen dela vardagen med båda. Olämpliga föräldrar är de som på något vis försöker förstöra relationen till den andre föräldern och de bör tas ifrån vårdnaden, åtminstone tillfälligt, då skulle nog många handla annorlunda, och förhoppningsvis börja se till barnens bästa.


n   Katinka - 07:19pm May 28, 2000 DST (18.) Reply

Westman fortsätter agera moget och värdigt en företrädare för en s.k organisation.

Hur vore det om du lämnade påhoppstadiet på dina s.k argbiggor och istället svarade ppå frågorna du får ?

Att dessutom sitta och håna en kille (Jonas/Johan) som påtalar just det vi hävdar, nackdelen med föräldrar som misshandlar, är bara det magstarkt.

Skall FRIS bemöta barnen till misshandlade föräldrar på det sättet ?

För vad du än tror, och vad du än tycker om Fenix bl.a så finns det ett på tok för stort antal fädrer som faktiskt är misshandlade fädrer, inte på indicier och "egoistiska mammors uttalande" enbart, utan dömda i domstol.

Men jag fortsätter med mina frågor, vem vet, du kanske en dag besvarar dom. De första frågorna kvarstår, men sedan skulle en kommentar på detta vara intressant att få : www.aftonbladet.se/nyheter/0005/21/barnen2.html

Men dessa barns rättigheter och vilja räknas kanske inte ?

// Katinka


n   Christina Wallsten - 07:20pm May 28, 2000 DST (19.) Reply

Det är skam att inte Sverige gör mer för att skydda sina kommande generationer mot den skada som uppkommer vid vårdnadstvister. Naturligtvis ska man utgå från att män & kvinnor är lika goda vårdnadshavare. I dagsläget separerar de flesta, mer än 50%, och då bör barnen få tillgång till båda föräldrarnas hem & släkt lika mycket. Vem har rätt att ta av ett barn den naturliga relationen med sina föräldrar? Barnens bästa är det viktigaste, och det kan ju vem som helst räkna ut vad det är. De som växt upp med växelvis boende och är vuxna idag önskar i de flesta fall en sådan lösning för sina egna barn vid ev separation, det säger väl också mycket? Sedan vill jag tillägga att FågelFenix-personerna som yttat sig i denna debatt har tydligen lämnat ämnet rejält, om ni har personligt agg mot män så har ni iaf ingen rätt att prata så mycket strunt som ni gör om män överhuvudtaget, och det är många kvinnor med i FRIS också.. ingen gillar våld. Gör ni? Besök gärna FRIS hemsida: http://www.fris.just.nu


n   Lena Björndahl - 07:20pm May 28, 2000 DST (20.) Reply

När man läser inläggen från de aktiva i Fris och Fenix tycker man att det inte är konstigt att det råder krig i världen och mellan privatpersoner samt kvinnor och män i separation. Hur vore det om ni försökte fokusera på det ni påstår er värna om, nämligen barnens rätt? Till frågan; Ja... jag tror det. Vi kan ju inte bygga föräldralagar på extremfallen, misshandlade och förföljda kvinnor, de skall väl snarare skyddas genom brottsbalken. Med rätt uppfostran och upplysning kommer våra söner att bli "underbara" fäder, låt dem dessutom få chansen att vara det även efter separationen!


n   Annica Tiger - 08:39pm May 28, 2000 DST (21.) Reply

Christina skriver: ---- I dagsläget separerar de flesta, mer än 50%, och då bör barnen få tillgång till båda föräldrarnas hem & släkt lika mycket. Vem har rätt att ta av ett barn den naturliga relationen med sina föräldrar? Barnens bästa är det viktigaste, och det kan ju vem som helst räkna ut vad det är. De som växt upp med växelvis boende och är vuxna idag önskar i de flesta fall en sådan lösning för sina egna barn vid ev separation, det säger väl också mycket? ---

Mitt svar blir att inget av det hon skriver ovan har motsagts. Vi är rörande överens om att man MÅSTE se till barnens bästa. Jag repeterar igen. De flesta skilsmässor dvs. normalfallen slutar i att båda föräldrarna kommer överens om delad vårdnad för just barnet bästa. BArnen brukar i all välmående dela vardagen med bägge föräldrarna i dessa fall. Så varför all denna upprördhet?

Men de fall som övergår i att föräldrarna tvistar/bråkar om barnet då har det gått snett. Varför skyller alla ni i föreningen FRIS på att det är kvinnan som orsakar alla dessa fall? Kvinnan läs argbiggan provocerar? Kan ingen tänka sig att mannen då har ens den minsta lilla skuld till att de båda tvistar?

Varför lagstifta om extremfallen där föräldrarna inte kan komma överens? Nu vet vi ju via statistik att kvinnor bara står för 5% av våldsfallen i Sverige så risken är ju tyvärr att det oftast är männen som uppför sig olämpligt med tanke på barnens bästa. Låt myndigheter sköta det avgörandet i de fallen till barnens bästa och använd inte en sådan trubbig lag som automatisk vårdnad. Det kan slå lika illa åt andra hållet. Bara för att man tycker det behöver det ju inte med automatik betyda att man är manshatare som en del i sin debatt-iver uttrycker här.

Jag upprepar återigen, bara för att man avlat ett barn är man inte alltid lämplig som vårdnadshavare och detta gäller både kvinnor och män. Först när man förstår det är man en lämplig förälder, vare sig på distans, i form av delad vårdnad eller ensam vårdnad.

Annica


n   Lena Svensson - 08:41pm May 28, 2000 DST (22.) Reply

Föräldra lagen fungerar ju för de normala separationerna! De är när den ena parten inte samarbetar med barnets bästa för ögonen utan helt andra motiv som andra regler bör finnas att tillgå. Att använda barn som vapen att kontrollera, och förfölja den andra är sjukt. Brottsbalken har man ingen hjälp av i dessa fall, den handlar bara om rena brott, som dessutom måste gå att bevisa. Och hur bevisar man tex. ryktesspridning om en som varande dålig mamma, hora, ljugande missfoster...? Att uppfostras av en olämplig, misshandlande, brutal och ohederlig fader är inte att uppfostras till underbar fader. har du dessutom opartiskt läst debatten på Fågelfenix? Troligen inte, annars hade du reagerat annorlunda, läs på fagelfenix.net


n   ingi - 04:31am May 29, 2000 DST (23.) Reply

Ja vist, Tänk på barnen. Skall jag som far ta hand om barn jag inte får ta hand om? Undrar Ingi


n   Göran Persson - 04:32am May 29, 2000 DST (24.) Reply

Hej! Tack för debattartikeln i dagens Aftonblad om föräldrar och barn. Det är självklart att alla ska vara lika inför lagen och ingen ska vara diskriminerad. Det handlar ju om våra barn och de är ju dom som är framtiden. Hej då Göran


n   Häxan - 04:33am May 29, 2000 DST (25.) Reply

Denna debatt....ja de finns många sidor av den..ligger själv i en vårdnadstvist där pappan aldrig innan separationen visat nått som helst intresse av sina barn..men efter separationen så blev han en superpappa som gör allt för att förstöra för mig å mina barn,dvs han förstör min relation till barnen genom att snacka skit om mig för dom och alla andra som villigt lyssnar...han är en fena på att föra folk bakom ljuset....vårdnadstvisten är den värsta sorten...och han inser inte vad han gör mot sina egna barn...men de kommer en dag när dom blir stora nog för att förstå vad han gjort och den dagen blir de inte lätt för han...å med den nya lagen så kommer han troligtvis att få gemensamvårdnad mot min vilja inte så att ja inte vill han träffar dom men han kan kontroller mig....å de vill han komma åt.....slippa betala underhåll har han erkännt öppet i utredningar..hur jävla dum får man bli????

Nä....de ska till mycket goda skäl till att jag ska tycka denna lag är bra....för den slår fel!!!

för att man ska kunna ha gemensamvårdnad så måste man kunna kommunicera med varann utan att bråka...inte alla separationer gör det möjligt!!! så tänk er för ni som ska bedömma hur det ska vara...det är barnen som får lida!!!

De är nästan så att jag som mamma känner att för mina barns bästa ja kanske gör bäst i att försvinna ur deras liv!!för att dom ska slippa all denna press å bråk men hur rätt är de mot mig??? och mot barnen!!!


n   Björn - 04:35am May 29, 2000 DST (26.) Reply

Jag har i 8 år försökt att få ett normalt umgänge med min son nu 11 år. Den resan jag gjort vill jag inte ens unna min värsta fiende. Det är bara så att min son fått lida mest och hans mor inser inte det. Hon hatar mig fortfarande för ett snedsteg trots att hon har en ny partner och nya barn. Ska barnen få lida på grund av hat och prestige? Båda föräldrarna ska ha vårdnaden gemensamt. Det bäddar för mindre trubbel och våld där i många fall detta har provecerats fram av motparten. Till slut brister det. Tyvärr. Det är för barnens bästa vi ska komma överens. Tyvärr så talar alla om det och det tycks stanna vid snack. Mycket prat och ingen verkstad. Tur att barnen får välja var de vill bo när de blir 12 år gamla. Får väl se hur det går då.

Utbränd av jobb och trubbel.


n   Marie - 04:35am May 29, 2000 DST (27.) Reply

Tycker det är upprörande att se att FRIS skall få detta utrymme i media! Visst själva tanken med FRIS från början är mycket god - att barn skall ha rätt till båda sina föräldrar vilket jag håller fullständigt med om så länge ingen av dem är direkt olämplig som vårdnadshavare!

Jag har följt FRIS debatt ett tag och det jag har sett har skrämt mig. Dessa herrar och damer gömmer sig bakom goda budskap, men när man skrapar lite på ytan så ser det helt annorlunda ut. De FRIS medlemmar som gjort sina röster hörda har vid många tillfällen visat sig direkt olämpliga som vårdnadshavare, kvinnosynen är förkastlig och flera, av männen i alla fall, har varit/är polisanmälda för olika saker. Flera av dem hänger ut sina fd med bandinspelningar och kopior på vårdnadstvister och i vissa fall lämnar de även ut sina barn.

Att låta dessa människor få plats och utrymme för att prata om barns bästa är makabert. I de flesta fall jag sett arbetar de för sin egen skull och absolut inte för sina barns skull. Många gånger har dessa män och i vissa fall även kvinnor fått mig att ana att de använder sina barn som verktyg för att nå dit de egentligen vill - att behålla kontrollen och djävlas med sin fd...

Så att låta FRIS tala för barnens bästa som remissinstans motsätter jag mig och kräver att regeringen och media undersöker lite närmare vad som döljer sig bakom den putsade fasaden!

Marie


n   Lars-Gunnar Frånlund - 04:35am May 29, 2000 DST (28.) Reply

Vi i anhöriggruppen säger nej för automatik i vårdnadsförfarandet, men ja, under förutsättningen att det vid minsta misstanke om fysiskt eller psykiskt våld, görs en ordentlig riskbedömningsutredning av typ SARA( manual for the Spousal Assoult Risk Assesement guide).

Vid negativt resultat skall inte ens umgänge vara aktuellt även om den andra parten medger detta. Förövaren skall tvingas till vård enligt "alternativ till vold" i Oslos program innan ens umgänge med närvaro av kontaktperson kan tänkas.

Anhöriggruppen mot Fysiskt/Psykiskt Partnersvåld


n   Björn - 04:37am May 29, 2000 DST (29.) Reply

Till Annica Tiger b la.

Så gott som alla mina bekanta som är separerade har problem med just mammorna!! Barnen bor till 90% hos sina mammor efter separation. Kvinnor kan konsten att trilskas men de får bra hjälp av en tandlös lag. I en del fall kan jag konstatera att pappor, fast kvinnorna vill, inte vill ha sina barn varannan vecka trots att barnen vill det?? Knappt ens varannan helg?? Konstiga pappor på min ära. Varför skaffar folk barn?? Jag har nu träffat en ny kvinna och hon är helt underbar emot sin son och är väldigt lyhörd för hans önskemål och tankar. Tur att alla inte är av samma skrot och korn. Till sist: Varför är det ingen som är intresserad eller vill föra ensamstående föräldrars talan eller helgföräldrarnas minst sagt katastrofala situation? Både den ekonomiska och den sociala!

???????


n   Göran Folke - 04:37am May 29, 2000 DST (30.) Reply

Hej! Att alla barn har två föräldrar som behandlas lika av lagen borde vara en självklarhet alltså borde alla barn få ha två vårdnadshavare och få vara mantalsskrivna hos bägge föräldrarna. Enkla sanningar som naturligtvis kommer att vinna gehör även hos riksdagen, lagstiftarna och Riksförsäkringsverket när det går upp för människor att dessa enkla sanningar inte ännu år 2000 är gällande lag och människor runt om i Sverige ställer krav på dessa sk "experter" som försöker topprida vanliga människor att ändra på lagen. mvh Göran


n   Ingemar - 04:37am May 29, 2000 DST (31.) Reply

De svar som finns återgivna här ovan talar ju sitt tydliga språk. Dessa kvinnor som tar fram exempel med misshandlande pappor, har ju inte läst vad som skrivits.Ni läser ju enbart det som Ni vill läsa. Lennart har med all tydlighet skrivit (olämpliga borträknade). Vad menar han med det?? Behöver Ni hjälp att tyda dom orden? Jag skall försöka att förklara. Meningen är att den lagstiftning som behövs för att alla barn skall ha rätt till båda föräldrarna inte inkluderar de OLÄMPLIGA föräldrarna. Förstår Ni nu? Varför tar Ni inte fram alla fall med Pappor som misshandlas psykiskt av barnens mammor? MVH Ingemar


n   Ingemar - 04:38am May 29, 2000 DST (32.) Reply

Men kära Katinka. Varför hoppar Du på Westman på detta viset? Det verkar ju som om Du är en riktig Manshatare. Om Du och Dina barn drabbats av en man som misshandlar Er, så har ju inte det med denna diskussionen att göra. Fris tar , vad jag förstått, absolut avstånd från allt våld, så varför Du blandar in det här kan jag inte förstå. MVH Bengt


n   Ingemar - 04:38am May 29, 2000 DST (33.) Reply

Angående detta debattämne, så läste jag idag Susanne Hoboms ledare i GT idag. Hon verkar ju representera Kvinnosakskvinnorna av idag. Att två kvinnor skall skaffa barn, och uppfostra dom utan tillgång till Pappan, visar ju hur skevt det är i samhället idag. Läs gärna mitt svar på ledaren. Mvh Ingemar

Hej Susanne Hobom. Med anledning av Din ledare i GT idag, söndag 28 Maj, måste jag få säga min mening.

Dubbelt så kul på Morsdag??

Menar Du alltså att barnen till homosexuella kvinnor skulle ha det dubbelt så bra som har två Mammor? Jag har absolut inget emot homosexuella, eller deras partnerskap. Men att man med det som utgångspunkt skulle skaffa barn, om det sker genom insemination eller adoption saknar betydelse. Skall inte dessa barn ha rätt till en Far? Det är ju så att naturen har gjort att det endast är Man och Kvinna som kan avla barn, det måste ju finnas någon bakomliggande orsak till det. En orsak är ju att dom gemensamt skall hjälpas åt att uppfostra barnen, och lära dem av sina erfarenheter.

Det verkar ju inte som Du har insett att det naturliga för alla barn är att de skall växa upp med en Mor och en Far. Inget illa sagt om Mammor i detta, men det går inte att ersätta en Pappa med en Kvinna, lika lite som det går att ersätta en Mamma med en Man. Barnen behöver en far att vända sig till i vissa saker, samt en mor i andra sammanhang. Flera undersökningar har visat att ungefär 80% av alla barn/ungdomar som dömts för brott saknade sin Pappa under uppväxttiden. Det räcker mycket väl med alla barn som på grund av skilsmässa blir berövad sin rätt till båda föräldrarna, utan att man planerar barn med dessa förutsättningar.

Du skriver med fet stil "Fixeringen vid den klassiska familjebilden med mamma-pappa-barn är förlegad". Hur tycker Du att det rimmar vad jag skrivit ovan?

Jag undrar vidare om Du läste mitt brev som jag skickade till Er för ett tag sedan, (Hjälp en stackars Frånskild Mor.)? Jag bifogar den, så att Du kan läsa och begrunda innehållet. Den 17/4 skrev jag ett brev till Fredrik efter hans artikel om skilsmässor, men inget svar har kommit.

Vänliga Hälsningar Ingemar


n   Ingemar - 04:39am May 29, 2000 DST (34.) Reply

Varför skall man inte lagstifta om extremfallet, där (i det flesta fallen) mamman hindrar barnen att träffa sin Pappa? Var finns logiken? Inte kan Pappan hindra barnen att träffa sin Mamma, även om hon(vilket som väl är, är sällsynt) skulle vara olämplig. Då finns det ju lagar som håller Mamman om ryggen. Varför prata om Pappans skuld? Det är aldrig ens fel att två träter. Men det är faktiskt otroligt vanligt att Mamman använder sin makt för att hämnas pappan, med barnen som vapen. Det är ju de fallen vi diskuterar här. Du pratar om att endast 5% av våldsfallen som Mammorna står för. Vi pratar inte om de fall som våld finns med. Nej, kom med konkreta förslag istället för dom här gamla klyshorna. MVH Ingemar


n   Ingemar - 04:40am May 29, 2000 DST (35.) Reply

Jag kan bara beklaga att Din far misshandlat. Men Du kan inte ha läst vad som skrivits. Allt våld, olämpliga föräldrar undantas ju i alla skrivelser. Tycker att Du skall läsa mer noggrant, så håller Du säkert med vad Fris står för. Det är inte alla Pappor som misshandlar. Vad har Du för belägg för att nästan alla Frismedlemmar är straffade för våld? Detta är ett otroligt allvarligt påhopp.Om nu Du har en far som misshandlat, så gör inte alla Pappor det.MVH. Ingemar


n   Ingemar - 04:40am May 29, 2000 DST (36.) Reply

Om Du visste vad rätt Du har. Sitter i samma sits. Ekonomin är en bisak, visst, men när Sveriges lagar slår till, då ligger vi "BIDRAGSSKYLDIGA" illa till. MVH Ingemar


n   Kent Lindkvist - 04:42am May 29, 2000 DST (37.) Reply

Det är märkligt att myndigheterna inte kan sluta upp med att särbehandla skilsmässobarn och barn födda utanför äktenskapet. Varför inte behandla alla barn lika oberoende av civilstånd? Så var det före 1734 efter segt motstånd mot kristendomens krav på att stämpla och peka ut barn till ogifta föräldrar och skilda föräldrar. Barn borde ha rätt att vårdas av båda sina föräldrar oberoende av civilstånd. Barn till gifta föräldrar får automatiskt båda som vårdnadshavare,oberoende av hur olämpliga de än är, t o m när de mördar den andre föräldern. Här finns ingen karantän på tre månader, eller någon form av prövning hit eller dit. Automatisk vårdnad åt alla föräldrar efter faderskapets fastställande! Före 1734 var det en plikt för alla föräldrar, oberoende av kön eller civilstånd. Det är dags att återinföra denna enkla och självklara regel! Och vad gör man med föräldrar som är missbrukare, kriminella, sinnessjuka, prostituerade mm? Jo, man tillämpar FB 6:7§! Men det gör man inte, den lär bara ha använts några få gånger. Men som den står skulle den kunna användas på alla föräldrar, oberoende av kön eller civilstånd. Den är lika för alla, liksom en regel om att alla barn fr o m NU har rätt att vårdas av båda sina föräldrar, så har alla barn rätt att slippa vårdas av förälder som är olämplig som vårdnadshavare. Missbrukande, kriminella, sinnessjuka, försummande och prostituerade mm föräldrar kan då allt efter det individuella fallet fråntas vårdnaden om sitt barn. Och kanske återfå den vid en förnyad prövning. Men varför inte alla barn i detta "barnvänliga" land har rätt att få vårdas av båda sina som vårdnadshavare lämpliga föräldrar, det är obegripligt.


n   Marie - 09:58am May 29, 2000 DST (38.) Reply

Visst det är fint skrivet så att FRIS räknar bort olämpliga i sin artikel. Det är ju det jag tycker också. Gemensam vårdnad och självklar rätt till båda sina föräldrar för barnen. Men, det finns ett men här... FRIS skriver det ja, men sedan (som sagts tidigare) när man skrapar på ytan så finns det flera, som i FRIS namn, sagt och gjort saker som visar på en direkt olämplighet. Varför gör ni andra FRISare inget för att förklara dessa, i de flesta fall herrars, agerande? Fina ord är en sak, men handlingen är väl ändå det som har den största betydelsen. Alltså jag är för gemensam vårdnad (så länge ingen av föräldrarna är olämplig eller att konflikten gör detta till en omöjlighet för barnens skull) och jag är för de flesta budskap FRIS förmedlar utåt. Det jag å andra sidan är starkt emot det är de personer som i FRIS namn visat sig vara direkt olämpliga vårdnadshavare genom sina metoder och sin kvinnosyn (eftersom det var väl rätten till _båda_ föräldrarana ni menade, dvs även mamman) och att innan dessa personer är bortrensade så har FRIS förbrukat sin rätt både i media och som remissinstans.

Marie


n   Danne - 10:01am May 29, 2000 DST (39.) Reply

trodde att det var en självklarhet?!? Man är väl två om saken hela vägen.


n   Lollo - 10:04am May 29, 2000 DST (40.) Reply

Till Björn

Du skriver: Så gott som alla mina bekanta som är separerade har problem med just mammorna!!

Jag anser att vi mammor inte ska anses som problem. Många av oss ser till barnens bästa. Jag har förstått att ni anser oss som problem när vi "lägger" oss i hur ni sköter barnen på eran tid tillsammans med barnen. Har ni tagit fullt ansvar för barnen innan seperationen? Det har oftast mamman, så det är inte konstigt att vi blir ett problem för er, vi vill barnens bästa och därför lägger oss i skötseln av barnen när dom är hos pappan. Det kan uppfattas av männen som kritik, men vi utgår från barnes berättelser när dom kommer hem från er. Min dotter var alltid upprörd efter sin helg hos sin pappa, det resultera i att hon vägrade att åka dit. I flera år försökte jag hitta en lösning med hennes pappa, familjerätten försökte hjälpa oss också. Pappan fick rådet av dem att besöka dottern oftare i hemmet tillsammans med mig så hon skulle få upp förtroendet för honom igen. Men han ville inte fjäska för sin dotter, och han hade inte tid att besöka henne för han hade en ny familj. Om hon ville träffa honom fick vi komma till deras hem, och där är jag inte så populär så det skulle bli väldigt otrevligt för min dotter. Pappan och hans nya familj pratade skit om mig även fast min dotter var där, slutsumman av det blev att hon ville inte åka dit p.g.a. allt skitsnack, hon tog mig i försvar. Jag har aldrig sagt ett ont ord om min dotters pappa till henne, och det vet hon. Min dotter kommer att komma ihåg att jag aldrig har försökt att svarmåla hennes pappa. Jag står nu med ensam vårdand och pappan ville inte ha något umgänge, så den vårdnadstvisten gick fort. Men även om ni män tror att jag ser mig som en vinnare så är jag absolut inte det, för mitt barn förlorade sitt umgänge med sin pappa. Jag stog maktlös när han sa upp umgängesrätten. Att man kan säga upp ett barn som en prenumeration är skrämmande, den förälder som gör det borde straffas enligt lag. Jag anser att det finns mammor som är olämpliga föräldrar också, men i mitt "fall" så var det pappan. Jag tyckte inte innan att han var direkt olämplig, bara nonchalant mot våran dotters känslor, men trodde att det kunde vi reda ut om han förstog hur dåligt hon mådde. Jag trodde att det låg i hans intresse lika mycket som mitt att våran dotter skulle trivas hos oss båda. Dom har inte träffats på tre år, den enda kontakten jag har haft med hennes pappa var i höstas när han ringde och ville att jag skulle skriva på ett papper till Försäkringskassan så att han slipper betala underhåll, men jag har inte förbjudit honom att ha dottern, tvärtom, jag har försökt allt för att dom ska behålla någon sorts kontakt. Så jag vägrar att skriva på något papper, så lätt ska man inte komma ifrån sitt ansvar. Jag vill också påpeka att hon var planerad av oss båda och pappan och jag levde ihop i sex år. Jag frågade honom i höstas när han ringde om han inte ångrade sig, för min tanke var att han måste sakna våran underbara dotter. Till svar får jag: Det här har ni ställt till med själva (jag och min dotter) så han ville inte ha någon kontakt med henne. Hon var sex år når han sa upp kontakten, vad kan en sexåring ha gjort, om han är arg på mig så ska det inte gå ut över henne. Om han nu mot all förmodan skulle ångra sig så hoppas jag att ingen myndighet/förening hjälper honom. Jag tycker att han har haft alla chanser att ha ett umgänge men frivilligt sagt upp släktskapet med dottern. Barnens rätt till två föräldrar håller jag med om och har kämpat för det, men ibland måste man ge upp och inse att både män och kvinnor kan vara olämpliga föräldrar. En fråga: Skulle föreningen FRIS hjälpa mig eller pappan om han skulle kräva ett umgänge efter alla års frånvaro?


n   Thomas - 10:17am May 29, 2000 DST (41.) Reply

Självklart! Skall båda föräldrana vara vårdnadshavare förutom i ett undantag, då det förekommer droger, misshandel och alkoholproblem etc. Då måste man betänka om båda är lika goda vårdnadshavare.


n   Camilla - 10:28am May 29, 2000 DST (42.) Reply

Hej !!! Jag anser att det skall vara en rättighet för båda föräldrarna MEN Jag tycker att en man har förbrukat dessa rättigheter den dag han bara skiter i allt och sticker. Skall han kunna komma sen när han känner för det efter ett par år när han inte har ställt upp ett dugg. När en annan har haft allt ansvar från början. Hur kan detta vara nyttigt för ett barn ? När pappan först bråkar och vill träffa barnet ofta och när han äntligen vunnit barnets förtroende så sviker han genom att inte komma och inte höra av sig. Är det sedan nyttigt om han väljer att han vill träffa barnet igen och sedan skita i det igen. Det tycker inte jag är en sund inställning om barnet bästa. Och jag skall även säga att det finns även pappor som blir orättvis behandlade. Så till sist LÅT dessa lagar vara individuella.


n   Katinka Löfquist - 10:36am May 29, 2000 DST (43.) Reply

Till Ingemar.

På din fråga om jag skulle vara manshatare så blir givetvis svaret "Nej".

Det trista är att man öht skall behöva förklara det var gång. Det är ingen av oss som frågat er om ni är kvinnohatare för att ni strider mot erat ex om vårdnaden, eller hur ?

På din andra fråga om jag skulle ha barn med något ex så är även det svaret "Nej". Jag har för närvarande inga barn och skulle så bli i framtiden så blir det automatiskt delad vårdnad iom att vi är gifta och dels är min man ett mycket bra "pappa-ämne" Således ingen vårdnadstvist alltså.

Du skall iaf ha cred för att du i ditt svar till den kille som hade en erfarenhet av misshandel, inte förringade eller idiotförklarade han.

Till er vuxna FRISA:re härinne som hoppat på denna Johan/Jonas, känns det vuxet att attackera en 15-åring ? Ingemar besvarade inlägget korrekt, men en del andra behöver uppenbarligen träna in mantrat "för barnens bästa" mera...

// Katinka


n   Camilla - 10:37am May 29, 2000 DST (44.) Reply

Hej Lollo !!! Jag tyckte att ditt brev var kanon. Jag håller med dig fullständigt eftersom jag vet hur både du och ditt barn känner sig. Jag och min dotter befinner mig nämnligen i samma sits. Frågan du ställde sist kan jag också svara på dom kommer att ge pappan rätt att få umgänge. Det tycker jag är skrämmande att dom inte kan se till barnets bästa. Ha det bra och stå på dig !!!


n   Bettan - 10:47am May 29, 2000 DST (45.) Reply

Jag tycker det är rätt att båda föräldrarna ska vara vårdnadshavare, men på det villkor att de kan samarbeta och utgå från barnens bästa. När en förälder missbrukar sin roll som vårdnadshavare när det blir tal om fysisk och psykisk misshandel då anser jag att det finns starka tvivel till att båda ska ha den rätten att vara vårdnadshavare. När en förälder inte uppfyller sin roll som förälder så ska det finnas något som ska skydda barnet. Oftast när det handlar om att barn blir misshandlade eller sexuella övergrepp, så är oftast den andre föräldern också offer i detta. När barnen blir större och kan själva tala om hur de upplever, känner och vill ha det, så måste man lyssna på barnen. Det är vi vuxna som ska vara förebild för barnen och ge dem trygghet och omvårdnad, men känner inte barnet det hos den ena av föräldern så ska de inte tvingas till umgänge mot deras vilja. Vad blir det för slags umgänge och förhållande till den föräldern samt hur kommer det barnet att agera själv som vuxen? Vi vuxna måste bemöta barnen med respekt, för att de ska kunna bli självständiga och trygga. Det måste finnas bättre skydd för barn som blir utsatta för någon typ av misshandel eller känner sig tvingade till umgänge. Men strävar båda föräldrarna mot samma mål vad gäller barnen med trygghet, respekt, omvårdnad, ge barnet självförtroende och massor av kärlek - då ska givetvis båda föräldrarna ha samma ansvar för barnet. Det handlar om förtroende och tillit mellan vuxna och barn. Det man ger får man också tillbaka, både i förhållanden och till sina barn.


n   Kent Lindkvist - 10:48am May 29, 2000 DST (46.) Reply

Av de 200-400 föräldrar som årligen bedöms som olämpliga som vårdnadshavare, så är det ca 80% kvinnor. Fadern blir då ensam vårdnadshavare. Det är alltså främst kvinnor som bedöms som olämpliga som vårdnadshavare pga sinnessjukdom, missbruk, prostitution, barnmisshandel, försummelse mm. Dessa kvinnor får först automatiskt vårdnaden om sina barn, sen fråntas de den pga att de är olämpliga.

Jag tror att det finns så många fler män som är olämpliga som vårdnadshavare, men de kan dölja sig bakom äktenskapet (där det ju sällan eller aldrig prövas om någon är lämplig som vårdnadshavare), eller bakom gemensam vårdnad, där föräldrarna "kommit överens".

Det är bättre att alla automatiskt får vårdnaden om sina barn. Därefter kan det ske en eventuell prövning om någon är olämplig som vårdnadshavare. Så gör man ju med alla mammor. Varför inte göra likadant med pappor?

Varför överhuvudtaget ha en massa tvister mellan föräldrar som är lämpliga eller lika lämpliga som vårdnadshavare eller frånta en lämplig vårdnadshavare vårdnadsskapet? Lös problemet med automatisk vårdnad åt båda föräldrar. Det är ju vad som gäller då föräldrarna är gifta med varandra. Och det oberoende om barnets pappa skulle vara någon annan än den juridiska pappan inom äktenskapet!


n   Anders - 10:50am May 29, 2000 DST (47.) Reply

Alla barn har en biologisk far och mor. Självklart skall bägge föräldrarna vara vårdnadshavare. Det finns annan lagstiftning som behandlar hur samhället skall skydda barn som far illa oavsett föräldrarnas civilstånd.


n   Bettan - 11:03am May 29, 2000 DST (48.) Reply

Jag tycker det är rätt att båda föräldrarna ska vara vårdnadshavare, men på det villkor att de kan samarbeta och utgå från barnens bästa. När en förälder missbrukar sin roll som vårdnadshavare när det blir tal om fysisk och psykisk misshandel då anser jag att det finns starka tvivel till att båda ska ha den rätten att vara vårdnadshavare. När en förälder inte uppfyller sin roll som förälder så ska det finnas något som ska skydda barnet. Oftast när det handlar om att barn blir misshandlade eller sexuella övergrepp, så är oftast den andre föräldern också offer i detta. När barnen blir större och kan själva tala om hur de upplever, känner och vill ha det, så måste man lyssna på barnen. Det är vi vuxna som ska vara förebild för barnen och ge dem trygghet och omvårdnad, men känner inte barnet det hos den ena av föräldern så ska de inte tvingas till umgänge mot deras vilja. Vad blir det för slags umgänge och förhållande till den föräldern samt hur kommer det barnet att agera själv som vuxen? Vi vuxna måste bemöta barnen med respekt, för att de ska kunna bli självständiga och trygga. Det måste finnas bättre skydd för barn som blir utsatta för någon typ av misshandel eller känner sig tvingade till umgänge. Men strävar båda föräldrarna mot samma mål vad gäller barnen med trygghet, respekt, omvårdnad, ge barnet självförtroende och massor av kärlek - då ska givetvis båda föräldrarna ha samma ansvar för barnet. Det handlar om förtroende och tillit mellan vuxna och barn. Det man ger får man också tillbaka, både i förhållanden och till sina barn. Får ett barn förakt och känner misstro till sina föräldrar så blir de bemötta på samma sätt samt att så kommer barnet vara den dag det blir förälder själv. Det blåser för många pappavindar idag i domstolar pga den nya lagen. Visst har många pappor blivit felaktigt "fråntagna" sina barn, men det är många som fortfarande missbrukar sin makt eftersom lagen nu är skriven som den är. Själv har jag erfarenhet av detta eftersom mina barn har blivit både psykiskt och fysiskt misshandlade av sin pappa. Han nekade till brottet och på så vis fick trots att barnen talat om sin rädsla och oro för att träffa pappa ensam, så fick han dessutom utökat umgänge och den gemensamma vårdnaden står kvar. Han har även utsatt mig under många år med psykisk terror, som gjort att jag inte vågat gå emot honom pga rädsla för efterspel på barnen. Socialförvaltning la över ansvaret på mig att skydda barnen, men vad hjälper det när vi har gemensam vårdnad och han kan fortsätta ta ifrån barnen deras trygghet och skapa oro kring dem. Dessutom fick han via socialen pappren på anmälningarna som togs upp i polisförhöret, så när han kom till förhör var han väl påläst. Detta kunde ske pga att vi har gemensam vårdnad och han har då haft rätt att få den informationen trots att det var socialförvaltningen som polisanmält honom för misshandel. Detta är bara en sak av allt som han har kunnat göra pga den gemensamma vårdnaden. Han kan fortsätta sin terror på barnen och mig bara för att domstolen ansåg att det fanns ingen substans till det hela. Jag vet att alla pappor inte är så här och det är jag glad för, för detta är inget man önskar sin värsta fiende ens. Men jag tycker att det måste tas mer hänsyn till barnen för det är faktiskt om dem det handlar oavsett om det gäller vårdnaden eller umgänge.

Eller har jag fel?!


n   Mikael Gustafsson - 11:05am May 29, 2000 DST (49.) Reply

Naturligtvis skall vårdnad och vård delas 50/50 mellan mamman och pappan så långt det öht är möjligt -- det är så oerhört kränkande att som umgängesförälder (en uppdelning som ju lagstifning och andre regelverk är orsak till, med historiskt ursprung) om och om igen behöva bekräfta sin lämplighet inför boföräldern och andra (i de fall bo- och umgängesföräldern fortfarande har konflikter sinsemellan)...

Jag har själv en dotter på 8 och en son på 5 och jag känner mina barn precis lika bra som deras mamma, och de behöver mig precis lika mycket... Därför MÅSTE systemet bara göras om så att det anpassas till år 2000 med allt vad det innebär. Så länge det finns en "maktförskjutning" mellan föräldrna till boförälders favör kommer det alltid att fortgå konflikter -- konflikter som högst sannolikt har lättare att självdö vid en mera jämlik fördelning. Och färre konlikter mellan föräldrarna kommer i första hand barnen till del!

Så, tänk nu till ärade makthavare!


n   Camilla - 02:04pm May 29, 2000 DST (50.) Reply

Alla föräldrar skall givetvis ha gemensam vårdnad om de är lämpliga. Det finns undantag, som exempelvis den mamma som mördade två av sina barn i Dalarna för några år sedan.

Eller om modern uttryckligen visar ett hat gentemot män genom att umgängessabotera och förtala fäder och män, eller på annat sätt motsätter sig ett gemensamt vårdnadsansvar.

Om kvinnor visar uppenbart hat mot män genom att ta reda på hemliga telefonnummer och ringa upp helt okända män eller ringer upp arbetsgivare och förtalar anställda män, så har dessa givetvis visat att de inte klarar att vara goda förebilder som föräldrar. Vilken syn på män får dessa barn.

Den kvinna som är dömd för styckmord på sin 80-årige man har också givetvis försatt sig i den situationen att hon inte skall ha vårdnad om något barn.

Ett delat föräldraransvar är självklart till fördel för barnen, vilket inte minst visat sig i det sk pedofilfallet i Örebro där den biologiske fadern under 1 1/2 års tid påtalat för sociala myndigheterna att det inte stod rätt till med barnen. Då modern och den nye stypappan förgrep sig på barnen.

Ett delat föräldraransvar skulle självfallet ta bort en stor del av de fall då barnen far illa hos modern.

En kvinnlig läkare på ett stort sjukhus i mellansverige sade för en tid sedan att sjukvården måste bli mera uppmärksamma på mödrar som misshandlar sina barn, för det finns tydliga tecken man kan se hos kvinnor som brukar våld mot män och barn.

Naturligtvis skall dessa kvinnor frånkännas vårdnaden om barnen och omedelbart flytta dessa till fadern.

Man kan undra vad kvinnor som motsätter sig gemensam vårdnad har att dölja ? Vad är det dom är rädda för att fadern skall få reda på ?

Camilla


n   Fredrik Larsson - 02:04pm May 29, 2000 DST (51.) Reply

Självklart ska bägge föräldrar automatiskt ha vårdnaden om barnen, såvida dessa är lämpliga som vårdnadshavare.


n   Stefan Petterson - 02:04pm May 29, 2000 DST (52.) Reply

Ska vi ha jämlikhet mellan könen så ska vi ha delad vårdnad ifrån födseln, punkt slut. Vill inte kvinnorna ställa upp på delad vårdnad behöver inte vi män ställa upp på jämlikhet heller, så är det.


n   Stefan Palm - 02:05pm May 29, 2000 DST (53.) Reply

Har länge väntat på att någon skall ta upp denna känsliga fråga och det glädjer mig att någon äntligen gjort så.

Att kvinnor har "ensamrätten" till barnen är de väl medvetna om varvid mannen ofta påminns om detta då han har för avsikt att bryta upp (givetvis gäller detta inte alla kvinnor, många skulle inte drömma om att göra så men vissa gör det onekligen). Ekonomisk misär och förlusten av sina barn är ofta det mannen som bryter upp har att möta. Fel, naturligtvis, men vad göra?

Jo just det som skrivs, retroaktiv automatisk gemensam vårdnad för båda föräldrarna och inte som det är nu med en underhållsbetalande "hälsa på pappa" och en bidragstagande mamma. En uppdelning av detta slag gynnar endast modern ekonomiskt och ger intet annat till någon. Ett surt äpple för kvinnosaken ivrare att bita i kanske men ändå otroligt viktigt för jämnställdheten.

//Stefan


n   Ted - 02:09pm May 29, 2000 DST (54.) Reply

Som medlem i NÄTGRUPPEN FRIS står jag naturligtvis bakom dessa för mig helt självklara åsikter att mitt barn ska ha rätt till BÅDA sina föräldrar. Vad det gäller påhopp från vissa vill jag bara replikera att, mig vetligt finns det inga våldsmän/-kvinnor i NÄTGRUPPEN FRIS, däremot har det kanske förekommit att någon stått misstänkt för ett våldsbrott, men det är inte samma sak som att vara dömd. Du är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad. Självklart förstår jag vissa av inläggen i denna debatt med tanke på att en och annan kvinna blivit utnyttjad eller misshandlad på ett eller annat sätt, och det kan jag bara beklaga. Men samtidigt ska vi ju inte förringa att det förekommer en hel del övergrepp av kvinnor mot män också (jag vet för jag har själv blivit utsatt av mitt ex.), men det är något som alltför sällan kommer fram i dgsljuset. Till Ingemar vill jag bara säga, bra inlägg du verkar ha förstått vad det hela handlar om. Till Annica Tiger, har du hört att, tala är silver, tiga (Tiger) är guld. AGV (Automatisk Gemensam Vårdnad) åt alla (olämpliga borträknade), dubbel folkbokföring NU!


n   Camilla - 02:12pm May 29, 2000 DST (55.) Reply

Man kan fråga sig vad dessa kvinnor på Fågelfenix är ute efter ? Att ge uttryck för ett manshat och hets mot folkgrupp såsom dessa måste vara straffbart !

Den kvinna (Katinka) som är ansvarig för fenix påstår sig inte vara manZhatare men det är bara att titta nedan vad hon egentligen tycker om MÄN som medborgare/människor/i annat sammanhang. Och hon säger sig tycka om män "jag har minsann en pojkvän som är bra och vi skall ha gemensam vårdnad om vi får barn" Jaså !

Stackar män som måste stå ut med detta

Gå in och titta på www.fagelfenix.net under rubriken "mannen" så bekänner Katinka färg och visar klart sitt manzhat !!

citat fågelfenix: "Mer gemensamma drag 1. Arroganta 2. Besserwisser 3. Svartsjuk 4. Psykopat 5. Charmerande 6. Dominant 7. Dålig inlevelseförmåga (empati störning) 8. Pressande, påstridig, drivande 9. Förnedrande 10. Inställsam 11. Fräcka skrävlare 12. Inställsam, falsk, ögontjänare 13. Karismatisk 14. Flackt känsloliv 15. Martyrisk 16. Kontrollerande 17. Labilt temprament 18. Manipulativ 19. Mytoman 20. Rastlös 21. Saknar ånger- och skuldkänslor 22. Skrämmande 23. Städat yttre 24. Trovärdig 25. Vältalig "

"// Listat av kvinnorna på fenix mailinglista" slut citat


n   Kalle Pedal - 02:13pm May 29, 2000 DST (56.) Reply

Håller med dig till fullo Bettan. Sitter själv involverad i en vårdnadstvist (som familjehemspappa till en "dotter" på 1.5 år) mellan mamma och pappa. Varav båda två är olämpliga som föräldrar, p.g.a. förståndshandikapp. Mamman har idag vårdnaden och det fungerar bra, tycker jag. Befarar att rätten kommer att bistå pappan vårdnadsrätt och att de sedan inte kommer att kunna samsas om hur det ska bli för deras dotter. Detta kommer (förhoppningsvis) leda till ett LVU (lagen om vård av unga) BLIXTSNABBT, hoppas jag. Så att barnet inte hinner ta skada. Det diskuteras ju just nu om att skriva om denna lag ( ej LVU utan perspektivet i synsätt mot vårdnadshavare kontra barnet ) om att man ska väga in barnperspektivet mera igen. Vi sitte och hoppas på att det hinner träda in innan detta ärende ska upp i rätten, annars vete tusan...............

Upp till kamp för barnens rätt i samhället.


n   Christina Wallsten - 02:14pm May 29, 2000 DST (57.) Reply

Katinka skriver att i de flesta fall så är föräldrarna överens om delad vårdnad och umgänge efter en separation, och då de inte är det så är det p.g.a någon orsak, MEN det är helt fel, tyvärr.. I de flesta fall så hittar föräldrarna på och svartmålar den andre för att hämnas, och genom den hämnden, om de lyckas, så är det barnen som hamnar i kläm. Det är därför jag och många andra blir så upprörda, att många gör detta och kommer undan med det. Resultatet blir att barnen får mycket sämre kontakt med den ene föräldern, och alla inblandade mår dåligt. Ingen ska kunna slänga ur sig falska anklagelser ostraffat, fram med bevis! Själv så vet jag flera fall, även nära bekanta, där exet krånglar så mycket hon kan, genom barnen, bara för att få tillbaka resp. hämnas på sitt ex. Varför måste män överbevisa att de duger som förälder, men inte kvinnor? Det är många föräldrar som använder barnen som slagträ, ljuger och manipulerar för att få som de vill, och det är faktiskt tyvärr mestadels kvinnor som sysslar med lögner och rävspel. Undra på att man blir upprörd? Det är nästan så att man skäms för att vara tjej.


n   Lennart Hallberg - 02:17pm May 29, 2000 DST (58.) Reply

Självklart så ska båda föräldrarna ha gemensam vårdnad. Jag har i 9 år levt i en vårdnadstvist angående min 12 åriga son. Denna vårdnadstvist har fått helt horribla proportioner. Detta till stor del på grund av att vi har haft en lagstiftning i Sverige som är konfliktdrivande. De senaste åren så har lagstiftarna haft som ambition att förändra lagen till förmån för barnen. Tyvärr så tycks det vara så att människorna som arbetar med detta inte lever tillräkligt nära verkligenheten och kan ana vad deras förslag får för konsekvenser för barnet i verkliga livet. Under de 9 år som jag ” levt i vårdnadstvist” så har flera förändringar gjorts i föräldrabalken. Men varför ska varje översyn vara en sån ”halvmesyr”? Så går några år och så kommer nästa översyn, och då först så förändras det som remissinstanser mm har påpekat tidigare som fel i lagförslagen då de varit på remissrundor. Är det inte dags att en gång för alltid ta och lyssna på dom som lever i verkligheten? Varför ska man alltid bara (tycks det) lyssna på mammorna? Är det inte dags att lyssna på barnen, som tvingats växa upp i detta diskriminerande system? Barn blir ju som bekant vuxna och kan uttrycka egna åsikter (förhoppningsvis) som vuxen över sin barndom! Ta nu och rensa bort återstoden av diskriminerande paragrafer, så att barnen verkligen kan få åtnjuta det som är barns bästa. Bort med allt som ger grogrund för konflikt mellan föräldrarna! Det är först då man jämställer pappa och mamma som det finns förutsättningar för att barnets bästa kan komma i fråga!

Lennart Hallberg Skövde


n   Bettan - 02:20pm May 29, 2000 DST (59.) Reply

Jag kände igen min egen siutation när jag läste ditt inlägg. Bara för att jag har den självklara uppgiften till att skydda mina barn från att utsättas för ytterligare kränkningar och ev misshandel, så blir jag nu utsatt från honom med falska anklagelser. Jag får nu höra att jag umgängessaboterar för honom, för han vägrar att inse att han faktiskt gjort fel. Han har aldrig funnits för barnen förut, men efter vår skilsmässa så ska han leka superpappa. Tyvärr klarade han inte av att barnen inte tyckte han klarade av sin "roll" utan började protestera, vilket resulterade i att han blev aggressiv och slog barnen. Trots att det finns 3 anmälningar samt 2 §50-utredningar så har han aldrig gjort något fel utan det är jag som är skuld till allt. Trots detta så får han rätten på sin sida för de går efter den nya lagen utan att ha den minsta tanke på hur det är för barnen. Domstolarna vill ju inte att barn ska få vara med, men vem kan bäst tala om hur de upplever, känner och vad de själva vill - jo, barnen, men de får inte komma till tals i rätten. Trots vårdnadsutredning där barnen fått komma till tals, så påstår han att jag har manipulerat barnen och fått dem till att säga det som de sagt om honom. Han kommer aldrig att erkänna att han gjort barnen illa eller att han har gjort fel. Så länge som han inte kan inse det är det svårt att samarbeta så att det kan bli till barnens bästa.


n   Ted - 02:22pm May 29, 2000 DST (60.) Reply

Till Bettan: Det är tråkigt att du blivit utsatt för det du beskriver, men stå på dig för allt i världen. Skaffa bevis/vittnen på att det verkligen är så som du beskriver. Om du har rejält med "kött på benen" kan man väl knappast negligera dig längre. Det är när man läser sånt här som man nästan skäms över att vara man, men som tur är så pratar vi väl inte om alla män, eller för den delen kvinnor. Det finns ju även kvinnor som motarbetar, förtalar eller håller på med övergrepp, både mot pappan och sina barn.

Rätta mig om jag har fel!


n   Viola - 02:24pm May 29, 2000 DST (61.) Reply

Det finns bedrövliga fall där man trots lagstiftning inte lyckats skydda barn från olämpliga vårdnandshavare. Ändå är det självklart att utgångspunkten MÅSTE vara att föräldrarna har gemensam vårdnad.

Jag tycker dessutom att detta är något man borde ta upp redan innan barnet kommer till världen tex i samband med föräldrautbildningen på MVC. Vem vet om, hur eller när en separation kan komma?

Vuxna människor måste orka lägga sina känslor åt sidan och tänka på sina barn. Annars är de inte vuxna.

Många kvinnor har oerhört svårt att förstå, att trots att man avslutat själva parrelationen kvarstår relationen till mannen. Minst så länge barnen är omyndiga men ofta resten av livet. Man kan inte byta pappa åt sina barn! Så det är bara att hugga i och göra sitt jobb som förälder.

Jag har blivit osams med flera väninnor som vägrat inse att de motarbetar sina barns intressen och en dag dyrt kommer att få betala för detta när barnen är stora nog att själva utvärdera sin relation till pappan.

Sedan finns också avarter åt andra hållet där barnet åker som en vante mellan föräldrarna och inte har NÅGON fast punkt i tillvaron. Men en regelbunden kontakt med båda föräldrarna är ändå bättre än en som haltar och kantas av gräl mellan mamman och pappan.

Jag hoppas att lagstiftarna verkligen tänker till!


n   Peter Carlsson - 02:39pm May 29, 2000 DST (62.) Reply

Jag behöver egentligen inte skriva så mycket. Allt talar för sig självt. Självklart ska barnen ha lika rätt till sina båda föräldrar i ett förhållandevis jämlikt samhälle som Sverige! Vi lever inte i stenåldern längre. Tänk om alla förstod det?

Det är trots allt inte särskilt svårt att förstå att barnen behöver sina båda föräldrar lika mycket.


n   Börje - 02:54pm May 29, 2000 DST (63.) Reply

Man kan verkligen ifrågasätta vad Katinka och Annica har för syfte när en tar reda på hemliga telefonnr och ringer för att trakassera MÄN och ringer till okända MÄNS arbeten och förtalar dessa. På det sättet en del uppträdde i föreningens Fågelfenix namn gör att jag verkligen ifrågasätter föreningens seriositet. Är det verkligen barnens bästa de tänker på eller sitt eget bästa? Krönikorna utlagda på Fågel Fenix talar sitt tydliga språk vad dessa kvinnor är ute efter. Likaså vad de anser om "mannen" på deras hemsida. Men varför göra så mycket väsen för ingenting om man inget har att dölja?


n   Ewa Olsson - 02:59pm May 29, 2000 DST (64.) Reply

Varför ska vi beröva våra barn sina fäder? Boföräldern kan idag diktera villkoren för barnens uppfostran och kontakten med umgängesföräldern! Min röst i nästa val ligger tryggt hos den partiledare som öppet propagerar för barnens rätt till båda sina föräldrar! Att motivera tusentals övergrepp på barnens rätt till en far med undantagsfallen av dåliga fäder är vansinne. I en demokrati FÅR VI INTE låta undantagsfallen diktera villkoren, särskilt när det gäller barnen som inte kan föra egen talan! Hur många av våra barn ska vi låta växa upp i ett förhållande där ena föräldern inte är "god nog"? Ska vi uppfostra en hel generation som har djupt grundade åsikter om att män är sämre än kvinnor? In Absurdum kan det leda till ett mansförakt liknande det vi kvinnor kämpar mot i dagsläget!


n   Lennart Hallberg - 03:03pm May 29, 2000 DST (65.) Reply

Självklart så ska båda föräldrarna ha gemensam vårdnad. Jag har i 9 år levt i en vårdnadstvist angående min 12 åriga son. Denna vårdnadstvist har fått helt horribla proportioner. Detta till stor del på grund av att vi har haft en lagstiftning i Sverige som är konfliktdrivande. De senaste åren så har lagstiftarna haft som ambition att förändra lagen till förmån för barnen. Tyvärr så tycks det vara så att människorna som arbetar med detta inte lever tillräkligt nära verkligenheten och kan ana vad deras förslag får för konsekvenser för barnet i verkliga livet. Under de 9 år som jag ” levt i vårdnadstvist” så har flera förändringar gjorts i föräldrabalken. Men varför ska varje översyn vara en sån ”halvmesyr”? Så går några år och så kommer nästa översyn, och då först så förändras det som remissinstanser mm har påpekat tidigare som fel i lagförslagen då de varit på remissrundor. Är det inte dags att en gång för alltid ta och lyssna på dom som lever i verkligheten? Varför ska man alltid bara (tycks det) lyssna på mammorna? Är det inte dags att lyssna på barnen, som tvingats växa upp i detta diskriminerande system? Barn blir ju som bekant vuxna och kan uttrycka egna åsikter (förhoppningsvis) som vuxen över sin barndom! Ta nu och rensa bort återstoden av diskriminerande paragrafer, så att barnen verkligen kan få åtnjuta det som är barns bästa. Bort med allt som ger grogrund för konflikt mellan föräldrarna! Det är först då man jämställer pappa och mamma som det finns förutsättningar för att barnets bästa kan komma i fråga!

Lennart Hallberg Skövde


n   Lennart Hallberg - 03:04pm May 29, 2000 DST (66.) Reply

Självklart så ska båda föräldrarna ha gemensam vårdnad. Jag har i 9 år levt i en vårdnadstvist angående min 12 åriga son. Denna vårdnadstvist har fått helt horribla proportioner. Detta till stor del på grund av att vi har haft en lagstiftning i Sverige som är konfliktdrivande. De senaste åren så har lagstiftarna haft som ambition att förändra lagen till förmån för barnen. Tyvärr så tycks det vara så att människorna som arbetar med detta inte lever tillräkligt nära verkligenheten och kan ana vad deras förslag får för konsekvenser för barnet i verkliga livet. Under de 9 år som jag ” levt i vårdnadstvist” så har flera förändringar gjorts i föräldrabalken. Men varför ska varje översyn vara en sån ”halvmesyr”? Så går några år och så kommer nästa översyn, och då först så förändras det som remissinstanser mm har påpekat tidigare som fel i lagförslagen då de varit på remissrundor. Är det inte dags att en gång för alltid ta och lyssna på dom som lever i verkligheten? Varför ska man alltid bara (tycks det) lyssna på mammorna? Är det inte dags att lyssna på barnen, som tvingats växa upp i detta diskriminerande system? Barn blir ju som bekant vuxna och kan uttrycka egna åsikter (förhoppningsvis) som vuxen över sin barndom! Ta nu och rensa bort återstoden av diskriminerande paragrafer, så att barnen verkligen kan få åtnjuta det som är barns bästa. Bort med allt som ger grogrund för konflikt mellan föräldrarna! Det är först då man jämställer pappa och mamma som det finns förutsättningar för att barnets bästa kan komma i fråga!

Lennart Hallberg Skövde


n   Anders Linderoth - 03:10pm May 29, 2000 DST (67.) Reply

Denna fråga skulle aldrig behövas ha ställts,det är ju en SJÄLVKLARHET ATT BÄGGE FÖRÄLDRARNA SKALL VARA VÅRDNADSHAVARE,Och kunna vara folkbokförda på olika adresser.


n   Ruth - 03:13pm May 29, 2000 DST (68.) Reply

Nog ville jag tro att politiker strävar efter att göra föräldrabalken, liksom övriga balkar, jämställd mellan könen. Så är det tydligen inte. Skärp er lagstiftare. Vad kommer detta med barnens bästa in när man bara erkänner modern som lämplig vårdnadshavare. Det är obegripligt att man kan ha en sådan här inställning i detta tidevarv.


n   Bobbo - 03:32pm May 29, 2000 DST (69.) Reply

CAMILLA, Jag undrar om du har några egna barn eftersom du har sånt hat själv till framförallt kvinnor? Är det fel att skydda barn som far illa och får vara vittnen till hur deras föräldrar bråkar ev misshandel. Detta är barnen och deras rätt som det handlar om, inte hur vuxna människor kan göra odyl. Det är meningen att föräldrar ska kunna samarbeta utifrån barnen för att kunna ha gemensam vårdnad. Om nu den ena förälder håller på med manipulation, förtal odyl så visar det ju bara att vederbörande inte själv är vuxen. Vi måste vara lyhörda för våra barns rättigheter och det är vi vuxna som bär det ansvaret.


n   Bobbo - 03:37pm May 29, 2000 DST (70.) Reply

CAMILLA, Jag undrar om du har några egna barn eftersom du har sånt hat själv till framförallt kvinnor? Är det fel att skydda barn som far illa och får vara vittnen till hur deras föräldrar bråkar ev misshandel. Detta är barnen och deras rätt som det handlar om, inte hur vuxna människor kan göra odyl. Det är meningen att föräldrar ska kunna samarbeta utifrån barnen för att kunna ha gemensam vårdnad. Om nu den ena förälder håller på med manipulation, förtal odyl så visar det ju bara att vederbörande inte själv är vuxen. Vi måste vara lyhörda för våra barns rättigheter och det är vi vuxna som bär det ansvaret.


n   Bettan - 03:45pm May 29, 2000 DST (71.) Reply

Till Ted: Visst är det inte alla detta gäller, men för de som blir utsatta känns det fruktansvärt för. Det är frustrerande att försöka skydda sina barn, när man bara får skit för det. Bli anklagad för umgängessabotage, att vara manipulativ och falsk mm mm mm. Det gör ont att se hur illa barnen far pga att den andre föräldern inte har förmåga att se hur de mår eller vad han/hon gör mot barnen. Man känner sig väldigt maktlös när barnen ber om att slippa träffa sin pappa pga rädsla, men han ändå har fått från domstolen rätten till utökat umgänge. Jag vet att det finns många kvinnor som kan vara rent ut sagt för jävliga mot sina barns fäder. Men jag kan inte förstå vad man vinner på det i längden, eftersom tids nog så kommer barnen att bli så pass stora och förstå vad som är och har hänt. Att manipulera sina egna barn eller förtala den andre föräldern inför barnen är det mest kränkande man kan göra emot barnen - men även mot sig själv. Jag tänker strida för BARNENS RÄTT I SAMHÄLLET, för de är ju dom som är vår framtid. Vi måste lyssna mer på barnen och utgå från dem, hur ska det annars se ut för dem när de blir vuxna?!?!


n   Bettan - 03:46pm May 29, 2000 DST (72.) Reply

Till Ted: Visst är det inte alla detta gäller, men för de som blir utsatta känns det fruktansvärt för. Det är frustrerande att försöka skydda sina barn, när man bara får skit för det. Bli anklagad för umgängessabotage, att vara manipulativ och falsk mm mm mm. Det gör ont att se hur illa barnen far pga att den andre föräldern inte har förmåga att se hur de mår eller vad han/hon gör mot barnen. Man känner sig väldigt maktlös när barnen ber om att slippa träffa sin pappa pga rädsla, men han ändå har fått från domstolen rätten till utökat umgänge. Jag vet att det finns många kvinnor som kan vara rent ut sagt för jävliga mot sina barns fäder. Men jag kan inte förstå vad man vinner på det i längden, eftersom tids nog så kommer barnen att bli så pass stora och förstå vad som är och har hänt. Att manipulera sina egna barn eller förtala den andre föräldern inför barnen är det mest kränkande man kan göra emot barnen - men även mot sig själv. Jag tänker strida för BARNENS RÄTT I SAMHÄLLET, för de är ju dom som är vår framtid. Vi måste lyssna mer på barnen och utgå från dem, hur ska det annars se ut för dem när de blir vuxna?!?!


n   Annica Tiger - 04:02pm May 29, 2000 DST (73.) Reply

Det har varit intressant att följa debatten ovan. Westman, skribenten till debattkrönikan som vi just nu debatterar anklagar i något av sitt första inlägg här att Fågel Fenix hade ett uruselt debattklimat på http://www.fagelfenix.net/wwwboard/wwwboard.shtml men jag vet inte om det är så mycket bättre här? Att börja debatten med att kalla sina kritiker för argbiggor är väl inte en bra start?

Att sedan börja orera om att Fågel Fenix minsann förekommer i en polisutredning och därmed ifrågasätta inläggen är inte heller kutym. Den polisutredningen om den nu verkligen existerar ska bli intressant att få ta del av så småningom.

Flera har i inläggen här ovan anklagat Katinka för att vara manshatare och jag vet inte vad. Är det ett bra utgångsläge för debatt? Än har ingen direkt svarat på Katinkas frågor i hennes försök att hålla debatten levande.

Vad tjänar det till att kasta sådana okvädesord? Vad tjänar debatten på detta? På vilket sätt gynnar det barnen, som nu omhuldas så av alla.

Någon ovan frågar mig om jag hört talas om har du hört att, tala är silver, tiga (Tiger) är guld. Är det en uppmaning att inte delta i debatten? Varför undrar jag i så fall. Mina ord är väl lika mycket värda som andras :).

Grundfrågan finns dock kvar. Behöver vi verkligen ny lagstiftning? Någon yttrar ovan: - I de flesta fall så hittar föräldrarna på och svartmålar den andre för att hämnas, och genom den hämnden, om de lyckas, så är det barnen som hamnar i kläm. -

Har ni belägg för detta ovan? Min erfarenhet av ett långt liv är att de jag känner/känt har fixat separationer med bravur och fått till det så det fungerar bra för barnet/barnen samt föräldrarna. Har jag haft tur då som bara sett positiva separationer? Jag är själv mor, mormor och min man har 4 barn.

Tyvärr tror jag att debatten här har fått en övervikt på att det bara är bittra människor som yttrar sig i sakfrågan. Handen på hjärtat är verkligen det sakskäl till en ny lag?

Ni omyndighetsförklarar ju våra myndigheter, vår folkvalda riksdag och vårt rättsväsende i och med detta. Visst finns det problem men inte alls i den utsträckningen ni påtalar och observera de problemen gäller även kvinnor visavi män. Så det är inte bara män som kan ha oturen att få en kämpig separation, det visar somliga av inläggen även ovan.

Så - för att återgå till debatten. Varför behövs automatisk vårdnad? När det uppenbarligen fungerar redan nu, med vissa undantag som säkert iaf skulle rendera icke okomplicerade separationer hur som haver.

Annica


n   Annica Tiger - 04:03pm May 29, 2000 DST (74.) Reply

Börje skriver ovan - Man kan verkligen ifrågasätta vad Katinka och Annica har för syfte när en tar reda på hemliga telefonnr och ringer för att trakassera MÄN och ringer till okända MÄNS arbeten och förtalar dessa. -

Vad har detta med debatten att göra? Du nog kolla upp med föreningen FRIS hur det var med det _egentligen_. Tryter argumenten nu?


n   Läskunnig - 04:04pm May 29, 2000 DST (75.) Reply

Till Camilla:

Du skriver att "Den kvinna (Katinka) som är ansvarig för fenix påstår sig inte vara manZhatare men det är bara att titta nedan vad hon egentligen tycker om MÄN som medborgare/människor/i annat sammanhang."

Därefter återger du de gemensamma drag för _mannen som misshandlar_ som har listats på FågelFenix. Rubriken anger tydligt att det handlar om egenskaper hos den misshandlande mannen, hur du på något sätt kan få det till att sajtägaren bekänner färg och erkänner sitt manshat (fast du stavar manshat med z?) begriper jag ej.

Pajkastningen börjar urarta och den röda tråden är sedan länge förlorad. Ett seriöst försök att återuppta debatten vore kanske på sin plats?


n   Nellan - 05:09pm May 29, 2000 DST (76.) Reply

Om föräldrar kan samarbeta och måna om barnets bästa, så vore det inga som helst problem. Men när samarbete saknas och det ofta är med hämnd och hat från de vuxnas sida, så blir det barnen som får sitta emellan. Det är barnen som kommer i kläm trots att det är dom vi ska värna om. Vill vi ha en debatt om smutskastning eller om hur man ska kunna lösa konflikter så att det blir utifrån barnens bästa? Håller med Annica om att denna debatt börjar spåra ut, för det verkar vara en massa påhopp och pajkastning. Barnen det handlar om glöms bort i vanlig ordning. Det är alltid så oavsett om det är myndigheter, domstolar eller stridande föräldrar.

Eller rätta mig den som har svar på detta?!


n   Ted - 05:09pm May 29, 2000 DST (77.) Reply

Till fru Tiger: Ja! Tydligen så har du bara sett den "ljusa sidan" (lyckliga du). Tyvärr så finns det många andra (jag inräknad) som inte har samma goda erfarenheter som du. Sen frågar du om det finns belägg för att ex.et svartmålar eller likn. Det kan jag lungt påstå att jag har, och då är det frågan om både män och kvinnor. Bara för att man själv inte upplevt dom dåliga separationerna så behöver det väl heller inte innebära att dom inte finns. Så inte ens där håller dina argument. Eller? Och visst jag har även sett den "ljusa sidan" också, där separationen inte inneburit några som helst problem för vare sig barn eller föräldrar, men jag förnekar inte att dom finns. Till sist AGV åt alla (olämpliga borträknade), dubbel folkbokföring NU!


n   Ted - 05:10pm May 29, 2000 DST (78.) Reply

Till Ewa Olsson: Tack för att det finns såna som du. Som inte bara ser svårigheterna, utan ser framåt och tar saken på allavar. Fram för fler som du.


n   Annica Tiger - 05:50pm May 29, 2000 DST (79.) Reply

Ted skrev: --Bara för att man själv inte upplevt dom dåliga separationerna så behöver det väl heller inte innebära att dom inte finns. Så inte ens där håller dina argument. Eller? Och visst jag har även sett den "ljusa sidan" också, där separationen inte inneburit några som helst problem för vare sig barn eller föräldrar, men jag förnekar inte att dom finns. Till sist AGV åt alla (olämpliga borträknade), dubbel folkbokföring NU! --

Jag har aldrig påstått att de svåra separationerna inte finns, men jag ifrågasatte inlägget som indikerade att deafult-fallet var att föräldrar svartmålar varandra, läs Christinas inlägg en bit upp.

Visst förekommer det och nu upprepar jag mig (igen) att separationer inte alls går så smärtfritt som det borde vuxna människor emellan. Det förekommer att kvinnor använder sina barn som slagträ och att män brukar våld i sin oförmåga att hantera konflikten. När det förekommer måste en vårdnadsutredning göras så fort som möjligt för barnets skull och framförallt måste man ta hänsyn till barnens vilja i den mån de kan uttrycka den verbalt eller kroppsligt.

Barn som är med i svåra uppslitande separationer mår givetvis inte bra av detta. Barn mår inte bra av separationer alls skulle jag vilja säga men det hela brukar gå bra när föräldrarna vuxet och moget kan hantera situationen för barnets bästa.

Därför säger jag (igen) att i separationer där det inte fungerar så bör myndigheterna bli inblandade på ett tidigt stadium.

Myndigheterna måste ges mer resurser för att klara av detta. Socialmyndigheten måste utbilda sin personal bättre, som gammal utbildad mentalsköterska vet jag att har man advekat utbildning så ser man de små detaljer/signaler som i mångt och mycket missas.

Rättsväsendet måste också få utbildning och framförallt poliserna. Det är inte acceptabelt att polismän som rycker ut i våldsbrott i hemmen inte har advekat utbildning att hantera situationen.

Skolpersonal måste få mer utbildning, tillika dagispersonal och jag kan fortsätta min upprepning här. Jag går så långt till att säga att vi alla måste bry oss om andra lite mer och inte vara rädda att lägga oss i om vi ser ett barn som far illa i vår närhet.

Fortfarande har jag inte fått en definition på av vad som avses som en olämplig förälder är per FRIS mening. Jag personligen anser, vare sig det är en mor eller far som har/brukar fysiskt våld mot sitt/sina barn och/eller dess andra förälder in facto har diskvalificerat sig från att ha vårdnaden om sitt barn. Detsamma gäller givetvis psykisk misshandel och här vet vi ju alla att det förekommer från bägge håll, men inte alls per default som många verkar anse. Därav mitt uttryck att i normalfallen så funkar det bra och normalfallen är som tur i god majoritet.

Därför ifrågasätter jag om en lag ska hafsas fram bara för att en minoritet kräver det. Jag tror att det går att lösa på annat sätt. Varför är myndigheterna så svårflörtade i denna fråga? Känner de samma tveksamhet som jag gör?

Vem ska avgöra vem som är olämplig förälder? När ska det ske? Vart går gränsen för vad vi ska utsätta våra barn för? Det är här haken finns anser jag.

Ingen förnekar att barnen mår bäst av delad vårdnad även efter en separation. Och nota bene - så funkar det ju i de allra flesta fall. Men när det inte funkar då kan lagen som här diskuteras missbrukas och förfelas till nackdel för barnen.

Annica


n   Börje - 07:21pm May 29, 2000 DST (80.) Reply

Med den inställning fågelfenix, Katinka och Annica Tiger har till män, dvs halva jordens befolkning så finns det inte utrymme för någon seriös debatt. Det går inte att föra debatt med människor som så klart och tydligt uttrycker sin könsrasism och manshat.

Ni har er uppfattning om männen och ni behöver proffesionell hjälp att komma över denna.

Var står fågelfenix i vårdnadsfrågan ?? Låt mig gissa, i fall "där föräldrar inte kommer överens" så skall mamman ha ensam vårdnad.

Ta nu och bekänn färg, Tiger och Katinka ! Vad skriver ni på era hemsidor ? Vad anser ni om män?

"jag är ju gift och min man är bra" skriver Katinka. Är alla andra män så dåliga såsom du uttrycker det på din hemsida ? Eller bara de män som vill ha gemensam vårdnad ?

VÄCK MED ALL RASISM !! Rasism på det ena eller andra sättet, kön, hudfärg, etnisk tillhörighet hör inte hemma i vårt sammhälle. Det måste ni i fågelfenix ta till er och försöka leva efter.

Er sk debatt har spårat ur för länge sen. Förtala och förfölja MÄN är det enda ni klarar av. Skaffa er lite intressen utanför ert MANSHAT ! Livet går inte ut på att hata, det är mycket lättare att leva om ni istället åtminstone försökte samarbeta med MÄN.

Det lever hälften män och hälften kvinnor på denna jord och kommer att så göra under överskådlig framtid. Försök att inse detta och ta till er att samarbete är bättre än de KONFLIKTER NI DRIVER.


n   Anna-Karin Skantz - 07:35pm May 29, 2000 DST (81.) Reply

Som svar på Christina Wallstens inlägg (nr20): Nej inte många gillar våld, utom möjligtvis någon kvinna inom FRIS och hennes vänninor... För jag minns ett inlägg av 'Cicki' på Fenix anslagstavla, ett inlägg som sannerligen kan få en att höja på ögonbrynen:

http://www.fagelfenix.net/wwwboard/messages/510.html

"[...]de accepterar inte alls kvinnomisshandel men vaddå.. ska vi driva saken till sin spets så finns det de som vill spela martyrer. Jag diskuterade det häromdagen med några väninnor, vi hade allihopa någongång provocerat fram ett slag från en kille, för att vi ville det då!"


n   Annica Tiger - 07:53pm May 29, 2000 DST (82.) Reply

Men Börje, vilket utbrott! -- Med den inställning fågelfenix, Katinka och Annica Tiger har till män, dvs halva jordens befolkning så finns det inte utrymme för någon seriös debatt. Det går inte att föra debatt med människor som så klart och tydligt uttrycker sin könsrasism och manshat.--

Jag kan ju bara tala för mig själv så jag ställer en fråga till dig. På vilket sätt har jag i denna debatt på Aftonbladets debattsida uttryckt könsrasism och manshat? Kan du kanske vara vänlig att specifikt notifiera vart/vilka uttalande som har dessa kriterier?

Du får ursäkta men jag tycker ditt uttalande mer kan kategoriseras som könsrasism och kvinnohat. Jag kanske missuppfattar dig och ber i så fall om ursäkt. Men läs igenom ditt inlägg igen och se om du inte själv kan medge att det kanske var lite överilat?

mvh

Annica

PS - angående din fråga som givetvis tarvar ett svar - där föräldrar inte kommer överens" så skall mamman ha ensam vårdnad skriver du. Nej, måste svaret givetvis bli - man kan inte döma vårdnad enbart efter kön. Jag anser att i sådana fall där inte föräldrar kommer överens ska myndigheter göra en vårdnadsutredning och se vad som är bäst för barnet. Det är inte alls med automatik kvinnan.


n   Annica Tiger - 07:54pm May 29, 2000 DST (83.) Reply

Men Börje, vilket utbrott! -- Med den inställning fågelfenix, Katinka och Annica Tiger har till män, dvs halva jordens befolkning så finns det inte utrymme för någon seriös debatt. Det går inte att föra debatt med människor som så klart och tydligt uttrycker sin könsrasism och manshat.--

Jag kan ju bara tala för mig själv så jag ställer en fråga till dig. På vilket sätt har jag i denna debatt på Aftonbladets debattsida uttryckt könsrasism och manshat? Kan du kanske vara vänlig att specifikt notifiera vart/vilka uttalande som har dessa kriterier?

Du får ursäkta men jag tycker ditt uttalande mer kan kategoriseras som könsrasism och kvinnohat. Jag kanske missuppfattar dig och ber i så fall om ursäkt. Men läs igenom ditt inlägg igen och se om du inte själv kan medge att det kanske var lite överilat?

mvh

Annica

PS - angående din fråga som givetvis tarvar ett svar - där föräldrar inte kommer överens" så skall mamman ha ensam vårdnad skriver du. Nej, måste svaret givetvis bli - man kan inte döma vårdnad enbart efter kön. Jag anser att i sådana fall där inte föräldrar kommer överens ska myndigheter göra en vårdnadsutredning och se vad som är bäst för barnet. Det är inte alls med automatik kvinnan.


n   Erik M - 08:47pm May 29, 2000 DST (84.) Reply

SORGLIGT!! Dessa nazifeminister, Annika Tiger m fl, som utgår från att alla män är skit (speciellt om de är med i Fris). Dessa kvinnor borde nog ta sig en funderare hur verkligehten och samhället fungerar och utvecklas. Men nog har dessa kvinnor en inställning som liknar det gamla patriarkatets inställning för hundra år sedan, men med andra förtecken. Ett debattmässigt bottennapp!!


n   Carina - 08:56pm May 29, 2000 DST (85.) Reply

Det är ju tråkigt att du blivit misshandlad av din pappa som barn, men för det kan du ju inte dra alla fäder över en gräns. Att misshandla barn är ett brott och de som gör det ska straffas (både män och kvinnor). Men man kan inte utgå från att halva Sveriges befolkning är brottslingar utan föräldrar som bryr sig om sina barn och vill dem väl. Givetvis ska de få vårdnaden om barnen gemensamt. Visar det sig sedan att den ena föräldern är olämplig får man gå vidare med detta. Varför tar du för givet att det är pappan som är olämplig bara för att det var så i ditt fall. Det finns i så fall även mammor som inte borde ha hand om sina barn, men de får det automatiskt utan något som helst ifrågasättande. Nä, inför givetvis gemensam vårdnad till båda föräldrarna. En dag blir du kanske själv pappa och då vill du nog också ha vårdnaden om ditt barn. TÄNK PÅ DET!


n   Christina Wallsten - 09:58pm May 29, 2000 DST (86.) Reply

Som svar på Anna-Karin Skantz inlägg, nr 82.

 • skratt* Ni är verkligen patetiska! Om ni tar fram ett citat så ska ni ha med resten av diskussionen också. Nu har ni sjunkit lågt i er desperata kamp om att svartmåla Fris, och männen överhuvudtaget, självklart står jag för vad jag säger och gör, och gillade jag våld skulle jag stå för det. Men, som sagt, är jag och nästan varenda kotte emot våld. Förstår ni? Eller måste jag skriva det många gånger till? Det citat ni tar fram är slutet på en hetsig debatt mellan oss där ni enbart visar att ni är manshatare och oseriösa. Att jag tog fram ett exempel på hur vi tjejer kan vara då vi provocerar betyder inte att jag gillar våld, det betyder inte heller att jag misstror de som blivit misshandlade men jag vill få fram att det förekommer, misshandel av både kvinnor och män är alltid fel. Sedan FINNS (överaskad?)det ju faktiskt kvinnor som misshandlar, utför incest o.s.v, likväl som det finns män som gör likadant. Det är exakt lika fel. Skillnaden på oss är att vi inser att det är lika fel, medans ni är otroligt dumma eller bara spelar det, för det enda ni gör är att svartmåla män och försök komma med något bättre, gärna något som har med denna debatt att göra.

  n   Christina Wallsten - 09:59pm May 29, 2000 DST (87.) Reply

  Jag misstänker starkt att Fenix'arna håller på med denna löjliga pajkastning bara för att förstöra en så annars viktig och aktuell debatt, nämnligen barnens rätt till sin far, så nu tänker jag försöka ignorera dessa typer och hoppas att folket inser att det är kriminella typer detta, själv funderar jag starkt på att anmäla för förtal för man får inte spy ur sig vilka lögner som helst om sina medmänniskor, då det inte finns det minsta gnutta sanning bakom. Ni Fenix'are är välkommen att maila mig så kan vi ju ta en telefondiskussion därefter kanske?


  n   Stefan - 10:01pm May 29, 2000 DST (88.) Reply

  Vad står Fågel Fenix för? Flatornas riksförbund, eller? Nä, F'låt, har inget emot flator, känner själv 2 par men inte är de så anti mot män som ni..? Ta och vakna upp och skäms för ert otrevliga inkompetenta sätt. Håll er till debatten.


  n   Stefan - 10:01pm May 29, 2000 DST (89.) Reply

  Jag glömde förresten i min irritation över Katinka och gänget säga min mening, Naturligtvis så är man två om att avla barnen och två om att ta ansvar sedan. Mitt ex försökte länge, i ca 3 år, sabotera mitt nya förhållande, krångla då det gällde barnet vid hämtning och lämning. Trots att det var hon som lämnade mig, så ville hon hämnas då jag inte ville ha henne åter. Hon lyckades länge, det tog 3 år att få ordning på umgänget, 3 år av lidande och mitt barn har mått dåligt av moderns manipulation. Sånt får inte förekomma och jag hoppas regeringen ser till att besluta snarast om något som skyddar barn mot sånt här, det händer alldeles för ofta. Vi fäder tänker nog mer på barnens bästa än oss själva till skillnad från många kvinnor.


  n   Ingemar - 11:30pm May 29, 2000 DST (90.) Reply

  Vart leder denna pajkastning?

  Om vi alla tar vårt sunda förnuft till fånga, så är jag helt säker att vi är eniga i ämnet. Tyvärr, så måste vi nog rensa bort alla avarter först.

  DE SOM AVSER ATT HÄMNAS PÅ DEN ANDRE FÖRÄLDERN BÖR INTE LÄSA DETTA.

  Det verkar ju helt klart att alla är eniga, ALLA BARN HAR RÄTT TILL BÅDA FÖRÄLDRARNA.

  Kom inte med alla dessa avarter nu, utan var konkreta. Där våld och dyligt funnits måste naturligtvis sållas bort.

  Kvinnor som kommer med att "han får skylla sig själv, han brydde sig ju inte när vi bodde ihop" ?? Läs lite mellan raderna, så förstår alla varför det var så.

  Vi män kommer naturligtvis också med vissa dåligt underbyggda påstående ibland.

  Men faktum kvarstår. Mamman får ju alltid automatiskt vårdnaden. Vi Pappor måste ju bevisa att Mamman är olämplig innan vi skulle kunna få vårdnaden.

  Jag vågar ,på egen risk, påstå att alla som skrivit inlagor här är eniga innerst inne. Vi vill att alla barn får två föräldrar som har delad vårdnad.

  Nu måste jag tjata igen: ALLA OLÄMPLIGA FÖRÄLDRAR BORTRÄKNADE.

  Det finns bara ett sätt att ordna det. LAGSTIFTA OM AUTOMATISK GEMENSAM VÅRDNAD, MED TVÅ ADRESSER.

  Alla som litar så promt på rättsväsendet idag, Varför skulle ni inte göra det sedan, om Samhället är tvunget att bevisa Pappans olämplighet?

  Vänliga hälsningar Ingemar


  n   Mats - 11:31pm May 29, 2000 DST (91.) Reply

  Att våra politiker håller den så kallade ”boföräldern” bakom ryggen tycker jag visar på bristande insikt, detta konfliktskapande system måste gå att förändra genom dubbel mantalskrivning och därmed förhindra bråket om var barnen ska vara skrivna, dom största vinnarna skulle bli barnen som slipper se föräldrarna oense, och att dom får uppleva den återstående tiden som skillsmäsobarn, mindre konfliktfyld . Att man som ”icke boförälder” betraktas som mindre betydelsefull fast man har barnen lika mycket verkar ju minst sagt trångsynt .Det skulle innebära att om båda föräldrarna bytt bostad från barnens ursprungliga boende har barnen alltså fått två mindre betydelsefulla föräldrar, eller?

  Med tanke på att det finns människor (som min fd.)som inte kan se barnens bästa, är det extra viktigt att införa dubbel mantalskrivning för att undvika onödiga konflikter


  n   Janne - 11:32pm May 29, 2000 DST (92.) Reply

  Så här jämställt är det i Sverige år 2000:

  Vår son var 11 månader när vi sepererade. Både före och efter skilsmässan har vi tagit precis lika stor del i barnets omvårdnad. Nu har mamman träffat ny man, valt att flytta två mil bort och bestämt sig för att pappan nog inte är så viktig längre.Barnet är skriven på mammans adress vilket ger henne makt som hon omsätter i galenskap.Plötsligt dikterar hon helt villkoren för när och om sonen och jag ska träffas (trots att vi har gemensam vårdnad); hon delar inte med sig en krona av barnbidraget och har aldrig gjort det, trots att vi haft sonen lika mycket tid; hon kräver att det är jag som ensidigt ska svara för hämtning och lämning; hon får bostadsbidrag; hon kräver underhållsbidrag; hon får all post och information om sonen som hon inte delar med sig av.

  Hon är så kallad boförälder. Jag är så kallad umgängesförälder.

  Det ger makt och status att vara boförälder. Att vara umgängesförälder innebär att man ska betala och krusa.

  Naturligtvis blir det konflikter när systemet är på det här viset. För vår del väntar Tingsrätten inom kort.

  Skrota begreppen boförälder och umgängesförälder.Det bara diskriminerar en av föräldern.

  Ett barn har rätt att vara skriven hos både mamma och pappa.

  "Diskriminerad pappa"


  n   Laila F - 11:33pm May 29, 2000 DST (93.) Reply

  Upprörda känslor svallar Tanken ofta stilla står men ett är säkert: Utan två föräldrar ännu inget barn ljuset skådat.

  Där Hjärtan tappat sin valstakt Lagens anda och mening måste få råda om Barnens Bästa vi rätt ska förstå!

  Två föräldrar Lika inför lagen. Två föräldrar bägge boföräldrar. Detta kommer lagen var så säker att stå för om inte alla männsikor ska Förenta Nationerna e-mejla för att Barnens Bästa Föräldrarnas Bästa ska bli lag och rätt.

  Laila Rättvisans Beskyddarinna PS Ett varmt och gott hjärta liksom ett rättrådigt sinne är den bästa huvudkudden


  n   Björn - 12:21am May 30, 2000 DST (94.) Reply

  Till Lollo

  ...tagit fullt ansvar innan separationen?? Vafalls?? Om mamman "anser" att det är så, så menar du att då ska minsann inte pappan få träffa sina barn?? Du fattar visst dåligt!! DET ÄR BARNEN SOM HAR RÄTT ATT TRÄFFA BÅDA SINA FÖRÄLDRAR!! Det är BARN vi talar om inte mammornas summariska dömande och ofta diktatoriska inställning som ska råda. Det är förnuftet! Det är kvinnornas inställning till sina fd som avgör! Jag har talat med många kvinnor som säger: Den jäveln ska inte träffa barnen!! När man frågar varför så säger de att: Han är en skitstövel! Den inställningen är rent utav sjuk. Det blir barnen som får lida. De vill ju träffa pappa oavsett vad motparten har för åsikt om honom. Jag upprepar: Tur att inte alla kvinnor är så men jag anser efter egen erfarenhet att det är bra mycket över 50%!

  Ja jag tog mitt ansvar för min son från första böjan. Pappaledigt i 10 dagar i samband med förlossningen. Hemma i 6 månader medans mamma arbetade. 10 dygn under treveckorsperioder medans mamma arbetade natt + varannan helg. Även andra kvällar o helger när jag egentligen inte behövde s a s. Ända fram till den dag då mamman ringde mig för att tala om att jag skulle hämta min son precis när jag skulle till att åka på fisketur under ett veckoslut. När jag påtalade att även jag behöver vila och faktiskt har rätten till ett eget liv så tog det hus i helvetet. Hon skickade på mig hennes nya pojkvän och resten av den släkten. Telefonterror på nätterna, förstörd bil etc. Kopplade in en polis privat för att komma underfund med vilka det egentligen var som gjorde allt detta. Han sade efter ett tags spekulerande: Det ligger en kvinna bakom detta. Bekräftades senare av samtalsspårning. Klok som jag är tog jag kontakt med familjerätten och inte med mitt mörkaste innersta. De kunde bara konstatera att hon inte ville samarbeta på något vis. Bara ösa skit över mig och min person. Efter många turer där uppe var det dags att gå till en advokat. Denna advokat rådde mig att inte söka gemensam vårdnad...?? I min enfald så litade jag på henne. Hon fick 5170:- varav jag själv stod för 1700:-, för ingenting. Så fortsatte såpan då. Nu har jag garderat mig ordentligt. Sakligt har jag redogjort för en jurist vad jag vill och vad min son vill! Han har fått problem i skolan och hemma men mamma blundar för allt och lutade sig mot mot en slaskdiagnos som BUP ställt. Idag har de upphävt den diagnosen och genast har mamman ställt en ny som nu BUP säger sig inte kunna vara ens mätbar. Lånsamt men säkert kommer hon att få ge sig för pojkens bästa. Jag lyssnar på min son. Vi har mycket bra kontakt och jag känner att jag kan lita på honom. Jag ger honom frihet under ansvar. Han tyr sig väldigt mycket till min fästmö och hon är i det närmaste chockad över hans situation. Jag tar det dock väldigt lugnt med hans mamma eftersom jag inte vill rasera den relation som nu är uppbygd oss emellan. Jag vill bara komma överens med henne och att vi båda kommer överens om vår son för hans bästa. Så det så! Jag hater inte kvinnor trots allt det som hänt. Man får inte ge upp. Inte med någonting. För barnens bästa!

  Göran Folke! Mycket intelligent insändare. Guldmedalj! Lollo, jumbopriset.

  Upp till kamp alla föräldrar med sunt förnuft!


  n   Wilma - 12:21am May 30, 2000 DST (95.) Reply

  Naturligtvis ska alla föräldrar räknas lika inför lagen, man är inte sämre förälder för att det dinglar något mellan benen.. Problemet är nog mest kvinnors rävspel.


  n   Björn - 12:21am May 30, 2000 DST (96.) Reply

  Till Janne!

  Så är det. Det ska vi ändra på. Oppinion och upplysning om våran sits. Som jag sa: Tandlös lag ger full frihet för omsättning i galenskap som Du skrev. Så gott som alla mina kamrater har det på det viset som Du har det. Skandal! Politikerna håller bara på med valfläsk och gömmer problemen under den glatta ytan av såphalt tal om de stackars mammorna livligt uppbackade av 40-talistiska flummare med "vetabästmentalitet" och manshat under sitt akademiska och välpolerade yttre. Fy sjutton säger jag bara. Tack vare dom och andra legala skurkar lämnar jag snart den ekonomiska arenan för att nu bli sällad till de fattiga. Nä nu slutar jag att skriva eftersom jag verkar bli lite sur...


  n   Björn - 12:22am May 30, 2000 DST (97.) Reply

  Hej igen alla pappor.

  Var kan jag finna en förening som lyssnar till oss?

  Maila den adressen eller länken till mig.

  Tack.


  n   Nattfjärilen - 01:33am May 30, 2000 DST (98.) Reply

  Jag tycker FRIS verkar vara väldigt sunda och FRISka människor. Det de står för borde vara självklart, automatisk gemensam vårdnad och dubbel mantalskrivning skonar barnen från tvister och hindrar föräldrar fr att jäklas med varandra!


  n   Björn - 01:33am May 30, 2000 DST (99.) Reply

  Till Lollo igen:

  Ja ni "lägger er i"! Irriterande och toppridning. Ni litar inte på någon annan bara på er själva. Försök att samarbeta istället för att gagga med surton.

  Jag skrev att: Tur att alla inte är likadana! Man kan ibland vara tvungen att ta en del berättelser från barn med en liten nypa salt. Du ska bara veta vad min son berättar. Du ska veta att barnen är lojala mot båda parter. Min fd klagade på att min son var vild efter en helg hos mig. Tacka fan för det. Han har det väldigt bra hos mig och när han kommer hem så protesterar han mot mammas diktatoriska manér. När jag hämtar honom så "biktar" han sig för mig men jag har lärt mig att lyssna mellan raderna.

  Ni mammor blir ett problem tack vare den tandlösa lag vi har och att vi pappor som har umgängesrätt är diskriminerade och tack vare det mår våra barn dåligt. Vakna människa. Kvinnor som underlåter att samarbeta och förhandla anser jag borde klassas som icke lämpliga vårdnadshavare lika lite som män / kvinnor som misshandlar, dricker eller knarkar är. Ni misshandlar ju barnen och papporna psykiskt. Det är lika illa, eller värre än fysisk misshandel. Tänk på det. Jag tycker att det verkar som om du har problem med dig själv!? Läk dig själv och sluta att försöka gömma ditt hat bakom fint formulerade insändare. Det lyser igenom. Det gör det på många av insändarna. Främst då de som är insända av kvinnor. Ni har så lätt för att hata och släpper det inte trots att ni har en ny man eller sambo. Långsinta. Dessutom så är ni rent ut sagt för jävliga mot varandra. Jag kan en del om kvinnor för jag har arbetat i 14 år inom sjukvården. Där fortsätter såpan och manshatet frodas. Ruskigt. Många kvinnor anser att de "äger" barnet för att ni burit det i er mage. Vi män har också känslor för våra barn och det kan inte många kvinnor tåla.

  Vilken värld vi lever i. Det är ju så man baxnar.

  Carina!! Bra skrivet. Heder åt Dig!


  n   Steffe - 01:34am May 30, 2000 DST (100.) Reply

  Till Björn (inlägg 98): FRIS är för både mammor och pappor, föräldrar alltså. Ingen förening men en föräldragrupp på nätet som ger stöd och råd genom varandra.

 • www.fris.just.nu * Lycka till! Mvh Stefan.

  n   Björn - 01:34am May 30, 2000 DST (101.) Reply

  ...Laila F till:

  Gudinna och skyddshelgon för alla orättvist behandlade barn och föräldrar i all evighet. Gudinnan Laila det är något det.

  Vilken visdom!! Sitter och hoppar på kontorsstolen.

  God natt på Er alla. Sov gott.


  n   Krister Jansson - 04:14am May 30, 2000 DST (102.) Reply

  Var som hastigast in och tittade på FF`s hemsida.Trodde inte att den sortens förtal mot män i allmänhet förekom bland kvinnor.Tycker eran statistik säger en del om er själva.Ex,på vanliga drag hos sk kvinnomisshandlare.Dom 25 dragen tycker jag passar minst lika bra in på kvinnor om inte bättre i många fall.40%av 19046 fall ledde till åtal -98.Dom andra 60% var dom inte trovärdiga eller ljög dom? Hur många av dessa fall tror ni berodde på att mannen i självförsvar blev åtalad för misshandel.Finns det inga män som anmält kvinnor för misshandel efter som detta inte nämns. Kan av egen erfarenhet berätta att jag stått öga för öga med en stor köttkniv pga att jag ville avsluta ett förhållande.I ett sånt läge tar man till det våld som nöden kräver,summan av en sån händelse som exemplet är att kvinnan tar tillfället i akt och anmäler mannen för misshandel.I mitt fall erkände kvinnan hur det var.Sen vet jag att det faktiskt finns dom män och kvinnor som med berått mod misshandlar motparten.Undrar om ni har barn själva egentligen.När dessa barn låg och skvalpade i pappas pung hade ni säkert inget att anmärka på vad jag kan förstå.Ni lyfter ert underhåll och barnbidrag,fast en del av er säkert tjänar mer än pappan.Men det skäms ni väl inte för att pappan går på knäna och knappt har råd att köpa en glass till barnen.Dessutom kan man undra vad det ska bli av dessa barn,för oftast uppfostrar man väl ett barn efter ens egna värderingar om rätt och fel mm.Ska man gå efter det så har vi väl snart,efter några generationer av era barn och deras arvsanlag om uppfostran och syn på livet(män i allmänhet) jordens undergång i antågande om jag uppfattat eran syn på ett samhälle där endast kvinnan finns.Fast då kanske gentekniken hunnit så långt att era barn barns barn osv.Kan skaffa barn utan mannen.

  AGV för mig är en absolut självklarhet,(olämpliga borträknade)för att komma till baks till ämnet.Har själv en son som råkat väldigt illa ut i livet pga av att detta inte existerade för 10 år sedan.Sen ett år tbx bor han hos mig.Detta efter att i tio års tid (utan min vetskap)blivit psykiskt och fysiskt misshandlad av modern.Jag har bara träffat honom 6ggr på tio år(umgängessabotage).Under alla dessa år har hon hållt sig undan mig på alla sätt och vis.Flyttade till Norge för fyra år sedan.Myndigheterna här i sverige nonchalerade mig trots anmälan och varningar om framtiden och moderns uppfostran av pojken.I Norge däremot uppdagades problemet ganska snart vet jag nu i efterhand när det kanske är försent att rädda pojken och hans framtid,då han blivit svårt "störd" på alla vis.Dom hade beslutat att ta pojken från henne.Då "lämpade" hon över honom på mig.Anledningen till allt detta är och förblir att pga att vi inte hade gemensam vårdnad så hörde inte några myndigheter av sig till mig.Jag fick aldrig nån information om hur illa läget var.Frågade jag nånstans,fick jag alltid svaret att informationen endast tillgänglig för vårdnadshavare.Underhåll det skulle jag betala.Ett underhåll som gick till mammans egna intressen.Växelvis boende anser jag också som en självklarhet.Har ju visat sig att det många ggr är så(enligt expertis)att barnen många ggr mår bättre av detta än barn som bara har varannan helg umgänge.I alla fall mår dom inte sämre.Växelvis boende resulterar väl automatiskt till dubbel mantalsskrivning det säger väl sunda förnuftet(borde göra i alla fall).Alla bidrag ska delas lika mellan föräldrarna.Varför säger alla mammor(för det mesta mammor)nej till detta?Jo dom får ju helt plötsligt minskade bidrag och får ställa upp med egen lön precis så som vi pappor(för det mesta pappor)gör idag.Dom får helt plötsligt ändra sitt egotrippade egenbestämmande som om barnen vore en personlig ägodel(trots pungskvalpet och ägaren till den byggstenen)Staten däremot skulle tjäna in mycket pengar genom att bägge föräldrarna får lika förutsättningar vad gäller underhållsplikt.FK skulle i princip inte behöva betala ut en enda krona i underhåll.Möjligtvis soc till dom som redan går på soc(oftast ensamstående mammor).Dom pappor som går dit behöver oftast gå dit och söka hjälp(fast dom har fast inkomst)pga underhållet.Där bemöts dom av att underhållet inte får räknas med i det soc menar som existensminimum.Nu om någonsin med samhällets utveckling är det väl verkligen dags att politiker och andra öppnar ögonen för verkligheten och dess framtid.I ett samhälle med mer och mer ensamtående med barn,ett samhälle med mer kriminalitet,fler sk problembarn.Dom flesta sk problembarn idag bor och lever oftast ensamma med mamman utan någon gemensam uppfostran med pappan.Spelar ingen roll hur bra mamma man än är,så hjälper inte detta.I synnerhet så är det så att pojkar speciellt behöver ha sin pappa i uppfostran och vardagliga livet.Återigen som vi som är ajour med verkligheten:ex 80% av alla ungdomskriminella i usa saknar av någon anledning pappan.66% av alla kvinnor i fängelse i usa har inte haft tillgång/fått till pappa.Troligtvis är det lika i sverige och övriga världen.I skolorna har jag efter lite forskning upptäckt att dom barn som mer eller mindre är problem barn,saknar en pappa av olika anledningar.Ska vi inte hamna i den situationen där vi får ett samhälle som präglas av kriminalitet på alla vis i framtiden,måste alla politiker,domstolar,Mammor och pappor och alla andra berörda instanser öppna ögonen och komma in i den verklighet som faktiskt redan börjat.

  Krister Jansson Stolt FRISare Bli det du med,så kommer du få lyckligare barn i framtiden.


  n   Annica Tiger - 10:20am May 30, 2000 DST (103.) * Reply

  Ser ni inte själva vilken nivå ni försätter denna debatt i?

  --Vad står Fågel Fenix för? Flatornas riksförbund, eller?--

  Uttalandet ovan visar bara brist på kunskap. Fågel Fenix är motsvarigheten till FRIS, dock kanske med reservationen att de som är medlemmar i Fågel Fenix kanske har förmågan att uttrycka sig på ett mer advekat sätt.

  --SORGLIGT!! Dessa nazifeminister, Annika Tiger m fl ... som utgår från att alla män är skit Ett debattmässigt bottennapp!! --

  Fast jag kan ju hålla med ovan om det där med bottennapp. Men dock givetvis inte så som skribenten avser. Vad vinner debattören på att kalla mig för naxifeminist, vilket inte ens stämmer med verkligheten?

  Det påvisar ju bara att argumenten tryter och att ämnet har lämnats för länge sedan. En aning får man även av hur sådana personer skulle uppträde in real life vid konflikter. Bättre *slå* än illa fäkta?

  Alla frågor lämnas därhän? Beror det på att ni inte har svar på dem?

  Det lustiga är att minsta gemensamma nämnare är ju en sak som vi är rörande överens om tydligen.

  1. Barnens bästa 2. Könet ska inte avgöra.

  Men vägen dit verkar i krokigaste laget.

  Annica


  n   Annica Tiger - 10:28am May 30, 2000 DST (104.) * Reply

  Frågan kvarstår.

  Per definition:

  Vad är en olämplig förälder i föreningen FRIS ögon? Efter att ha följt denna förening sedan februari detta år så är denna fråga berättigad och inte helt obefogad. En liten, liten detalj som ack är så viktig. Hela denna debatt hänger på denna fråga.

  Kan ingen svara på den istället för att kasta skit på motparten? Att använda uttryck som feminazist och Fågel Fenix - förening för flator för att beskriva föreningens kritiker och motståndare till automatisk vårdnad tillför ju som sagt inte debatten speciellt mycket.

  Annica


  n   Yvonne (FRISARE) - 10:37am May 30, 2000 DST (105.) * Reply

  Ärligt talat tycker jag att det är skandal att denna diskussion överhuvudtaget skall behövas!!!!!! Att det fanns så många människor (kvinnor?) som stack huvudet i sanden chockerade mig verkligen!!! "Jag litar på rättsväsendet", " om det blir vårdnadstvist finns ofta en orsak" och liknande påstående får mig verkligen att fundera över intelligensen i detta land. Sorgligt. Är själv frånskild med en pappa som inte vill, trots det samarbetar jag efter förmåga - inte för att gynna honom utan för att jag älskar mina ungar - vilket ofta leder till att jag "förlorar". Är sen ett antal år omgift med en man som INTE får träffa sitt barn för MAMMAN utan att gå till domstol vilket nu i dagarna lett till en rejäl utskällning ( utskämning) av mamman från tinget och GEMENSAM vårdnad. Pappan har i ett tidigt stadium blivit bedömd som en lämplig vårdnadshavare och en god far, men MAMMAN har trots detta fortsatt jävlas. Och ja, jag tycker att mammor som har åsikter om ALLT som sker hos pappan LÄGGER SIG I. Vi kvinnor är tvungna att släppa den faktiska vårdnaden till pappan när han har barnet annars kan konflikten aldrig ta slut. Visst berättar barn "hemska" historier om hur det går till hos pappa, min styvson berättade för sin upprörda mamma att han inte fått någon mat alls under vår semester ( 4 veckor!!!) och att det snöat i grekland och han fått gå helt naken, men detta gör han ju för att tillfredsställa umgängessabotören dvs mamman. Mamman som anser sig så god så god, hon skicka med tjocka vintermössor och vantar nu,och schorts och badbyxor på vintern, hon försvinner över umgängeshelger, hon ringer och mutar barnet så han vill komma hem, hon gråter och springer efter honom vid hämtning, hon skriker och slår efter pappan, hon använder andra människor att hota pappan med, hon polisanmäler honom för diverse falska anklagelser etc etc. MEN HON HAR AUTOMATISK VÅRDNAD. Är detta rätt???? Jag bara undrar.


  n   Lollo - 10:39am May 30, 2000 DST (106.) * Reply

  Till Björn!

  Vilken insändare läste du? För du kritiserar mig på ett märkligt sätt. Jag har aldrig hållt min dotter ifrån sin pappa, tvärtom, jag kämpade i flera år för att dom skulle träffas. Gagga med surton? Är det normalt att ett barn kommer hem och grinar efter vistelsen hos sin pappa, ta med en nypa salt? Ja,jag gjorde det nog alldeles för länge, jag skulle ha litat på mitt barn tidigare. ¨När en femåring vet att hon får inte följa med till Mc-Donalds med pappan och den nya familjen, för det är jag som får underhållet för henne och dom tänker inte betala något extra, så ska man nog lyssna. Hon blir hemskjussad till mig istället för att få följa med. Jag tog upp detta med mitt ex. jag försökte lösa detta utan att bråka, mitt förslag var att dom fick pengar av mig till Mc-Donalds istället.

  Bitter? Ja självklart, han vill inte träffa våran dotter. Jag upprepar mig, jag tyckte inte att han var en olämplig pappa, bara nonchalant i dotterns känslor. Nu efter TRE års frånvaro, inte ett kort till Jul eller födelsedagar. Att du sitter och försvarar en pappa som gör så mot ett barn och anklagar mig som har tagit fullt ansvar för barnet i alla år. Jag upprepar, han sa upp umgängesrätten frivilligt. Vi kvinnor har så lätt att hata skriver du, jag har aldrig hatat min dotters pappa, tvärtom, min önskan var att dom skulle ha en närma relation. Men vill inte pappan det så anklagar du mig för att inte ha kämpat, familjerätten sa till mig att man kan inte slita ut sig för att försöka få honom att träffa henne. Han anklagade mig för det mesta i familjerätten, skrek att någon måste fostra mig m.m. Jag höll mig sansad och ville diskutera om våran dotter, men såklart ville jag skrika och försvara mig, men vi var där p.g.a dottern. Så läs min insändare igen, om det är något som lyser igenom så är det bitterheten av att han skiter i sitt barn. Självklart att jag anser att han är olämplig i dagsläget, upprepar, han har inte kontaktat henne på TRE år.

  Björn, hackar du ner på mig för att jag inte skulle vara medgörlig om pappan skulle ångra sig nu efter TRE år? Jag anser att han är olämplig efter att ha skitit i sitt barn i alla år. Du måste väl ha någon känsla för min dotter som har grinat sig igenom många nätter, vi ringde flera gånger till pappan, men han sa nej till att ens prata med henne i telefonen. Det är inte lätt att förklara för ett barn, men jag har klarat det utan att svartmåla pappan. Heder åt mig själv.

  Jumbopriset till alla män på denna debattsida som hackar på kvinnor som vill framföra sin åsikt. Inse Björn att jag har en dålig erfarenhet från en man, vissa har det med sina barns mamma. Jag vill också kommentera att jag håller med att det är fel att använda barnen som slagträ mot sitt ex. men det gäller både män och kvinnor. Frågar igen, är det försvarsbart att skita i sitt barn i flera år, sen om han skulle ångra sig, så kommer jag få dessa herrar på denna debattsida på mig om jag vill skydda min dotter från att bli sårad igen? OM det är så förstår jag att era ex. vill hålla barnen ifrån er. För OM man ska få ha barn som en prenumeration, säga upp när det passar, och fortsätta när man känner för det, så ÄR ni olämpliga.

  Björn skriver: Kvinnor som underlåter att samarbeta och förhandla anser jag borde klassas som icke lämpliga vårdnadshavare lika lite som män / kvinnor.

  Summan av detta är att du håller med mig, (se ovan) för samarbetar gör man ju inte när man säger upp kontakten med sitt barn.

  TACK BJÖRN!

  Lollo


  n   GABRIELLA - 10:41am May 30, 2000 DST (107.) * Reply

  Läste Krister Janssons insändare ovan. Väldigt bra skriven. Jag håller helt med honom. Jag lider verkligen med alla barn som har det svårt i världen p.g.a. sånt här.Hoppas att det snart blir en ändring. En BRA ändring!!


  n   Camilla - 10:56am May 30, 2000 DST (108.) * Reply

  Tacka för att Katinka och de andra fågelfenixkvinnorna står under utredning. De bedriver en hatkampanj mot män av sällan skådat slag. Läs nedan. Detta är klara tecken på att fågelfenix är beredda att gå hur långt som helst i sitt hat och rasism.

  Detta är MANNEN enligt Katinka Löfquist och Fågelfenix på www.fagelfenix.net

  citat: Mannen misshandlar kvinnor- Mannen våldtar kvinnor - Mannen sprider pornografi - Mannen trakasserar sexuellt - Mannen begår incest - Mannen utnyttjar prostituerade - Mannen kör över kvinnor - Mannen anser att kvinnor är oviktiga och betydelselösa.- Mannen förlöjligar kvinnor - Mannen förhånar kvinnor - Mannen skrattar ut kvinnor eller liknar kvinnor vid djur, till exempel höns. - Mannen osynliggör kvinnor när kvinnor blir bortglömda, förbigångna eller "överkörda".- Osynliggörandet fråntar kvinnor deras identitet eller påminner dem om att de är mindre värda. - Mannen förlöjligar och detta försiggår när kvinnors insats blir förhånad, utskrattad eller liknad vid djur, till exempel höns. - Mannen förtiger även kvinnors insats i hemmet och med hushållsarbetet.- Mannen dubbelbestraffar kvinnor och detta försiggår när det är fel på både det kvinnor gör och det de inte gör.- Damn if you do, damn you if you don`t. - Mannens påförande av skuld och skam sker genom förlöjligande och dubbelbestraffning. - Mannen slår.- I PRINCIP VILKEN MAN SOM HELST.- Kvinnomisshandlare finns i alla åldrar,- i alla socialgrupper.- Du kan inte se på någon om han slår eller våldtar.- Det vore bekvämt - Du finner mannen i alla kategorier på den sociala samhällstegen. - Kvinnomisshandel uppträder likväl hos snickaren som professorn, i Kista likväl som Djursholm. - Vissa likartade drag kan man finna och ett är att det är vanligt förekommande att den misshandlande mannen själv växt upp och uppfostrats i ett hem där kvinnomisshandel pågått. - Pappan som visar att det är rätt att slå och mamman som visar att hon tar emot det. - Alkohol, stress, arbetslöshet, oförmåga att hantera motgångar, uppdämda aggressioner är några orsaker som spelar in.- Mannen ser sig i de allra flesta fall inte alls som en misshandlare och anser sig oftast enbart ha "läxat upp" och/eller korrigerat kvinnan. - För att en man med våldsproblem skall kunna hantera relationer till kvinnor utan att ta till våld måste han fås att inse att han ensam är ansvarig för sina handlingar oavsett vilka provokationer han utsätts för. - Detta har han ofta svårt att ta till sig,- i synnerhet som han vanligen anser att han saknat alternativ, -varit tvingad, provocerats, handlat i nödvärn etc. - Hans egna lösningar brukar inledningsvis handla om att kvinnan,- eller någon annan som han anser ställer till problem för honom,- bär ansvaret och skall ändra sig. - Mannen får allt till sin egen fördel, även nackdelar- Mannen saknar ånger - och skuldkänslor, saknar helt intresse för de följder deras handlingar får för andra människor.- Männen ser sig själva som överlägsna som har rätt att leva efter sina egna regler. - Mannen utövar makt o kontroll över andra människor, svårt att acceptera att andra har åsikter som skiljer sig från deras.- Mannen känner sig sällan besvärade av sina problem - Mannen har överdriven syn på sitt eget värde och sin egen betydelse.- Mannen är optimist (inte konstigt eftersom det mesta "går deras väg" vad de än gör...) - Beskyller andra för det han själv gör -

  MANNEN ENLIGT FÅGELFENIX !! Mer gemensamma drag - Arroganta - Besserwisser - Svartsjuk- Psykopat - Dominant - Dålig inlevelseförmåga (empati störning) - Pressande, påstridig, drivande - Förnedrande - Inställsam - Fräcka skrävlare- Inställsam, falsk,- ögontjänare - Flackt känsloliv - Martyrisk - Kontrollerande - Labilt temprament - Manipulativ - Mytoman - Rastlös - Saknar ånger- och skuldkänslor - Skrämmande - Städat yttre - Trovärdig - Vältalig - // Listat av kvinnorna på fenix mailinglista slut citat -

  Vilka är dessa kvinnor som så klart uttrycker sitt manshat. Får vi se en namnlista på alla medlemmar i fågelfenix eller vågar ni inte stå för era åsikter.

  Att bedriva en vårdnadstvist gentemot en medlem i fågelfenix torde inte stöta på några som helst problem. PANG ! Råttfällan skulle med osviklig precision slå igen runt olämplighetskriteriet. Vilken domare som helst skulle köpa argumenten "se bara vad denna kvinna har för uppfattning om MÄN, detta för hon med största sannolikhet över på barnen, det är inte för barnens bästa att de får en sådan snedvriden bild av halva jordens befolkning". PANG ! Klubban i bordet sen har inte den kvinnan vårdnaden längre ! Har ni tänkt på det ?

  NO RASISM. Samhället och alla människor måste ta avstånd från rasistiska yttringar av det slag som fågelfenix med Katinka i spetsen ägnar sig åt. Det är så långt ifrån barnens bästa och övriga jordens befolkning man kan komma.

  NO RASISM !!!


  n   Jocke - 11:41am May 30, 2000 DST (109.) * Reply

  Tycker mycket synd om dig för att du råkat bli gjord av en "olämplig" pappa Johan. Men man väljer ju tyvärr inte sina föräldrar. Om du skulle bemöda dig med att kolla vad vi i FRIS står för, så skulle du vetat att vi i FRIS undantar och tar starkt avstånd från just såna pappor som din. Men hur f...n kan du påstå att alla inom FRIS skulle vara dömda för våldsbrott???? Personligen har jag inte ens en fortkörning på mitt samvete och blir ganska illa berörd av såna påhopp som ditt påstående. Vem/var har du fått dina påståenden om "FRIS gubbarna" ifrån Johan?? Mamma kanske??

  Jocke Medl. i FRIS och kämpande pappa


  n   Annica Tiger - 11:48am May 30, 2000 DST (110.) * Reply

  Camilla läser på sidan http://www.fagelfenix.net som fan läser bibeln dvs utan urskiljning.

  Den sidan handlar om kvinnor som har blivit misshandlade av sina män, ja - även de behöver sin lilla hörna på webben likt föreningen FRIS.

  Läser du sidan ordentligt Camilla så står inget om allt detta du rabblar upp gäller vanliga normala män, vilka som tur är i majoritet. Tack och lov för det.

  Läser du även inläggen på anslagstavlan så finns det många män som sympatiserar med dessa kvinnor. Många hörde av sig efter programmet Folkhemmet på TV3 där problematiken med skyddad identitet togs upp.

  Men inte ens föreningen FRIS kan väl blunda för att kvinnomisshandel är bra vanligare än dito motsatt? Av ganska naturliga skäl, mannen är fysiskt starkare än kvinnan och ofta uppfostrad till att agera än att argumentera.

  Många av de fall som refereras till ovan kan jag misstänka tillhöra vårdnadstvister som spårat ur på grund av olika anledningar. Men varför lägger ni hela tiden skulden på kvinnan? Existerar inte det i er värld att mannen kanske själv har orsakat sin egen situation?

  Ni omyndigförklarar både rättsväsendet och de sociala myndigheter som har till uppgift att hantera vårdnadstvister. Visst behöver de mer advekat utbildning för att kunna fullfölja den uppgiften på ett ännu bättre sätt, men att helt ignorera deras beslut är väl helt felaktigt?

  Om de dömer till mannens nackdel torde det väl ofta bero på att det finns anledning till detta? Detta var en sak som jag kunde finna på de flesta av medlemmarnas sidor i föreningen FRIS - denna totala oförstående till att rätten dömt till deras nackdel eller att som många anser - sociala är emot dem.

  Jag har själv surfat runt på många sidor tillhörande medlemmar i föreningen FRIS. En del sidor har försvunnit, en del har bytt till okänd adress och bl.a en vet jag plockades ned då den fälldes av Datainspektionen. Många av dessa sidor är än värre och du kanske tycker att debatten ska koncentreras till att göra utdrag ur diverse hemsidor på nätet? Fine.

  Men det får du fortsätta med medan jag och andra vill diskutera själva debattkrönikan som startade denna diskussion. Men den verkar inte så många ta ad notam längre?

  Problematiken vi har här att en grupp försöker ställa frågor i anslutning till denna artikel medans den andra gruppen hela tiden sysslar med påhopp.

  Det ni inte ser är att vi i grunden faktiskt har en minsta gemensam nämnare - barnens bästa, även om den i vissa inlägg inte märks.

  Att en lag helt likt Pandoras ask skulle göra livet så mycket enklare för våra barn tror jag inte på. Detta ligger så mycket djupare och det märks om inte annat på vissa inlägg här. Det är mer likt ett kvinnohat än det många försöker få det till att Fågel Fenix drivs av ett manshat.

  Därför är jag negativ till att tro att allt löser sig med automatik med en lag som nämns i debattkrönikan. Jag frågar är verkligen det lösningen - för barnens bästa? Det finns så mycket annan man kan göra för att förbättra deras situation.

  Där är bl.a då en sak att vi vuxna iaf uppför oss vuxet, vilka en del definitivt inte gjort på detta debattforum. En annan sak är som jag tidigare sagt förbättra utbildningen för dem som ska och som MÅSTE hantera vårdnadstvister där föräldrarna inte kan komma överens.

  Som tur är och det upprepar jag igen så fungerar de flesta separationer och de kan utarbeta en lösning som funkar och är bäst för barnet. Man måste ta mer hänsyn till barnen och deras vilja. Vill inte barnet vara hos en av föräldrarna, vare sig det nu är mamma eller pappa måste det tas hänsyn till detta. Vi har ju exempel här i en del inlägg som berättar att barnen uttrycker att de inte vill träffa ena parten.

  En lag om automiskt vårdnad är fel då det inte ser till barnens bästa utan mer till föräldrarnas bästa. Jag är övertygad om att det finns andra vägar att gå. Min oro är att denna lag kommer att missbrukas, till nackdel för barnen.

  Jag har heller inte fått svar på min fråga vad kan rubriceras som en olämplig förälder?

  Annica


  n   Ted - 11:51am May 30, 2000 DST (111.) * Reply

  Svar på frågan: Vem är olämplig förälder? En olämplig förälder (läs: både man eller kvinna) är, en som systematiskt psykar, terroriserar, motarbetar, förtalar, misshandlar (vare sig det är fysiskt eller psykiskt), underlåter sig att fullfölja umgänget (läs:sabotage) och framför allt, inte ser till sitt/sina barns bästa, utan handlar i helt eget syfte (läs: hämndmotiv). Självklart är detta mina egna värderingar, men jag vet att medlemmarna i NÄTGRUPPEN FRIS också delar dessa. Vad har du själv för åsikt om vem som är olämplig? AGV åt alla, dubbel mantalsskrivning NU!


  n   Jocke - 11:52am May 30, 2000 DST (112.) * Reply

  Marie du skriver, citat Alltså jag är för gemensam vårdnad (så länge ingen av föräldrarna är olämplig eller att konflikten gör detta till en omöjlighet för barnens skull). slut citat Fattar du vad du igentligen säger med detta???? Troligtvis INTE!! Hur lätt är det inte att påstå att det råder en konflikt?? Eller att skapa en för sin egen vinnings skull?? Hur många mödrar har inte använt detta trick genom åren?? jag vet i.a.f. en som jag känner ganska väl. NEJ, lagen skall tvinga föräldrar att samarbeta om barnen och ta sitt ansvar för att dom satt barn till värden, och detta ska INTE kunna saboteras av den ena parten genom att tjurskalligt hävda att det finns en konflikt. För det gör det alltid mer eller mindre, varför annars separera??

  Jocke


  n   Annica Tiger - 02:10pm May 30, 2000 DST (113.) * Reply

  Jocke skriver i inlägg 110: - Om du skulle bemöda dig med att kolla vad vi i FRIS står för, så skulle du vetat att vi i FRIS undantar och tar starkt avstånd från just såna pappor som din. - Sedan tar välvilligheten slut mot lilla Johan med frågan Hur f..an....

  Nå, jag har ju andra indikationer om hurudana en del personer som är medlemmar i föreningen FRIS är, i verkligheten. Som jag nämde i inlägget ovan, en del av deras hemsidor visar helt klart på detta. Där verkar inte våld mot kvinnor direkt tabu om jag uttrycker mig milt.

  Jag har även fått privata mail om föreningen FRIS bl.a ett från en av egen utsago avhoppad medlem. -citat ur mailet - I FRIS samlas många bittra män och kvinnor och FRIS är vad jag vet deras enda plats där de kan bli förstådda i sin desperation och där de kan få skriva ur sig sin vrede. -slut citat mail-.

  Så sluta klanka på Fågel Fenix och städa framför er egen dörr först samt försök hålla er till debatten - om det nu finns någon sådan kvar att föra här. Vilket jag tvivlar på.

  Annica


  n   Annica Tiger - 02:10pm May 30, 2000 DST (114.) * Reply

  Äntligen ett svar på min fråga. ..... Vem är olämplig förälder? En olämplig förälder (läs: både man eller kvinna) är, en som systematiskt psykar, terroriserar, motarbetar, förtalar, misshandlar (vare sig det är fysiskt eller psykiskt), underlåter sig att fullfölja umgänget (läs:sabotage) och framför allt, inte ser till sitt/sina barns bästa, utan handlar i helt eget syfte (läs: hämndmotiv).....

  Låter rimligt. Är detta verkligen föreningens FRIS ståndpunkt också? För detta skulle ju med automatik sålla bort även alla dem som nu i dagens läge förlorar sina vårdnadstvister.

  Så varför en ny lag när den gamla verkar fungera alldeles utmärkt?

  Annica


  n   Annica Tiger - 02:17pm May 30, 2000 DST (115.) * Reply

  Äntligen ett svar på min fråga. ..... Vem är olämplig förälder? En olämplig förälder (läs: både man eller kvinna) är, en som systematiskt psykar, terroriserar, motarbetar, förtalar, misshandlar (vare sig det är fysiskt eller psykiskt), underlåter sig att fullfölja umgänget (läs:sabotage) och framför allt, inte ser till sitt/sina barns bästa, utan handlar i helt eget syfte (läs: hämndmotiv).....

  Låter rimligt. Är detta verkligen föreningens FRIS ståndpunkt också? För detta skulle ju med automatik sålla bort även alla dem som nu i dagens läge förlorar sina vårdnadstvister.

  Så varför en ny lag när den gamla verkar fungera alldeles utmärkt?

  Annica


  n   Sid - 02:18pm May 30, 2000 DST (116.) * Reply

  Jösses!

  Vad är sakfrågan här, om barn har rätt till bägge sina föräldrar eller inte? Så varför sitter två organisationer som i sak verkar ha samma åsikt och kastar generaliserad skit på den andra hela tiden. Det verkar som om diskutionen om vem som är bäst i bästa sandlåde-anda råder här. Patetiskt det är bara patetiskt.


  n   Susanne Sternlo - 02:21pm May 30, 2000 DST (117.) * Reply

  Nu får det vara nog!

  Aftonbladets konferenser ska vara en plats på nätet dit man kan komma och diskutera i lugn och ro. Det är inte ett ställe där man kan föra privata krig och/eller gå till personangrepp.

  Jag hoppas alla parter kan lugna ned sig och återgå till att diskutera sakfrågan, annars har vi inget annat val än att stänga konferensen för vidare inlägg.

  Susanne Sternlo
  Interaktiv redaktör
  Aftonbladet Nya Medier


  n   Lollo - 02:27pm May 30, 2000 DST (118.) * Reply

  Till Jocke!

  Du skriver till ett barn:

  Men hur f...n kan du påstå att alla inom FRIS skulle vara dömda för våldsbrott???? Personligen har jag inte ens en fortkörning på mitt samvete och blir ganska illa berörd av såna påhopp som ditt påstående. Vem/var har du fått dina påståenden om "FRIS gubbarna" ifrån Johan?? Mamma kanske??

  Håll denna debatt på ett respektfullt sätt, du svarade ett barn som är femton år.

  Du som är med i Fris kan svara på min första fråga, skulle ni hjälpa min dotters pappa? Eller anser ni han är olämplig efter alla dessa års fånvaro? Inlägg 41 och 107.

  Ska också nämna att jag skrev på papprena om gemensam vårdnad när dottern var nyfödd.

  Lollo


  n   Anja - 02:27pm May 30, 2000 DST (119.) * Reply

  Det är bra att ingen i FRIS eller andra svarar fågelfenix eller Annica Tiger. Visa att ni tar avstånd ifrån rasism och könsdiskriminering .

  Genom att svara så visar ni att det är OK att uttrycka att andra människor är mindre värda. DET ÄR INTE OK ! ALLA MÄNNISKOR HAR LIKA VÄRDE OAVSETT KÖN, RAS ELLER ANNAN TILLHÖRIGHET !

  JAG UPPMANAR ALLA SOM LÄSER DETTA ATT VISA ATT, NI TAR AVSTÅND FRÅN RASISM; KÖNSDISKRIMINERING OCH ATT ALLA MÄNNISKOR OAVSETT KÖN; RAS ELLER ANDRA KRITERIER SKALL BEHANDLAS LIKA OCH HAR LIKA VÄRDE !!

  Uppmaning! Skriv på denna sida att alla skall vara lika inför lagen. Ingen skall behöva förtalas oavsett kön ras eller annan tillhörighet. Alla lever vi på samma jord.

  Jag håller med Camilla ovan. No rasism, vare sig det gäller kön eller annat.

  STÅ PÅ ER OCH LÅT DET INTE VARA OK ATT TYCKA ILLA OM MÄNNISKOR.


  n   Doris - 02:41pm May 30, 2000 DST (120.) * Reply

  Ni kvinnor idag vet inte hur bra ni har det. På min tid så kunde inte min man vara hemma och hjälpa till med hus och barn. En del kvinnor bara gnäller. Är det ena bra så hittar ni på nåt annat att gnälla över.

  En stor kram till alla jättefina killar vi har i Sverige som verkligen ställer upp på sina barn och hjälper till att ta hand om dom.


  n   Annica Tiger - 02:41pm May 30, 2000 DST (121.) * Reply

  Anja skriver: --- Det är bra att ingen i FRIS eller andra svarar fågelfenix eller Annica Tiger. Visa att ni tar avstånd ifrån rasism och könsdiskriminering. --

  Så håller man debatter levande?

  Detta är ett debattforum där krönikan Westman har skrivit ska diskuteras och dess ämne och ingen sida för inbördes beundran. Men jag har redan förstått att ingen debatt kommer att uppstå, tyvärr. Som jag skrev privat till herr Westman nyss så är den minsta gemensamma nämnaren densamma, men åsikter hur vi ska nå målet är defintivt olikartade. Väl värda att debattera, men den debatten kanske bör föras på annat ställe där fler deltagare visar en vilja att vilja debattera seriöst.

  Förstår inte ditt tal om rasism och könsdiskriminering? Det är inget som någon av oss beivrar. Jag är för jämställdhet på alla plan och jobbar för ett mänskligare samhälle, där ingår inga sådana begrepp som rasism eller könsdiskriminering.

  Annica - som är förvånad över att så pass få vågar stoltsera med sina egna namn än mindre med en e-postadress. En del inlägg med olika namn är förvirrande lika i mina ögon.


  n   Lennart Westman - 02:59pm May 30, 2000 DST (122.) * Reply

  Aftonbladet kommer nu att tvingas stänga "debatten" om ni fortsätter att göra personangrepp. Jag ber alla att omedelbart sluta med detta.

  Hälsningar Lennart Westman


  n   Viola - 03:20pm May 30, 2000 DST (123.) * Reply

  Jag lider så fruktansvärt med er umgängesföräldrar! Jag förringar därmed inte de problem som boföräldrarna har.

  Men jag vet att de trasslande mammorna finns. Jag känner personligen flera stycken som jag gjort mig ovän med över detta.

  Och min fråga till dem : Vad är det för män ni vill uppfostra när ni gör detta mot era söner? Vilken kvinnosyn är det ni förmedlar? Och vilken syn på män vil ni förmedla till era döttrar? Skäms! Och besinna er medan tid ännu finns.


  n   Krister Jansson - 03:43pm May 30, 2000 DST (124.) * Reply

  Får uppfattningen om att det är många här som inte vet vad som anses med olämplig förälder.Detta eftersom det är många som hela tiden frågar om detta.Har ni ingen EGEN uppfattning om detta.Verkar(obs verkar)vara mest FF anhängare. För min del är det först och främst föräldrar(även pappor)som psykiskt och fysiskt misshandlar sina barn,incest,pedofiler mm manipulerar barnen att tycka illa om den andre föräldern,inte vill vara hos den andre föräldern.Föräldrar som drar upp konflikter inför barnen.Föräldrar som skapar konflikter för att förstöra umgänge.Föräldrar som förlänger konflikter umgänges/vårdnadsutredningar.Föräldrar som inte har ambitionen att upprätthålla en nära och god kontakt om barnen med den andre föräldern.Sk Mans och kvinnomisshandlare är nog något vi får stå ut med att utreda och diskutera lämpligheten i från fall till fall.Tycker det kan kännas fel att rakt av säga att en misshandlare(nu menar jag inte barnmisshandlare) är olämplig förälder.Då måste vi först och främst sätta in dessa människor i en egen kategori och kunna påvisa att det är så att dom är olämpliga. Misshandel av vilket slag som helst faller under brottsbalken.Precis som många andra brott,som i så fall också borde göra föräldrar olämpliga.Ex har man åkt dit för ex rattfylla,misshandel och får en tids fängelsestraff,så får du efter detta inte skaffa vapenlicenser(detta exempel eftersom jag själv är jägare och läst lite om sånt här).Efter att fem år gått och du skött dig får du vapenlicenser för då har du gjort ditt straff för det aktuella brottet.Du anses då som lämplig att inneha livsfarligt dödande vapen.Du är fortfarande lämplig förälder för det var grannen du misshandlat inte din kära.Men det är trots allt misshandel.Om det nu varit din kära så är väl brottet lika och straffet med?Sen har vi alla dessa umgängessabotörer som på alla vis psykiskt misshandlar den andre föräldern genom att på alla vis sabotera umgänget.Så för min del är det i alla fall svårt att avgöra vad gäller misshandlare och deras lämlighet som förälder.Om du slår när barnen ser på,(var det nån som sa i ett tidigare inlägg)är du ingen bra förebild.Det håller jag med om men med den motiveringen att det gäller väl oavsett om det är din kära eller grannen.Om du kör i väg och är full när barnen ser.Om du sitter och super när barnen ser.Om du tom åker dit för fortkörning när barnen är med.Ja allt möjligt som gör att man inte är nån bra förebild för barnen.Nu har jag snart kommit så långt så att vi alla snart blir olämpliga.Tänk bara på mamman(kan även vara pappan) som sitter hos grannen och pratar skit och kränker den andre föräldern.Detta inför barnen,detta är också under alla omständigheter olämpligt med tanke på barnens bästa. Tre månaders prövotid undrar jag vad det är för en människa som kommit på.I mina öron är detta sjukt på sitt sätt.Ännu sjukare detta om vilka det ska gälla.Det anses alltså på sätt och vis att du inte är lämplig som pappa före den tiden.Däremot är du lämplig att stå som fader på en del papper och får betala underhåll från första levnadsdagen.Du är lämplig att ha umgänge med barnet från första levnadsdagen.AGV`n ska väl givetvis(tycker jag)gälla direkt från första levnadsdagen den med.Självklart ska den gälla alla.(återigen det ständigt återkommande,ej olämpliga).Ex sänker dom åldern på inköp av sprit så gäller det väl alla och inte bara dom som föds det datumet det införs och från den dagen dom har åldern inne.För resterande befolkning skulle då den tidigare åldern gälla??.Tobaks lagen lika så om 18 år från ett visst datum,inte gäller det bara dom som är yngre än arton från den dagen lagen trädde i kraft.I så fall skulle alltså dom som är ex vis tio idag och var under arton före lagen fortfarande få köpa tobak.Finns hur många exempel som helst.Nu får jag höra vilka j__la exempel.Är det så egentligen.Själv anser jag att det är verkligheten. Inte säkert att alla FRISare håller med mig i detta.Trots detta har jag i alla fall rätten ha ett eget tycke och fortfarande vara med och stolt känna att jag medverkat/påverkat våra mål. Krister/FRISare Tack FRIS för att ni finns.


  n   Yvonne - 04:02pm May 30, 2000 DST (125.) * Reply

  De som idag förlorar en vårdnadstvist är oftast fullt normala föräldrar, INTE bråkstakar/misshandlare/kriminella etc. Lever själv med en man som ÄR GODKÄND enligt vårdnadsutredningen men som förlorade för att MAMMAN helt sonika låste ut honom vid separationen och VÄGRADE honom umgänge. Öppna ögonen för att detta finns så KANSKE din sk förening kan vinna något i respekt. Att förneka sanningen gör INGENTING bättre vare sig för barnen eller i samhälleet, och detta gäller även misshandel.


  n   Ulrika - 05:59pm May 30, 2000 DST (126.) * Reply

  Automatisk gemensam vårdnad är bra. Vad skulle det spela för roll om båda föräldrarna kan ringa BVC, dagis, skola och sjukvård för att fråga, hur mår vårt barn ?

  Det handlar ju om det och inget annat. Att båda föräldrarna skriver under passansökan och lite mera.

  Jag förstår inte att det behöver debatteras överhuvudtaget.

  Ett kriterie för att man inte ska ha gemensam vårdnad måste vara att den ene föräldern inte vill det. Inser inte den föräldern fördelarna för barnen så måste den andre föräldern få ensam vårdnad.

  Gemensam vårdnad är för mig självklart och helt naturligt. Jag akn inte förstå hur en del mammor kan hålla på och bråka om så självklara saker.


  n   Jocke - 06:07pm May 30, 2000 DST (127.) * Reply

  Bara för att man påstår sig vara 15 år, får man INTE gå ut och påstå att folk är kriminella utan att någon vuxen reagerar och säger ifrån. Just denna respektlöshet härjar fritt i vårt samhälle just nu, så folk knappt vågar gå ut på gatorna på kvällarna. Till din fråga: Jag vet för lite om bakgrunden till hans agerande och kan därför inte döma honom. Men jag vet själv hur uppgiven man kan känna sig och då smyger tanken på en om att skita i alltihopa och ge upp när man inte får vara en fullvärdig förälder utan tvingas vara "barnvakt" varannan helg. Men nej, jag skulle nog personligen inte hjälpa honom. Jag skulle gärna hjälpa er dotter OM hon ville ha mer kontakt med sin pappa. Detta är min personliga åsikt, FRIS är en nätgrupp och jag kan inte tala för hela gruppen bara för att jag är med i den.

  Mvh Jocke


  n   Lena Svensson - 08:04pm May 30, 2000 DST (128.) * Reply

  hur är det med läskunnigheten, eller sannigsenligheten? Det du "citerar" från Fågelfenix är ett hopkok av dina egna tolkningar och lösryckta meningar från en sida som inte beskriver mannen i allmännhet, utan den MISSHANDLANDE mannen. Beroende på att sidan vänder sig till kvinnor som drabbats av misshandel. Sidan är till för att kvinnan skall se att de finns fler av samma sort, allt elände som drabbar henne är inte hennes fel. Och om du läser hela sidan ser du att ingenstans (på hela Fenix) finns det något om att alla männen är sådana! Det är bara vad du (FRIS) påstår. Sidan är avsedd som en väckning när man är på väg in i en allvarligt misshandel, som tyvärr ofta slutar med döden för hennes del. Inte någonstans på fenix finns något om att vårdnaden alltid skall vara mammas, vi är väl medvetna om att kvinnor också kan bete sig oerhört illa mot sina partners och barn. Det är bara inte dem sidan handlar om eller vänder sig till. Männen har sina sidor, kvinnorna sina. Förresten finns det män på Fenix också, på vår familjelista. Däremot finns det ingen (känd iaf) manshatare hos oss, vi älskar våra män, precis som du gör din. Nog borde vi kunna enas om att det ändå skall handla om barnens bästa, barnens rätt, inte om enskilda föräldrars.


  n   Björn - 08:05pm May 30, 2000 DST (129.) * Reply

  OBS!! Bara en till....

  Lollo!!

  Du skrev: Till Björn

  Du skriver: Så gott som alla mina bekanta som är separerade har problem med just mammorna!!..som jag kommenterade! -----------------------------------------------------------------

  Vi har diskuterat detta ämne på mitt jobb idag och vi var alla överens om att det övervägande är kvinnorna som är orsaken till dessa umgängesproblem pga Ert beteende som jag tidigare har beskrivit. Även den tandlösa lagen!

  Du frågar om jag ( männen ) har tagit tidigare ansvar. Det har jag kommenterat.

  Du skriver att ni mammor lägger er i pappans skötsel av barnen. Det har jag kommenterat.

  Du / ni vill barnen bästa säger du. Varför inte ge papporna en chans? Många får inte den.

  Jag har kommenterat det du komenterar om vad jag skrivit.

  Vad du har råkat ut för i ditt privatliv kan jag bara beklaga. Det kommenterade jag inte.

  Jag har läst din insändare och jag kommenterar bara det du påtalade om det som stod i min.

  Undrar om du har läst mina? Hade du läst en av mina andra så påpekar jag faktiskt att jag vet om pappor som inte vill ta hand om sina barn trots att de har fritt fält.

  Jag uppfattar ingenting på ett märkligt sätt! Jag har inte anklagat dig för att ha hållit undan ert barn från pappan såvida du inte råkar ta på dig en kollektiv skuld!

  Jag har ingen aning om hur era turer med barnet har gestaltat sig!

  Bitter! Ja! Du verkar vara bitter. Både på ditt ex och alla andra karlar för den delen. Det lyser lite i dina texter.

  Vad har du gjort / gör som gör att han inte har tagit den kontakt med sitt barn som han borde. Lägger du dig i? Visar bitterhet? Gapar på honom? Talar om för honom hur han ska uppfostra?

  Vad vet du om vad hans nya kärring anser? Kanske en svartsjuk skata, som ni kvinnor uttrycker er ofta.

  En förälder är alldrig olämplig trots att tre år har gått! Det är alldrig försent! Ditt barn kommer nog att uppskatta om du försöker igen. Trägen vinner. Om han har nya barn och tar hand om dom så är han ju faktiskt lämplig som far även åt ert barn.

  Jag har läst din insändare. Jag hackar inte på dig personligen förstår du eller att du ska vara en dålig mor eller kvinna.

  Jag har bara kommenterad det som ovan har nämnts. Du undrade ju om vi pappor har tagit ansvar tifigare. Svar fick du.

  Jag skrev om att:

  Kvinnor som underlåter att samarbeta och förhandla anser jag borde klassas som icke lämpliga vårdnadshavare lika lite som män / kvinnor som misshandlar, dricker eller knarkar är...

  ..håller du med om. Bra.

  Du kommenterade detta!!

  Kvinnor som underlåter att samarbeta och förhandla nser jag borde klassas som icke lämpliga vårdnadshavare lika som män / kvinnor. Där var det stopp! Utomstående fattar nog inget av det. Om de inte läser min insändare förstås.

  Det är summan som du håller med om. Inget annat.

  Läs insändaren / arna du med en gång till. Det är du som kritiserar på ett märkligt sätt. Tycker jag.

  Ge upp är samma sak som att strunta i sitt barn. Undrar vad ert barn säger när du talar om för henne som vuxen att du gav upp? Ska du istället säga till henne att det var pappans fel allting? Barnet kanske söker upp honom i framtiden och får då kanske höra hans version. Det kan du förlora på tack vare att du ger upp. Fortsätt påminna på honom du. Samarbeter gör man inte om man ger upp heller.

  Beklagar att du har en sådan sits. Jag har en likadan fast tvärtom. Jag tänker aldrig ge upp! Aldrig! Jag är en så in i nordens envis jäkel.

  Du behöver inte tacka mig alls för något som för mig är helt självklart och som bara luddigt framstår i din insändare.


  n   Björn - 08:05pm May 30, 2000 DST (130.) * Reply

  Ok!

  Såg varningen om personangrepp. Märkte skamset att nu är det dags att skärpa sig.

  Sorry.

  Björn


  n   Jeff Carling - 09:24pm May 30, 2000 DST (131.) * Reply

  Lennart Westmans utmärkta artikel har orsakat krig i sandlådan. Debatten kring barns självklara och obestridliga rätt till BÅDA sina föräldrar, olämpliga borträknade, har ingenting med våldsdebatten att göra. Fågel Fenix är uppenbarligen lika oseriöst som ROKS beträffande denna (medvetna?!) sammanblandning. Mot dumhet kämpar även gudarna förgäves.


  n   Jeff Carling - 09:24pm May 30, 2000 DST (132.) * Reply

  Lennart Westmans utmärkta artikel har orsakat krig i sandlådan. Debatten kring barns självklara och obestridliga rätt till BÅDA sina föräldrar, olämpliga borträknade, har ingenting med våldsdebatten att göra. Fågel Fenix är uppenbarligen lika oseriöst som ROKS beträffande denna (medvetna?!) sammanblandning. Mot dumhet kämpar även gudarna förgäves.


  n   L. Westman - 09:24pm May 30, 2000 DST (133.) * Reply

  Svar till Lena Svensson, inlägg nr 128.

  Detta är inte ett forum för att i första hand dryfta våldet i samhället, det tycker jag ni ska göra annorstädes.

  För övrigt kan jag tillägga att vad jag menar med "olämpliga föräldrar" det är en sak för domstolen att avgöra, dvs. det får i sedvanlig ordning prövas i domstol ifall en förälder är "olämplig" eller ej. Ingen av oss här i diskussionen har tolkningsföreträde vad gäller dessa två ord. Som sagt, det är upp till skranket att avgöra, efter sedvanlig prövning.


  n   Lollo - 09:46pm May 30, 2000 DST (134.) * Reply

  Till Björn!

  Du skriver: Såg varningen om personangrepp. Märkte skamset att nu är det dags att skärpa sig.

  Sorry.

  Hoppas att den var till mig, för det är inte mig det lyser igenom. Rikta den ilska mot rätt kvinna som du är arg på.

  Heder åt dig Björn för att du kämpar för ditt barn. Och jag önskar dig lycka till i ditt kämpande. Önsakar att mitt ex. hade den viljan, för min dotters skull.

  Om det var du och jag som hade barn tillsammans, så hade du haft gemensam vårdnad direkt efter barnets födsel. Jag skrev på direkt. Jag hade gladligen försökt att hitta en bra lösning utifrån barnets bästa efter vi hade separerat. Ditt snesteg hade bara gått ut över dig, inte vårat barn. Jag hade lagt mina egna behov och känslor på hyllan för barnets bästa. Jag anser mig inte ha mer "rätt" till barnet för att jag är mamma. Killar, stå på er, kräv att mamman skriver på gemensam vårdnad direkt efter födseln. Barn behöver pappan lika mycket som mamman.

  Om ursäkten var till mig så godtar jag den, och jag frågade just min kille om han någon gång har uppfattat mig som bitter mot män. Han fick sig ett Tisdagskvälls skratt. Nej det gör han inte, han undrade vad jag hade fått det ifrån.

  Björn, vi kan nog komma fram till att det kan vara lätt att missuppfatta varandra på nätet. Vi skriver om det som står oss närmast, våra barn. Det är lätt att känslorna drar iväg.

  Jag vill bara påpeka att jag inte har något emot en ny lag, det borde vara en självklarhet.

  Nu ska jag ha en myskväll med min kille, och jag hoppas att alla finner den kärlek och trygghet som vi har tillsammans.

  Mvh. Lollo, som gillar att gosa.


  n   Kent Lindkvist - 10:18pm May 30, 2000 DST (135.) * Reply

  Alla barn måste ha rätt att få vårdas av sina två föräldrar. Det är skamligt att rättsväsendet under så många decennier har ägnat sig åt en konfliktlösning där en av föräldrarna skall elimineras, stötas bort, stämplas och marginaliseras. Det är en apartheidpolitik som lett till många tusentals tragedier.

  Alla barn och föräldrar som drabbats av denna skamlösa diskriminering och utstämpling borde få ett retroaktivt erkännande. Det minsta vore att ge amnesti åt alla vårdnadsberövade föräldrar. 40-50.000 barn har idag vårdnadsberövade föräldrar, som fråntagits sitt vårdnadsskap av det svenska rättsväsendet och de svenska politikerna. De borde återfå det genom en enkel anmälan till socialförvaltningen. Och varför inte en ursäkt från regeringen som så många andra diskriminerade grupper får idag!

  Automatisk gemensam vårdnad skall gälla barn födda fr o m 1 juli 2001, men inga andra. Det är en skam! Varför inte alla barn! Varför kan inte svenska myndigheter och politiker behandla alla barn lika, oberoende av civilstånd, födelsedag, osv?


  n   Ingemar - 12:03am May 31, 2000 DST (136.) * Reply

  Tack Lollo. Äntligen lite saklighet. Det var en politiker som utryckte sig med ."VET HUUUUUUUT" till en annan ledande persom vid ett förhör. Jag anser att det uttrycket lämpar sig här. VET HUUUT, Ni som inte kan hålla Er till saken.

  Jag tycker att det är otroligt märkligt att Ni inte kan läsa och besvara de seriösa inläggen.

  Jag, Ingemar, har i ett flertal inlägg försökt att hålla mig till saken. Vad händer? Ingen kommenterar det jag skrivit!!!

  Ta och studera mitt inlägg #90#, där tycker jag att allt är inkluderat.

  De flesta kommenterar bara de helt orelevanta inläggen. Varför lägga krut på döda kråkor?

  Nu lägger jag ner denna debatt. Den har ju urartat totalt. Både från FF, men tyvärr även från vissa inom Fris.

  Är det någon som vill debattera med mig, är Ni välkomna att maila till mig: ingo_42@hotmail.com.

  Mitt dilemma är som väl är, inte umgänget, utan det är ekonomiska traksserier som gäller. Även här gäller ju bara lagen för boendeföräldern. Detta hoppas jag vi kan ta upp i nästa "DEBATT".

  Varma hälsningar till alla "GODA FÖRÄLDRAR" MVH Ingemar


  n   Lena Björndahl - 12:59am May 31, 2000 DST (137.) * Reply

  Lena, efter att ha tagit del av det som skrivs här, känner jag mig inte så intresserad av varken Fenix eller Fris. Du får nog läsa det jag skrev en gång till: "Till frågan; Ja... jag tror det. Vi kan ju inte bygga föräldralagar på extremfallen, misshandlade och förföljda kvinnor, de skall väl snarare skyddas genom brottsbalken. Med rätt uppfostran och upplysning kommer våra söner att bli "underbara" fäder, låt dem dessutom få chansen att vara det även efter separationen!"

  Självklart behöver ni hjälp! Men inte genom att lagstiftarna skall utgå ifrån att vi alla vuxna är dårar, misshandlare eller olämpliga vårdnadshavare. Tvärtom, det är mycket svårt att ta ett barn från sina föräldrar och skall så vara.

  Däremot, samhället, alltså vi alla, behöver några år på oss att vänja oss vid att de "nya" papporna är beredda att ta sitt ansvar fullt ut, för det håller jag med om, det är vi inte vana vid ännu, det har varit vårt ansvar vare sig vi har viljat detta eller inte!

  Ett nytt tankesätt krävs, konsekvensen av pappaledigheten måste tas och det är bra! Till sist, det är våra barn vi talar om, dina och mina söner, dessa pappor, glöm inte det!!

  Martin Lidebo


  n   Camilla - 11:04am May 31, 2000 DST (136.) Reply

  För det första så är jag inte medlem i FRIS och definitivt inte i Fågelfenix. De jag står närmast i vårdnadsfrågan är dock FRIS.

  Om det är misshandlande män som fenix menar så ber jag om ursäkt. Jag är inte sämre än att vi kan räta till misstaget. Rätt ska vara rätt.

  Detta är DEN MISSHANDLANDE MANNEN enligt Katinka Löfquist och Fågelfenix. citat: I princip vilken man som helst.-- Kvinnomisshandlare finns i alla åldrar,-- i alla socialgrupper.-- Du kan inte se på någon om han slår eller våldtar.--Det vore bekvämt-- Mannen slår. Du finner mannen i alla kategorier på den sociala samhällstegen. --Kvinnomisshandel uppträder likväl hos snickaren som professorn, --i Kista likväl som Djursholm-- Mannen misshandlar kvinnor -- Mannen våldtar kvinnor -- Mannen sprider pornografi -- Mannen trakasserar sexuellt -- Mannen begår incest-- Slut citat.

  Nog om det här nu, så kanske vi gemensamt kan hålla oss till vad debatten ska handla om, dvs automatisk gemensam vårdnad.

  Det är en märklig sammanblandning av fakta som finns här. Gemensam vårdnad är en sak och umgänge med barnet en helt annan.

  Gemensam vårdnad - innebär att båda föräldrarna kan prata med dagis eller skola och föräldern har rätt att få information från myndigheter vad gäller barnet. Det finns ytterst få skäl för att en förälder inte ska få ta del av den typen av information. Vi pratar om ytterligheternas ytterligheter i vårdnadsfrågan. I många fall så har mammor begagnat sig av makten för att kontrollera sin tidigare man, genom att motsätta sig att mannen får information om barnet. Med automatisk gemensam vårdnad så tar man lugnt och stilla bort sådana saker och förutsättningarna för att föräldrar kommer överens har höjts betydligt.

  Automatisk gemensam vårdnad är självklart när båda föräldrarna är lämpliga. Det finns inga skäl mot något annat. Varför nämns så ofta mammor på detta sätt? Det ligger i sakens natur eftersom mammor per automatik fått enskild vårdnad tidigare. Om det vore så att den lag vi nu har, är jättebra, så skulle ju heller ingen titta på andra alternativ. Det går att göra detta samhälle mera humant genom ett självklart delat föräldraransvar.

  Umgänge- är en helt annan sak. Om exempelvis våld har förekommit så finns det massor av sätt som umgänge kan ske på tex genom mor eller farföräldrar, men varje fall, där så är, måste bedömas var för sig. Det går inte att kategoriskt säga nej till umgänge i varje enskilt fall. Varje enskilt fall måste bedömas var för sig i domstol och ingen annanstans och domstolarna måste beredas möjligheter att stå på egna ben utan påverkan från extrema föreningar. Men alla lämpliga föräldrar skall givetvis ha en god och nära kontakt med sina barn och likaså barnen med sina föräldrar.

  Sverige är det första land som skrev under barnkonventionen där den säger att "barnens rättighet till båda sina föräldrar skall säkerställas", först när automatisk gemensam vårdnad och växelvist boende per automatik inträder, så uppfyller Sverige barnkonventionen. Jag hoppas för barnens bästa att detta inträffar snarast möjligt.

  MFP-Mammor för pappor


  n   Katinka - 04:34pm May 31, 2000 DST (137.) * Reply

  Till Mats :

  Fenix "finansieras" inte alls. Allt sker på ideell basis och med hjälp av frivilliga.

  // Katinka


  n   Bertil Sandberg - 08:27pm May 31, 2000 DST (138.) * Reply

  Jag uppger ingen e-post adress eftersom jag då skulle bli fortsatt trackaserad.

  Jag är en mycket stolt medlem i FRIS och jag tar fullständigt avstånd från de rasistiska och könsdifferentierande yttringar som Annica Tiger, Katinka Löfquist och fågelfenix försöker förmedla till människor.

  FRIS är en grupp som kommit för att stanna.

  Jag högaktar Lennart Westman och alla andra medlemmar. Det oförtröttliga arbete och den enorma energi Ni lägger ner på arbetet för ett humanare samhälle visar på en styrka och gedigen tro på mänsklighetens goda och gemensamma värderingar av oanade höjder.

  Vi står fullständigt enade. Vi blir fler och fler. Vi har gått igenom påhopp från könsrasistiska grupperingar i samhället som på alla sätt försökt splittra oss. Det har gjort oss starkare för varje påhopp som kommit mot oss.

  Inget av dessa har lyckats och kommer heller inte att lyckas. Vi förespråkar demokratiska värderingar och ett humant samhälle som består av kvinnor, män, barn och allt annat som finns på vår gemensamma planet. Vi differentierar inga människor bort från andra. Vår grupp består av män, kvinnor, invandrare och utvandrare och alla är lika välkomna. En gemensam värld med gemensamma värderingar. Vi är fullkomligt enade och starkare än någonsin.

  Dessa kvinnor på fågelfenix har tagit reda på mitt hemliga telefonnummer och ringt och trakasserat mig och försöker på alla sätt förtala mig och hitta på eller förfalska dokument på olika sätt för att förnedra mig och min familj. Ingenting är främmande för dessa kvinnor för att försöka få bort mig från FRIS. Man kan ju fråga sig varför de med sådan frenesi ger sig på just mig och varför de vill ha bort just mig från FRIS.

  De tar även på olika sätt kontakt med arbetsgivare till andra män/medlemmar i FRIS, för att på detta sätt försöka få dessa förtalade och deras arbetsgivare att tycka illa om dem. De bedriver trakasserier mot män. De bedriver förföljelse på samma sätt som diktaturer anamat i Sydamerika för att rättfärdiga sig själva. Vi får inte ställa upp och rättfärdiga förföljelse på något som helst sätt. Ställer vi upp på detta så sätter vi demokratiska värderingar ur spel. Det får inte hända. Vi lever i en demokrati. Allt detta gör de under förespegling av att hjälpa misshandlade kvinnor.

  Det är beklagligt att dessa kvinnor mår så dåligt att de tar ut sin frustration på en av få grupper som bedriver seriöst arbete för ett mänskligare och mer demokratiskt samhälle genom att försöka ge barnen en uppväxt tillsammans med båda sina föräldrar och vill ha ett konfliktlösande demokratiskt system.

  FRIS står för allt de gör, säger, skriver, tycker och tänker. Vi har på denna sida nu sett vad Annica Tiger, Katinka Löfquist och Frånlund tycker, tänker, skriver och har för syn på sina medmänniskor. De står inte för vad de skriver. De står inte för att de hatar män. De står inte för att de anser män vara våldtäktsmän, misshandlare, sprider pornografi, trakasserar sexuellt, begår incest, mannen slår. Allt som de tycker mannen gör.

  De försöker på alla sätt skyla över och rättfärdiga sig själva genom att vända kappan efter vinden och hävda "jag anser att jämställdhet skall genomsyra hela samhället". Det finns inget försvar för den förföljelse fågelfenix bedriver mot mig, män och våra medmänniskor. Demokratiska värderingar måste till varje pris bibehållas och stärkas. Alla människor måste visa sin avsky mot rasistiska yttringar av detta slag.

  Vi lever kvinnor, barn och män gemensamt på denna jord. Vad är det för samhälle vi vill ha? Vad är det för samhälle vi vill att våra barn ska växa upp i? Vill vi att våra barn skall växa upp i ett samhälle som säger att alla pappor, ja, alla män är kvinnomisshandlare? Nej !!! Jag vill inte det. Jag tar avstånd från det. Vill vi visa våra barn att kvinnor och män lever gemensamt här på jorden? i Sverige? i vår kommun ? I vårt kvarter? Innanför våra väggar? Vad vill vi förmedla till just, våra barn ?


  n   Bertil Sandberg - 08:37pm May 31, 2000 DST (139.) * Reply

  Allt fick inte plats i tidigare inlägg, därför fortsättning här.

  Där vi gemensamt tar ansvar för de som bygger vårt framtida samhälle, här i vår egen vardag. Våra egna barn oavsett kön, ras eller etnisk tillhörighet.

  Jag vill inte se eller höra ett barn gråta för att den inte får träffa sin andre förälder pga någon lag som säger att barnet inte skall träffa föräldern pga kön. Jag vill inte höra ett barns gråt för att det inte får träffa sin pappa pga mansfientliga gruppers yttringar. Jag vill aldrig mera uppleva mitt eget barns gråt. Aldrig. Inte en gång till ! Aldrig mera mitt eget barns gråt. När barnet skrek "gå hem till pappa, gå hem till pappa" och barnet inte fick detta pga lagen. Aldrig mera !!!

  Jag tar avstånd från alla andra värderingar som diskriminerar människor pga kön, ras eller inskränkt tänkesätt.

  Bertil Sandberg Medlem i FRIS - Föräldrar i Sverige


  n   Lena - 10:38pm May 31, 2000 DST (140.) * Reply

  Bertil Sandberg skriver: --- Bertil Sandberg - 08:27pm May 31, 2000 DST (140.) Jag uppger ingen e-post adress eftersom jag då skulle bli fortsatt trackaserad. --- Rätt svenska är väl trakasserad? Men av vem och vilka? Idag har jag hört att websidan Fågel Fenix har blivit friad från Nätgruppens anmälan till Datainspektionen. Så vem/vilka anklagar du ovan?


  n   Annica Tiger - 10:46pm May 31, 2000 DST (141.) * Reply

  För att återknyta till Bertil Sandbergs inlägg ovan så vågar jag iaf ange både korrekt namn samt kontaktadress trots att jag blivt trakasserad av Nätgruppen FRIS.

  Ett inlägg ovan: ---- Westman - 05:13pm May 28, 2000 DST (11.) Det pågår en polisutredning för närvarande mot en av argbiggorna som skriver inlägg här. Varför? Därför att en av våra medlemmar har haft allvarliga intrång på sin dator samt även trakasserats på sitt jobb av intrång i datasystemet. ---

  Ganska allvarliga anklagelser! Nästan så att jag funderar på att anamma Nätgruppen FEIS default-läga - Anmäl allt och alla :). BTW - hur som haver är inlägget ovan anmält till respektive abuse-avdelning. Det finns gränser för vad man anklagar folk för i en öppen debatt. För min egen personliga del gör det inget, då jag vet att det ovan inte är med sanningen överensstämmande. Men för utomstående läsares skull vill jag bara korrigera och säga att det är lögn och förtal, som så ofta när det gäller FRIS-debatter.

  Annica


  n   Ingemar - 11:00pm May 31, 2000 DST (142.) * Reply

  Till Både Lena, och även till Annica Tiger: Skulle det inte vara slut på allt detta skitsnack? Skulle det inte vara en debatt om vårdnaden?

  Förlåt!! Jag skulle ju inte yttra mig mer......FÖRLÅT IGEN........ MVH Ingemar PS/ Varför kommenterar Ni inte mina inlägg? /DS


  n   Annica Tiger - 11:02pm May 31, 2000 DST (143.) * Reply

  Samma sak gäller inlägget: ----

  Börje - 02:54pm May 29, 2000 DST (63.) Man kan verkligen ifrågasätta vad Katinka och Annica har för syfte när en tar reda på hemliga telefonnr och ringer för att trakassera MÄN och ringer till okända MÄNS arbeten och förtalar dessa. På det sättet en del uppträdde i föreningens Fågelfenix namn gör att jag verkligen ifrågasätter föreningens seriositet. Är det verkligen barnens bästa de tänker på eller sitt eget bästa? Krönikorna utlagda på Fågel Fenix talar sitt tydliga språk vad dessa kvinnor är ute efter. Likaså vad de anser om "mannen" på deras hemsida. Men varför göra så mycket väsen för ingenting om man inget har att dölja? --- Detta inlägg har också enligt default-FRIS-maner anmälts till respektive abuseavdelning. Jag har själv som privatperson emottagit så många hot från nätgruppen FRIS om polisanmäningar, skadestånd och *you name it* så jag har kommit till den punkt att jag inte längre kan acceptera sådant som ovan. Det finns ingen substans i det som sägs ovan och jag tycker det är synd om utomstående som läser alla inlägg får fel uppfattning. Det finns alltid två sidor av den s.k sanningen, min kan läsas på http://www.atiger.pp.se/dagbok/

  Debatten för övrigt har tyvärr spårat ut trots en dels ambitiösa ambitioner från bägge håll. Jag måste ge en elogé till många av dem som försökt trots att vi har olika åsikter, men till syvende och sist tror jag faktist att den minsta gemensamma nämnaren är större än vad vi tror. Jag är övertygad om att de och vi säkert på ett annat debattforum skulle finna att grunderna stämmer överens, det är bara vägen dit vi har olika åsikter om.

  Annika

  Annica


  n   Annica Tiger - 11:08pm May 31, 2000 DST (144.) * Reply

  Ingemar - 11:00pm May 31, 2000 DST (144.)

  Till Både Lena, och även till Annica Tiger: Skulle det inte vara slut på allt detta skitsnack? Skulle det inte vara en debatt om vårdnaden?

  Förlåt!! Jag skulle ju inte yttra mig mer......FÖRLÅT IGEN........ MVH Ingemar PS/ Varför kommenterar Ni inte mina inlägg? /DS

  Jo, Ingemar jag är ledsen om dina åsikter har försvunnit i all röra som genererats på denna s.k debatt. Själv är jag ganska upprörd just nu :) då jag dels fått veta att vissa från FRIS sprider lögner (bl.a ring till Aftonbladet Debatt) om att jag via min websajt skulle sprida virus och/eller att jag skulle engagera hackers för att göra intrång i andras datorer. Det hela faller i sin orimlighet men jag tycker det är ett slag under bälter och får definitivt inte mig att vilja fortsätta denna debatt och det hoppas jag du förstår.

  Annica


  n   Annica Tiger - 11:13pm May 31, 2000 DST (145.) * Reply

  Jo -en detalj - Fågel Fenix blev idag friad från alla anklagelser Nätgruppen FRIS anmält dem för. Se, http://www.fagelfenix.net/Debatt/Igge/index.shtml. Jag är glad trots att jag inte ens är en aktiv Fågel Fenix medlem. Men för oss vanliga människor är det väl skönt att veta att inte alltid dumheten besegar :).

  Annica


  n   Göran Pers - 12:03am Jun 1, 2000 DST (146.) * Reply

  Lyssna när en lämplig Tiger talar. Hen frågar efter vem som är olämplig som förälder. Hen har inget svar själv. Om Tiger kunde tala om vem som är en lämplig förälder gick det att tro på henne när hen frågar vem som är olämplig. Så kan Tiger tala om hur en lämplig förälder ser ut. Då först kan Tiger ha moralisk rätt att fråga vem som är olämpliga föräldrar. Så Tiger tala ut! PS Lägg märke till att Tiger hela tiden använder förälder(singularis). Det är tydligen bara en förälder som är olämplig. Hur många Tigerungar har hen? Och hur mår de? Är du själv lämplig som förälder? Får vi be om en recension av dig själv Tiger eller föredrar du att tiga?


  n   Annica Tigera - 12:31am Jun 1, 2000 DST (147.) * Reply

  Till Göran Pers ovan - jag kan inte ens ta ditt inlägg på allvar då din insändare inte indikerar det minsta seriositet. Du törs inte ange ditt fulla namn eller ens en mailadress. Du frågar om hur många Tigerungar jag har. Inga eftersom jag in facto är en människa och än har inga människor fött Tiger ungar. Jag har bett Aftonbladet logga alla inlägg här samt jämföra ip-nummer. Medlemmar i nätgruppen FRIS har ringt till redaktionen och framfört helt orimliga anklagelser, lögner mot mig som person och det tänker jag inte finna mig längre. Så tänk på det. Håll debatten i en normal nivå, det torde väl inte vara så svårt? Eller?

  Annica

  Annica

  Annica


  n   PN - 01:01am Jun 1, 2000 DST (148.) * Reply

  Denna debatt skulle handla om

  "Ska båda föräldrarna erkännas som vårdnadshavare?"

  Jag tycker inte man skall tvinga sina barn att träffa den andra föräldern om de inte vill.

  Och vist kan barn få en ny förälder. Min dotter fick en ny pappa när hon var 6år,hon frågade själv min nya kille efter 6 mån om han ville vara hennes pappa och det ville han. Idag är vi gifta och min dotter har hans efternamn.

  Bara en parantes:

  FÅGELFENIX är en bra sida för utsatta människor SÅ SLUTA ATT KASTA SKIT PÅ FÅGELFENIX OCH ÅTERGÅ TILL RÄTT ÄMNE


  n   Kent Lindkvist - 02:10am Jun 1, 2000 DST (149.) * Reply

  Vad förslaget om automatisk gemensam vårdnad går ut på är att sätta pappor i karantän i tre månader efter faderskapsfastställelsen. Mamman har sedan tre månader på sig att godkänna honom som vårdnadshavare. Hon kan genom en enkel vetorätt förhindra pappan att bli vårdnadshavare och behöver inte ha något som helst skäl till det.

  Tänk om förslaget hade gått ut på att sätta mamman i karantän i stället, t ex enligt följande (som är en ren travestering på den ensamma kvinnliga utrederskan, Meit Camlings sätt att resonera, fast tvärtom:

  Karantän för gifta mödrar: Alla gifta mödrar bör sättas i karantän i samma ögonblick som ett barn föds intill dess att fadern godkänner att det är hans barn. För inte så få fäder är det en tung börda att kanske misstänka att det barn som modern bär på inte är hans. Därför är det orimligt att modern med automatik skall få vårdnaden om barnet. För att i någon mån lätta denna börda för de fäder som drabbas av sådan oro bör en karantänregel införas. Modern bör inte få vara delaktig i barnets vårdnad förrän faderskapet med säkerhet har fastställts eller godkänts av fadern.

  Karantän för ogifta mödrar I: Det är orimligt att en ogift moder med automatik skall ha vårdnaden om sitt barn i samma ögonblick som det föds. Det bör därför upprättas en karantänstid för ogifta mödrar som gäller fram till dess att faderskapet är fastställt. Denna regel kommer också att bidra till att modern medverkar till faderskapsfastställelsen, vilket annars kan vara en allvarlig risk och leda till att ett barn kan bli faderlöst.

  Karantän för ogifta mödrar II: När faderskapet är fastställt bör fadern med automatik ha ensam vårdnad om barnet, så att han får känna att barnet tillhör honom. Modern bör däremot sättas i karantän i tre månader för att fadern skall kunna använda vetorätt mot henne om han skulle anse att hon inte är lämplig som vårdnadshavare. Han kan då lämna ett meddelande till domstol om att han inte anser att hon är lämplig som vårdnadshavare. Detta kan modern klaga över hos samma domstol.

  Karantän för frånskilda mödrar: När ett gift par skiljs bör fadern automatiskt behålla vårdnaden om barnet. Modern bör däremot omedelbart fråntas vårdnaden om barnet intill dess att alla frågor om vårdnad, boende och umgänge har avgjorts. Först då kan modern återfå vårdnaden om barnet om fadern eller domstolen, även mot faderns vilja, anser att det är lämpligt. Detta effektiviserar och påskyndar handläggningen av ärendet och ger samhället stora besparingar.

  En annan möjlighet vore att befria fadern från den tunga bördan av en tvist med modern genom att socialnämnden ges möjlighet att föra faderns talan. Emellertid tvingas föräldrarna därvid att höras. Ovannämnda karantänsförslag är därför ett betydligt smidigare sätt att främja barnets bästa. Det undviker direkta konflikter mellan föräldrarna och ger besparingar åt samhället genom ett förenklat förfarande och ett minskat lidande för alla parter, särskilt barnen.

  Kanske något för en Tiger att tänka på. Kul Tiger du har på din hemsida, förresten. Är programmet skrivet i java?


  n   Lennart Westman - 04:20am Jun 1, 2000 DST (150.) * Reply

  Jag har hört Bertil Sandberg tala. Jag är stolt. Jag har i kväll samtalat med den store komponisten Pär Lindgren. Jag är glad. Upprymd. Bertil tycker om sin son, Bertil älskar sin son. Det är mycket bra. Jag gråter nu...klockan är...el rubio...es mi....

  Lennart


  n   Annica Tiger - 09:45am Jun 1, 2000 DST (151.) * Reply

  Bertil Sandbergs inlägg ovan bör inte stå emotsagt. Nu börjar jag bli trött på era lögner här. Ni är själv så kåta på att anmäla folk till höger och vänster. Jag vet inte hur många ärenden Datainspektionen har mottagit av er. Jag vet inte hur många hotelser jag själv fått av er om polis, skadestånd och kommentar som - vi ses i rätten. Av inlägg ovan så påstås jag eller Katinka vara föremål för en utredning. Då tycker jag faktiskt det är underligt att vi inte kontaktats om detta eller våra abueavdelningar. Allt finns dokumenterat och har intresserat och noterats av mågna utomstående. Tack och lov för det.

  --- Dessa kvinnor på fågelfenix har tagit reda på mitt hemliga telefonnummer och ringt och trakasserat mig och försöker på alla ----

  Säg som det är Bertil istället för att ljuga i en offentlig debatt. Ingen har tagit reda på ditt hemliga telefonnummer. Du angav det själv i ett formulär, det var enbart en slump att det formuläret kom till fel avdelning. Jag har ringt dig en ENDA gång i samband med detta och det var för att artigt berätta för dig att ditt formulär hade av mig vidarebefodrats till rätt avdelning. Jag menar eftersom du anklagade mig för både det ena och det andra i mailet så var det ju viktigyt att det kom till rätt avdelning. För övrigt förekom ingen konversation eftersom du till allt jag sa svarade - Ingen kommentar ungefär som om du befann dig i rätten.

  ---- sätt förtala mig och hitta på eller förfalska dokument på olika sätt för att förnedra mig och min familj. ----

  Detta ovan förstår jag inte ens vad du avser. Förfalska dokument? Aha - menar du artikeln som låg ute på er server och som finns som skärmdump numera? Anklagar du oss för att ha hackat oss in på er server? En grävande journalist kan nog ta fram orginalet hos tidningen där det ligger och konfirmera att det är du som skrivit den.

  --- Ingenting är främmande för dessa kvinnor för att försöka få bort mig från FRIS. Man kan ju fråga sig varför de med sådan frenesi ger sig på just mig och varför de vill ha bort just mig från FRIS. ----

  Det är väl ingen som vill ha bort dig från FRIS? Det är väl ingen som gett sig på dig? Din artikel citerades i en krönika. Det är alles. Ditt uttalande får mig att tro att ditt agerande har helt andra grunder än debattlusta.

  --- De tar även på olika sätt kontakt med arbetsgivare till andra män/medlemmar i FRIS, för att på detta sätt försöka få dessa förtalade och deras arbetsgivare att tycka illa om dem. ---

  Tur att inläggen loggas för detta ovan är väl värt att anmäla för förtal. Jag tror att både du och herr J R (ja jag vill inte nämna honom vid namn då jag inte sett att han deltagit här i debatten) har kort minne. Jag minns hur ni fullkomligen ringde ner min arbetsgivare i början.

  Jag har ringt JR:s arbetsgivare då ett ip-nummer spårades till hans arbetsplats. Jag bara påtalade omlämligheten att använda sin arbetsdator till inlägg på Fågel Fenix. De inläggen var typ Sjuka sjuka kvinnor osv och det kunde inte passera obemärkt förib. Fast ni kanske hade föredragit att jag anmält det till polisen istället?

  Nej, snart är det dags att pressen tar och synar hela denna historia. Det finns nog en hel del att gräva upp. Ju fler sådan inlägg som Bertil gör och andra liknande här kommer ju bara att ge nyfikna journalister mer material :).

  Annica Tiger


  n   Bertil - 10:18am Jun 1, 2000 DST (152.) * Reply

  Tack för att du är ärlig Annica och erkänner vad du gjort mot andra människor.

  Det är glädjande att se att du inte stödjer fågelfenix. Du har mitt stöd i ditt beslut.

  Javisst, anmäl mig till abuse. Hur många män har du anmält till olika abuseavdelningar ? kan det vara ett 50-tal ? Du är känd på olika avdelningar runt Sverige.


  n   Bertil - 10:35am Jun 1, 2000 DST (153.) * Reply

  Du borde vårda ditt språk och inte komma med sexuella anspelningar på en offentlig sida. Tänk på barnen, Annica.

  Jag är även övertygad om att Aftonbladet håller med mig om att vi lever i en demokrati och att vi skall inte göra skillnad på människor pga kön eller etnisk tillhörighet.

  Du verkar ha klara uppfattningar om vad en lämplig/olämplig förälder är. Kan vi få höra dem ?

  Ha en bra dag, det ska jag ha.


  n   Annica - 11:49am Jun 1, 2000 DST (154.) * Reply

  --- Tack för att du är ärlig Annica och erkänner vad du gjort mot andra människor. ---

  Att behöva erkänna är synonymt med att man redan från början ljugit. Dithän till det stadiet kanske du lär komma någon gång. Jag har inte erkänt utan jag har bara talat om som det var eftersom jag har svårt att förstå att dina lögner ska vara oemotsagda.

  --- Javisst, anmäl mig till abuse. Hur många män har du anmält till olika abuseavdelningar ? kan det vara ett 50-tal ? Du är känd på olika avdelningar runt Sverige. ---

  Och? Vitsen med denna underliga aanmärkning? Jag jobbar aktivt mot abuse på nätet, läs sidan http://www.atiger.pp.se/abuse/ och anser att det finns vissa gränser för vad man får göra eller inte göra. Är det så underligt? Tycker du det syftet är fel att försöka få människor att förstå att man inte kan/bör uppföra sig hur som helst på nätet?

  De gånger jag varit i kontakt med abuseavdelningar är då jag blivit utsatt för dödshot via mail, mailbombad och folk (ja - jag vet ju in facto inte ens om det är män men du verkar ju ta det för givet) gör inlägg i mina/andras anslagstavlor och gästböcker som defintitivt inte hör hemma där. Ungefär likt här. Att kalla någon för feminazist är inte lämpligt direkt.

  Jag är fascinerad av att folk kommunicerar så *hårt* och onyanserat på nätet. Tangentbordet sitter som ett filter och förvandlar ord, tankar och text till ettor och nollor och visar dem läsbart på skärmen. Men någonstans på vägen försvinner medvetenheten om att det alltid finns en människa bakom orden i anslagstavlen, på hemsida och/eller i mailet.

  --- Du borde vårda ditt språk och inte komma med sexuella anspelningar på en offentlig sida. Tänk på barnen, Annica. ---

  :)- ja du Bertil - billig poäng men den var ganska rolig.

  --- Jag är även övertygad om att Aftonbladet håller med mig om att vi lever i en demokrati och att vi skall inte göra skillnad på människor pga kön eller etnisk tillhörighet. ---

  Ja, det är jag övertygad om och även jag håller med dig om detta ovan, något annat hoppas jag inte ens att du tror. Men hur detta budskap ska föras fram kan ju diskuteras. Jag tycker inte att ni gör det på ett speciellt bra sätt och jag antar att ni tycker vice versa. Men det är upp till andra att bedöma, dvs inga av inblandade parter.

  ---- Du verkar ha klara uppfattningar om vad en lämplig/olämplig förälder är. Kan vi få höra dem ----

  Läs igenom inläggen, detta ovan har jag redan kommenterat två gånger.

  Annica


  n   Ingemar - 12:52pm Jun 1, 2000 DST (155.) * Reply

  Ett sista inlägg i debatten. Jag bifogar en kommentar till Vänsterpartiet, som jag skickat på det svarsbrev jag fick. Detta handlar inte om vårdnadstvist, utan om den ekonomiska orättvisan:

  Hej Angelika.

  Jag får tacka för Ditt svar. Men jag måste nog ha missuppfattat vad Vänsterpartiet står för. Är det inte jämlikhet, solidaritet??

  Det är ju lovvärt att Ni vill införa ett bidrag för umgängesresor. Det behövs. Men om Ni istället såg till bägge föräldrarnas ekonomi, så kanske det inte behövs i alla fall.

  Min åsikt är ju att föräldrarna skall försörja sina barn utan en massa bidrag från Staten.

  Som det är i mitt fall, så krävs jag på ett underhåll på 3519.-/månad för våra tre barn, 11,15,17 år. Det blir ju 3519,- från mig, 3519,- från Mamman( för hon skall väl betala lika mycket?), 3 barnbidrag 2550,-, flerbarnstillägg 227,-. Summa 9815,-/månad, eller 3271,-/barn och månad. Enligt Konsumentverkets beräkningar är kostnaden för våra tre barn i dessa åldrar 3213,-, eller1071,-/barn och månad. Mamman får ju med andra ord 3x3271,- = 9813,- att använda för barnens behov. Kan detta vara rimligt?

  Att sedan Mamman bor ihop med en ny man, gör ju att dom delar på alla fasta kostnader som hyra, tv, tidningar, internet, osv, medan jag har alla de kostnaderna på en lön.

  Du skriver till mig att barnen kostar 2300-2400,- per barn. Okej, vad blir det för tre barn? 6900-7200,-. Ja, var snäll och tag fram räknesnurran nu. "Tänkte inte på det". Så mycket blev det. Vad skall mamman göra med de 2915-2615,- som blir kvar efter alla kostnader? Enligt Dina uppgifter.

  Kanske det är de pengarna som jag skulle behöva för att kunna ge barnen en dräglig tillvaro hos mig? Kanske ha råd att köpa en födelsedagspresent eller så.

  Jag har hittills betalat Mamman 2000,- / månad, eftersom hon har det största ansvaret för barnen, men nu när hon begärt underhållsstöd, (3519,-), så spricker ju min ekonomi totalt.

  Mamman har alltså 971-871.-/ barn och månad över????????????????????? Medan jag måste gå från gård och grund om detta går igenom. Är det detta Vänsterpartiet står för?

  Att jag , pga. underhållet, inte klarar av min ekonomi är det ingen som bryr sig om. Skall jag be Mamman om pengar till barnens mat när dom är hos mig? Eller är det inte meningen att jag skall ha dom hos mig alls?

  Vi har faktiskt gemensam vårdnad om våra tre barn.

  Vänliga hälsningar Ingemar Nordmark Medlem i Fris, Föräldrar i Sverige.

  Tack och hej. Ingemar


  n   Bertil - 01:09pm Jun 1, 2000 DST (156.) * Reply

  Om vi nu skall återgå till barnets bästa så anser nog jag att folk som har arga Rottweiler - eller andra arga kamphundar så kanske det inte är så lämpligt med umgänge. Man skulle kunna tänka sig en lösning, kanske med en hundförare från polisen närvarande som kontaktperson vid umgängestillfället.

  Vi kan väl åtminstone försöka enas om att hundar som biter barn, knappast kan vara en fördel för barnet ifråga, och heller inte till barnets bästa. Det har ju hänt åtskilliga gånger att hundar ger sig på barn och t o m bitit ihjäl barn.

  Nja, jag är nog mycket tveksam till umgänge, när det finns arga hundar med i bilden. Däremot så finns det ju ingen anledning att ta ifrån den föräldern vårdnaden, så att även den föräldern kan få information om hur barnet mår om det ligger på sjukhus. Inte vet jag. Vad tycker ni om det ?


  n   S K - 02:35pm Jun 1, 2000 DST (157.) * Reply

  Givetvis bör båda föräldrarna erkännas som vårdnadshavare redan vid barnets födelse. Det framstår som självklart och borde egentligen inte behöva tas upp till debatt.


  n   PN - 02:55pm Jun 1, 2000 DST (158.) * Reply

  Till Kent: Barn är ingen egendom som man kan äga!Man äger inte barnet bara för att man har gett dem liv.

  Jag skulle gärna se den fader som kan amma sitt barn de tre mån. som du vill att mamman till ett nyfött barn skall sitta i karantän. "skärp dig".

  Du kan inte byta ut bröstmjölken mot pulvermjölk bara sådär.

  Och tänk om mannen inte vill godkänna faderskapet vad gör du då? det skulle jag gärna vilja veta.


  n   S K - 02:58pm Jun 1, 2000 DST (159.) * Reply

  >> Till Bertil Sandberg >>

  Du skriver: -- FRIS står för allt de gör, säger, skriver, tycker och tänker.--

  På vilka grunder kan Du påstå något dylikt? Skulle FRIS stå för allt de gör, säger, skriver, tycker och tänker?

  Tillåt mig påstå det motsatta. Hur var det nu med den där artikeln/insändaren ("Kvinnofrid-Mansfrid") Du skrev, den som du förnekade att du någonsin hade skrivit? Minns Du? Grunden till allt bråk där du anmälde FågelFenix för brott mot PUL?

  Efter ett antal turer med förnekanden så fanns artikeln ändå där, på såväl den publicerande tidningens webplats som på FRIS egen webplats.

  Jag anser inte att detta förfarande kan kallas för att stå för vad man skriver. (FågelFenix friades för övrigt av DI gällande de anklagelser om brott mot PUL som FRIS anmält)

  //S


  n   Susanne Sternlo - 03:51pm Jun 1, 2000 DST (160.) * Reply

  Denna debatt har fullständigt spårat ur och blivit en pajkastning på låg nivå mellan olika grupper. Därför stänger jag nu konferensen och hoppas att deltagarna kan reda ut sina privata problem annorstädes.

  Susanne Sternlo
  Interaktiv redaktör
  Aftonbladet Nya Medier

 •